Българското тесногръдие
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Re: Българското тесногръдие
Кристо,Бай Ганьо се гаври с общонародните разбирания от онова време,не с конкретни български икони,разликата е огромна. Ние говорим тук за гавра с точно определени личности и образи,които са издигнати в естествен култ от българския народ. Едно е да се бъзикаме с това,че българинът има навика да плюе по всеки успял човек,особено сънародник,съвсем друго е да леем простотия по Левски или Ботев,за да покажем какви толерантни личности сме.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Нека се спрем на Бай ти Ганьо - книгата не се отнася само до онова време, а е съпоставима и с наши дни. Не е целено да се гаври с конкретни хора, а с народните СЛАБОСТИ като цяло.
Това идеята на самия хумор - да откриеш слабо място и да го осмееш. Но целта е смеха. Не нещо друго. Сигурно си виждал у фейсбук "гаврите" с портретите на Левски и Ботев - това не е хумор в никакъв случай и предполагам всички сме съгласни, че няма отношение към тази тема. Самото естество на хумора е да осмее черта от характера или същността на 1 човек или група хора или цял народ, и то такава черта, че да си заслужава това осмиване - крадливост, мързел, хитруване на дребно - всеки народ си има по нещо от тия, както и всеки човек има такива слабости.
Съответно бъзик с историческа личност е нещо такова:
Тайните служби на вражеска империалистическа сила решават да направят покушение срещу Тодор Живков.
Пращат убиец - не се връща. Пращат втори - и той. Пращат най - добрия си човек. Връща се целия насинен, изподран, едва ходи - не изпълнил задачата.
- Какво стана? - питат го.
- Ами какво… Карах по плана - отивам на една манифестация, смесвам се с тълпата. Приближаваме се до него, аз вадя пищова… и като скочиха върху мене всичките хора от тълпата, като взеха да ме дърпат и да ме бутат…
- ? ? ?
- … и всичките викат "дай на мене, дай на мене!"
Аз като явен привърженик на хумора и сатирата, не виждам нещо нередно в този виц, въпреки, че е насочен към сатиризиране към личност от Българската история, за мнозина българи този човек е икона и е герой.
Предполагам пак не се изразих достатъчно ясно де...
Това идеята на самия хумор - да откриеш слабо място и да го осмееш. Но целта е смеха. Не нещо друго. Сигурно си виждал у фейсбук "гаврите" с портретите на Левски и Ботев - това не е хумор в никакъв случай и предполагам всички сме съгласни, че няма отношение към тази тема. Самото естество на хумора е да осмее черта от характера или същността на 1 човек или група хора или цял народ, и то такава черта, че да си заслужава това осмиване - крадливост, мързел, хитруване на дребно - всеки народ си има по нещо от тия, както и всеки човек има такива слабости.
Съответно бъзик с историческа личност е нещо такова:
Тайните служби на вражеска империалистическа сила решават да направят покушение срещу Тодор Живков.
Пращат убиец - не се връща. Пращат втори - и той. Пращат най - добрия си човек. Връща се целия насинен, изподран, едва ходи - не изпълнил задачата.
- Какво стана? - питат го.
- Ами какво… Карах по плана - отивам на една манифестация, смесвам се с тълпата. Приближаваме се до него, аз вадя пищова… и като скочиха върху мене всичките хора от тълпата, като взеха да ме дърпат и да ме бутат…
- ? ? ?
- … и всичките викат "дай на мене, дай на мене!"
Аз като явен привърженик на хумора и сатирата, не виждам нещо нередно в този виц, въпреки, че е насочен към сатиризиране към личност от Българската история, за мнозина българи този човек е икона и е герой.
Предполагам пак не се изразих достатъчно ясно де...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Зависи от мястото,компанията,а и от вида на самата шега. Собствен пример - аз съм се шегувал с доста неприемливи случки и хора,но съм го правил така,че никой да не ми направи забележка за простотия,неуважение и т.н., че и се подсмиват против волята си,'щото е смешно,а не вулгарно. "Според зависи" казва един пухкав съгражданин в такива случаи.
Белким съм се изразил по-правилно. 
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Мисля, че има българско тесногръдие, но то е в съвсем различна посока. Изразява се главно в ксенофилия и в маймуноподобното подражателство спрямо всякакви, обикновено глупави, външни влияния. Не става дума за взаимодействие на културите, а за подражателство на форми, които не са изпълнени с национално съдържание. То отдавна е описано и в българската, пък и в много други литератури. Нашият вариант е "Криворазбраната цивилизация".
Into the endless we ride... 
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Ако ще подражаваме на някакви форми, намирам за особено важно същите да са възможно най-изпразнени откъм национално съдържание.