Изповедалня

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Re: Изповедалня

Мнение от fluffy cloud »

На същото мнение съм. Конкуренцията не е чак толкова голяма помежду ви, а и накрая така или иначе опира до това да си седнеш на дупето и да научиш (или да си правиш пищови, ама това си е проблем на преподавателя). Пък и е хубаво да си помагате, вероятно и занапред ще се налага.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Ако се притесняваш да споделиш знание значи не си сигурен в собствените си способности. Мисля, че то трябва да е свободно достъпно за всеки, пък след това човек си решава дали това ще му послужи или не. Аз бих казал и дал материалите.
medicate, medicate
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

егати тъпата "дилема"
К'во печелиш като се правиш на ударена? Нищо
А ако услужиш, печелиш репутация и длъжници
It's a no-brainer
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
Libra
Гутенберг
Специалност: Българска филология
Курс: първи

Мнение от Libra »

Добре, засрамих се. :)
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Shame on you! :lol:
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
gioiella
Драскач
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти

Мнение от gioiella »

И аз мисля, че трябва да бъдат споделени материалите.Така или иначе, накрая има значение кой е научил.Може да имаш всички теми, но да не погледнеш. Аз винаги давам каквото имам, помагам и с пищови(въпреки, че все аз не спя по сумати нощи да ги правя :geek: ) и давам да преписват. естествено ако мога.
Само учебниците са ми много свидни, защото мразя да давам книги на заем.Лекциите също треперя да не ми ги изигубят. Преснимам всичко сама и давам, не ги чакам да ги снимат по 1 седмица и да ми ги връщат.
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Олее не се превръщай в тия досадници, дето си крият лекциите от другите хора, все едно така ще получат нещо повече! :lol: хвърляй им ги там и да се оправят, пък ти мисли за това как ще ги научиш. Това не е КСК и да възприемаш колегите си като конкуренция е тъпо ;)
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Я чакайте малко, не и се сопвайте...

Имайте едно на ум, че разлика между 3 и 6 за много студенти е "нищо", но като им смятат стипендиите ще има разлика. Ако става дума за успех за общежития също. Ако специалността е такава, че после има голяма борба за работни места, с оглед изхранването на семейство и собственото бъдеще не е излишно да подхлъзнеш голяма група хора, особено непознати...

Тъй че дилемата е по-скоро - какво печели и какво губи от подобен ход. Ако форонката се бори за стипендия и парите и трябват повече от на другите и общежитието и прочее - тогава трябва да има 1 на ум дали си струва да помогне.... Но ако не я интересуват тези съвсем материални придобивки и бонуси, тогава - да дава на всички, няма лошо да се споделя и да се трупат дължими услуги. Всичко зависи от не толкова добрата воля "да помогна ли на нуждаещ се" - колкото до "какво печеля аз" - ако не печелиш нищо, тогава отиваш на по-ниската дилема. Но нека тя сподели де...

едит: и като сме на тая тема - не е ли логично да попиташ човека, който ти ги е дал, дали можеш да ги даваш на други и дали той/тя няма някакви мотиви да не ги качи в нета, особено у фейсбук или общ мейл? Защото и аз съм получавал бая такива секретни лекции, но с изричната уговорка да не ги разпространявам (която се приема докато пратилия ги колега не завърши) - и аз си трая за тяхното съществуване и казвам, че "уча от някъв сайт"... На мен лично не ми е било проблем да давам на този и онзи, но никога мои неща, защото не съм автор на нищо, а и винаги съм искал разрешение да давам на колеги от други колеги.... или направо ги препращам да се оправят помежду си...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Само мишките си крият лекциите
Аватар
gioiella
Драскач
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти

Мнение от gioiella »

Това, каква оценка ще имаш, в крайна сметка зависи от знанията ти.Всеки трябва да има възможност да научи, пък вече дали ще се възползва.
За мен е грозно да се крият материали и да шепнете като мишки, докато други се чудят от къде да намерят материали.
Пък някой ден и най-големият двойкар може да си намери работа, а ти да му чистиш офиса.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

gioiella написа:Това, каква оценка ще имаш, в крайна сметка зависи от знанията ти.Всеки трябва да има възможност да научи, пък вече дали ще се възползва.
За мен е грозно да се крият материали и да шепнете като мишки, докато други се чудят от къде да намерят материали.
Пък някой ден и най-големият двойкар може да си намери работа, а ти да му чистиш офиса.
Двойкаджия ли искаш да кажеш? :lol:

Не, не, сега сериозно - май не сме се разбрали нещо - аз не и казвам да си пази лекциите като онова елфче Доби си пазеше пръстена на Саурон защото му беше магически. Казвам да помисли за евентуалните плюсове и минуси, за целия контекст на дилемата, не само до въпроса за дребнавостта - всеки я мрази нея, но нещата не винаги са толкова прости и има за какво да се помисли.

Ако момичето, което и е помогнало не иска тия материали да се разпространяват? - Тогава?

Съгласен съм, че оценката зависи от знанията ти, но има и друго ако не си научил от никъде 1/3 от въпросите си, статистически погледнато, шанса да се прецакаш е по-голям,отколкото ако си ги научил. Помощта е приятно нещо, но когато е оправдано да я направиш. Аз съм имал колеги, които са крили лекции, но и болшинство такива, които са раздавали наляво и надясно и после когато поискат ТЕ на свой ред нещо... всеки си прави оглушки, е извинявай, но и това не ми се вижда много редно.

И за финал - общо правило е, че отличниците си намират хубава и добреплатена работа след като се дипломират... но двойкаджиите и тройкаджиите им стават шефове. Това важи особено за правото, като специалност, предполагам и икономиката също... :albino:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Kristo написа: И за финал - общо правило е, че отличниците си намират хубава и добреплатена работа след като се дипломират... но двойкаджиите и тройкаджиите им стават шефове.
Очаква ме светло бъдеще :cheers: :lol:
The more you want, the easier you are to exploit
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Ех, колко колежки ми се натискаха за лекциите някога, а после не ми вдигаха телефона за по кафе :mrgreen:

Moral of the story: да си гледат работата! :mrgreen:
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Мнение от dismisstorka »

Ех, Цвети, наистина е добре да питаш колежката за позволение и да ги дадеш - особено щом като тия материали са толкова апокрифни.
Аз се изповядвам пък, че не подсказвам. Бих дала материали, обяснила, помогнала и прочие, но на самия изпит нищо не казвам.
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

L'Inspecteur написа:Ех, колко колежки ми се натискаха за лекциите някога, а после не ми вдигаха телефона за по кафе :mrgreen:

Moral of the story: да си гледат работата! :mrgreen:
Дам, студентите са неблагодарно племе и като завършите ще се помни кой с кой ква простотия е направил докато ти си седяла и си писала прилежно. А и репутацията на даващия лекции е по-скоро негативна. Всички, които традиционно разпространяваха лекции из курсовете ми реално ги помня само и единствено с това (с какво друго като са първа писта по банките).

Извод: гледай да взимаш, а не да даваш :rr:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Публикувай отговор

Обратно към “СПАМ”