Въпроса, който искам да поставя под дискусия, на пръв поглед изглежда много лесен.
Но не е точно така!
Аз съм български гражданин и съм завършил средното си образование в Италия (миналата учебна година, 2011/2012) и тъй като тука издаването на дипломите има съвсем друг процес, ще я получа тази година (за това не можах да се запиша миналата).
Но предната година не бях съобразителен и не се информирах относно документацията, която трябва да представя за да може дипломата ми да бъде заверена и преведена по реда по който е необходимо и затова в момента бера големи ядове с цялата бюрокрация пред която съм се изправил.
В момента съм наясно с всичко, което трябва да направя и ще го споделя с останалите потребители, а накрая ще задам въпросът на който никой не успя да ми отговори до момента.
Ето:
1. Апостил, поставен от МВР при моят случай или други отговорящи институции, в държавата в която се намирате;
2. Превод на български;
3. Заверка на апостила и превода, в България;
4. Подаване, на ето тези документи в Регионалния Инспекторат по Образованието във вашата област на постоянният ви адрес, който е записан в Личната Карта;
* Това е всичко необходимо, което трябва да направите за да валидирате вашата диплома за средно образование, която ще бъде изцяло валидна на територията на Република България за:
- 1. Достъп до обучение в системата на училищното образование;
2. Достъп до обучение в системата на висшето образование;
3. Улесняване на достъпа до пазара на труда;
4. Достъп до кандидатстване за придобиване на правоспособност за управление на МПС.
Така че ако някой от вас е на Ти с материала, ще му бъда безкрайно благодарен!
Ще кандидатствам по Италианска Филология, а въпросът ми касае балообразуването.
Ще се явя на изпит по италиански във факултета, който се умножава по коефицент 3 + Чужд Език и това дава бала на кандидата. Изпита не ме тревожи,... но нещото което ме безпокои е че аз на италианската си диплома нямам оценки по изучаваните предмети, а само:
- Писмен изпит: 28/45
- Устен изпит: 18/30
- Училищни кредити: 14/25
Обща оценка от ДЗИ: 60/100
Отделно от дипломата, ми издават и прикачени документи и сертификати за всички изучавани предмети, хорариума за учебната година и че дипломата позволява кандидатстване за висше образование. Никъде не фигурира успех по-отделен предмет, но и това не е проблем защото аз вече попитах и от училището ми издадоха документ за оценките в 5 курс. Ако съм разбрал правилно файла "Приложение 2", за чуждия език, който формира бала при класиране за Италианска Филология, не е задължителна матура.
Ако греша ме поправете.
Вероятно доста ви натоварих и затова минавам на въпроса:
Постарах се да бъда максимално изчерпателен и искрено се надявам, че има някой който може да ми даде отговор.
Благодаря предварително!