СЛЕД изпитите - всичко за записването

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
GoldenFool
В началото бе словото

Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването

Мнение от GoldenFool »

Може би е въпрос, на който е отговаряно сто пъти, но все пак да попитам. Как се разбира следното:
Чл. 29. Не образуват състезателен бал и не участват в класирането кандидат-студентите:5. Получили оценка слаб (2.00) или неявили се на който и да е от състезателните изпити за дадена специалност.

И по-точно втората част? Означава, че ако например се запиша на някой предварителен изпит и после не се явя, нямам право да участвам в класирането ли? Дори да имам оценка от олимпиада, да речем?
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

GoldenFool става въпрос, ако не си се явил независимо от причините и не могат да образуват състезателен бал. Например пишеш Японистика в желанията си, за която е нужен изпит по чужд език, а ти не си положил такъв изпит. Тогава просто ще пропуснат въпросното желание, когато те класират. :wink:
Изображение

Изображение
azsumbe
В началото бе словото

Мнение от azsumbe »

Имам един въпрос, който сигурно хиляда пъти ви е задаван, но ще попитам, няма как"

Пример: искам да кандидатствам с история и си я пиша в желанията на първо място.В същото време има човек, който иска право или МО и е с по-добра оценка/бал/.Оттук са възможни два варианта - приели са го или не са го приели.При първия вариант той участва ли в класиране за желаната от мен история и измества ли ме от списъците?При втория ми е ясно, че ако не приет в право или МО ме измества.
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

azsumbe написа:Имам един въпрос, който сигурно хиляда пъти ви е задаван, но ще попитам, няма как"

Пример: искам да кандидатствам с история и си я пиша в желанията на първо място.В същото време има човек, който иска право или МО и е с по-добра оценка/бал/.Оттук са възможни два варианта - приели са го или не са го приели.При първия вариант той участва ли в класиране за желаната от мен история и измества ли ме от списъците?При втория ми е ясно, че ако не приет в право или МО ме измества.
Да видим дали съм те разбрала правилно... За да те измести, то трябва да има в списъка си със желания специалност "История", в противен случай нямате допирни точки и няма как да те измести. Ако да речем лицето "А" подреди своите желания така 1. Право 2. Мо 3. История, а ти си ги подредил 1. История 2. еди какво си, 3. еди какво си и т.н., то лицето "А" ще те измести само в случай, че неговата оценка е по-висока от твоята. Това, че примерно не е приет та първо и второ желание, а чак на трето, не означава, че има по-ниска оценка от теб. Съответно, ако лицето "А", реши да изчака до второ и трето класиране, за да види дали ще има раздвижване нагоре, то това е супер за теб /ако не си приет на първо класиране история например/, защото ако онзи другия /така де, лицето А/, на второ класиране го приемат МО, то той автоматично освобождава едно място, което може да бъде взето от теб или от някой друг, който също чака за второ класиране с идеята да влезе история, но пък има по-висока оценка от твоята.
Аз мислех, че ти си задал въпроса сложно, пък сега като си видя отговора... :lol:
azsumbe
В началото бе словото

Мнение от azsumbe »

Наистина доста объркан стана този диалог :lol: Правя нов опит, дано да бъда по-добре разбран :lol: Лицето с по-висок бал от мен е приет и на първо желание, и на второ, и на трето.Моето първо желание е негово трето, в което той също е приет.Тогава той ме минава, нали?В смисъл като излизат класиранията, той ще е пред мен, въпреки че вече е приет в неговите си първи желания?
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

azsumbe написа:Наистина доста объркан стана този диалог :lol: Правя нов опит, дано да бъда по-добре разбран :lol: Лицето с по-висок бал от мен е приет и на първо желание, и на второ, и на трето.Моето първо желание е негово трето, в което той също е приет.Тогава той ме минава, нали?В смисъл като излизат класиранията, той ще е пред мен, въпреки че вече е приет в неговите си първи желания?
Не те минава разбира се... Приет е на първо желание => не участва в класиранията на по-долните си желания.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
azsumbe
В началото бе словото

Мнение от azsumbe »

Mondscreen написа:
azsumbe написа:Наистина доста объркан стана този диалог :lol: Правя нов опит, дано да бъда по-добре разбран :lol: Лицето с по-висок бал от мен е приет и на първо желание, и на второ, и на трето.Моето първо желание е негово трето, в което той също е приет.Тогава той ме минава, нали?В смисъл като излизат класиранията, той ще е пред мен, въпреки че вече е приет в неговите си първи желания?
Не те минава разбира се... Приет е на първо желание => не участва в класиранията на по-долните си желания.
:JC_cheers:
asdfghjklkjhgfdsa
В началото бе словото

Мнение от asdfghjklkjhgfdsa »

Въпросът ми е вероятно глупав, но все пак ще го задам. Ако имам слаба оценка на редовния изпит, но в специалността може да се кандидатства и с матура, ще имам липраво да подам документи за класиране? И при положение, че документите за класиране се подават преди да са излезли вероятно резултатите, ще ми вземат по-високато оценка(от тези на матурата и изпита) или тази от изпита?
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право

Мнение от liv »

asdfghjklkjhgfdsa написа:... ще имам ли право да подам документи за класиране?
Да.
asdfghjklkjhgfdsa написа: ще ми вземат по-високата оценка(от тези на матурата и изпита) или тази от изпита?
Оценката, с която се формира по-висок бал.
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
w_k
В началото бе словото

Мнение от w_k »

Здравейте,
Май не е тук мястото да задам този въпрос,но току виж някой знае отговора... След като разговарях с "доста добре настроени" секретарки по телефона на СУ,реших,че е по-удачно да питам във форума..та как стоят нещата с приема на кандидат-студенти с над 70% ТЕЛК ? Освен,че не с еплащат такси за явяване на изпити,имат ли някакво предимство при приема и какво ? Много се надявам да получа отговор!

Благодаря предварително! :)
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия

Мнение от clinical_dead »

Може би ще имаш предимство при стипендия за успех, най-вероятно ще получаваш и социална, но не мисля, че ще получиш бонус при класирането.
Изображение

Изображение
seduction
Драскач

Мнение от seduction »

Това е много висок процент, може и да има предимство...
w_k
В началото бе словото

Мнение от w_k »

Благодаря за отговорите,попринцип при кандидатстването в гимназии,такива предимства има...и следвайки пътя на логиката,хора с инвалидност над 70% би трябвало да бъдат приети в избраната от тях специалност,но с успешно положени изпити и експертното решение от ТЕЛК.В сайта на СУ,обаче,както и в справочника им,не открих такова нещо.Аз се явих на единия изпит за специалността ми вече,на 16 ще се явя и на изпита по АЕ,но балът няма да ми стигне да вляза и много се надявам държавата да толерира поне веднъж хората като мен.

Отново моля всеки по-запознат с правилника,студент или преподавател да отговори,ако има възможност и желание!

Хиляди благодарности! :) :) :)
Аватар
Monax
В началото бе словото
Специалност: Журналистика
Курс: друг

Мнение от Monax »

Имам един въпрос, както се казва, сигурно е задаван хиляди пъти. :D
След изпитите отивам и пускам документи за класиране. Подреждам си желанията 1 2 3.
Ако на първо класиране съм приет 3то желание и не се запиша, мога ли за второ или трето класиране да участвам пак със същите три желания? Благодаря предварително.
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

4.Продължаване в другите класирания
Ако специалността на първо класиране не ви устройва и искате да продължите в другите класирания, то трябва да отидете във факултета, в който сте приет. Вместо да се запишете обаче както в точка 3, то вие ще подадете молба да продължите в следващите класирания. Молби може да си вземете от масите пред кабинета или от секретарката, която ще приеме молбата ви - ако не знаете как да я попълните, то милите лелки ще ви помогнат. Заедно с молбата трябва да оставите и дипломата си в университета като депозит.
Може да продължите в класиранията само НАГОРЕ по списъка с желания - тоест да се борите за по-горна специалност, но НЕ и за по-долна. Така че ако сте искали специалност номер 10, а сте приети номер 8, то не може да слезете до 10, но може да се качите на 5-тата в списъка Може да видите и тук подробна информация.

Ако СТЕ ПРИЕТ, но не се запишете или не потвърдите с молба желанието си да продължите в други класирания, то вие отпадате от следващите класирания!!! Затова следете сорковете!!!!

Какво по-точно не си разбрал?
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”