Не знам как може някой човек да предпочита Яворов пред Вазов..
Матури 2013
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
Re: Матури 2013
Е, то да напишеш обикновено есе няма да ти дадат повече от 15т.Даже 10..Така че според мен правилно си писал интерпретативно съчинение.Нямах предвид, че темата беше гадна, напротив, това за Яворов беше най-доброто възможно.
- Aleksandrova
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Ами обем? Някой ще сподели ли колко е сътворил? 
Аз написах близо 4 страници.Което не е нищо особено де, но дано да стигнат за 20-ина точки, колкото ще са ми достатъчни за над 5,50.
-
black_shadow
- В началото бе словото
Аз също написах към 4 страници и половина и мисля, че ще вържа 20 точки.
- elu
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Все пак не трябва да се забравя, че има ограничение до 4 страници, изрично написано, според мен за повече обем могат да намалят точки, имаше такава графа в оценяването на темата, ако не се лъжа 
- Aleksandrova
- В началото бе словото
Аз пък съм чула, че при проверка на матурите, ако някой зрелостник е писал повече от 4 страници, (колкото е максимумът) изобщо не го четат.
Ако това е вярно, а не е просто ловък дипломатически ход за сплашване на конкуренцията, трябва да съм благодарен, че се изчерпах 2-3 реда преди да мина кота 4.
Дано да сме се справили добре, успех на всички утре.
Дано да сме се справили добре, успех на всички утре.
-
black_shadow
- В началото бе словото
Доколкото знам обема на съчинението не е от значение. Можеш да напишеш и 5 и 2 странци по важно е съдържанието, даденото указание до 4 страници е по-скоро ориентировачно, смисъл никъде в критериите за оценяване не пише нищо за обема.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Не се опитвайте да се самоутешавате! В условието изрично е написано "до четири страници". Ако беше сложено "ориентировъчно" щеше да е написано другояче. Не вярвам чак да не четат нищо над четири страници,но когато не са спазени условията в задачата не можете да се учудвате,ако ви оценят по-ниско. А и какво толкова сте писали по четири-пет страници? Та аз лис написах на две страници. Вярно - пиша много дребно и сега като се замисля имам пропуски,но все пак дори три страници е нормално да стигнат за едно есе или анализ на стихотворение. Те четири дават и пак има много хора,които прескачат границата. 
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
- purplechan
- В началото бе словото
Аз писах есе - литературно есе! - и ми излезе точно 3 страници. Можех да го разтегна още, но реших, че е предостатъчно.
Японистика, I курс
-
mkaDGr
- В началото бе словото
И аз като Надежден Случай съм писал 2, а относно обема на аргументативния текст- щом са сложили една страница допълнително за писане, предполагам няма проблем.
Едит: За да не пиша нов пост, да попитам относно матурата по английски утре: някой знае ли тази композиция как точно трябва да се пише? Увод, теза, антитеза, заключение ? За увода и заключението мисля, че се подразбира, но понеже темите, които се дават обикновено не изглеждат много...изпълнени с контрастни възможности, какво правя- между увода и заключението си преразказвам просто?
Едит: За да не пиша нов пост, да попитам относно матурата по английски утре: някой знае ли тази композиция как точно трябва да се пише? Увод, теза, антитеза, заключение ? За увода и заключението мисля, че се подразбира, но понеже темите, които се дават обикновено не изглеждат много...изпълнени с контрастни възможности, какво правя- между увода и заключението си преразказвам просто?
- Aleksandrova
- В началото бе словото
Аз също утре съм на матура по английски език, но есе по английски се пише различно от есето на български. Структурата е такава:
Има 3 вида есета на английски език:
- за и против
- есе-мнение
- есе, предлагащо решения на проблеми
1. Есе: за и против
- първи параграф: представяне на темата (изложение/увод)
- втори и трети параграф: аргументи в полза на идеята + примери/обосновки; аргументи против идеята + примери/обосновки
- четвърти параграф: добре балансирано заключение на темата
2. Есе: есе-мнение
- първи параграф: представяне на темата (изложение/увод) + ясно посочване на лично мнение
- втори, трети и четвърти параграф: 1-во: гледна точка + примери/обосновки; 2-ро: гледна точка + примери/обосновки; 3-то: обратно на Вашата гледна точка + примери/обосновки
- пети параграф: добре балансирано заключение на темата; преосмисляне на мнението
3. Есе: есе, предлагащо решения на проблеми
- първи параграф: представяне на темата (изложение/увод) и евентуалните причини за случването й
- втори, трети и четвърти параграф: предложения и резултати/последствия
- пети параграф: обобщете мнението си
*Броят на параграфите зависи от това колко предложения/примери представяте в своето есе.
П.С.: Надявам се да съм била полезна!
Има 3 вида есета на английски език:
- за и против
- есе-мнение
- есе, предлагащо решения на проблеми
1. Есе: за и против
- първи параграф: представяне на темата (изложение/увод)
- втори и трети параграф: аргументи в полза на идеята + примери/обосновки; аргументи против идеята + примери/обосновки
- четвърти параграф: добре балансирано заключение на темата
2. Есе: есе-мнение
- първи параграф: представяне на темата (изложение/увод) + ясно посочване на лично мнение
- втори, трети и четвърти параграф: 1-во: гледна точка + примери/обосновки; 2-ро: гледна точка + примери/обосновки; 3-то: обратно на Вашата гледна точка + примери/обосновки
- пети параграф: добре балансирано заключение на темата; преосмисляне на мнението
3. Есе: есе, предлагащо решения на проблеми
- първи параграф: представяне на темата (изложение/увод) и евентуалните причини за случването й
- втори, трети и четвърти параграф: предложения и резултати/последствия
- пети параграф: обобщете мнението си
*Броят на параграфите зависи от това колко предложения/примери представяте в своето есе.
П.С.: Надявам се да съм била полезна!
- Munetsuki
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Курс: първи
Здравейте. Искам да попитам кога ще излязат резултатите и къде.
Бтв, имам чувството, че моето съчинение е най-малко по обем в сравнение с вашите Т.Т (1 страница и половина) Дали ще ми дадат някакви точки? Уж гледах да пиша най-важните неща (повод за създаване на творбата, жанр, описвах тропи и фигури)
Бтв, имам чувството, че моето съчинение е най-малко по обем в сравнение с вашите Т.Т (1 страница и половина) Дали ще ми дадат някакви точки? Уж гледах да пиша най-важните неща (повод за създаване на творбата, жанр, описвах тропи и фигури)
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Резултатите ще излязат след около две седмици на сайта на мон.
И аз съм на английски утре,но хич не съм притеснен за есето,може би защото не ми е балообразуващ и не ме грее особено как ще ме оценят.
И аз съм на английски утре,но хич не съм притеснен за есето,може би защото не ми е балообразуващ и не ме грее особено как ще ме оценят.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
- liv
- Стенограф
- Специалност: право
- Курс: втори
Хора, престанете да се притеснявате за обем. Имате конкретно зададен въпрос по дадена творба. Не виждам какво толкова може да се напише. В крайна сметка не се явявате на кандидатстудентски изпит, където се предполага да пишете за цялото творчество на даден автор.Munetsuki написа:Здравейте. Искам да попитам кога ще излязат резултатите и къде.
Най-важното е текстът, който сте създали, да е грамотно написан и да е вложена някаква мисъл, да е ясна гледната ви точка. Оттам насетне не виждам за какво да се тревожите.
Успех утре на всички!
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.