Избори 2013
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Избори 2013
О аз съм напълно наясно с мислите на протестиращите, те се крият зад една стара българска максима "Всеки друг е виновен, но не и аз". Винаги някой ни е виновен за нещо, евреите, масоните, циганите, ЕС, Путин, Буш, Обама, Осама, рептилите, марсианците, Гонзо, Бербатов, Лили Иванова, политиците, бизнесмените, бандитите и т.н. Нито 1 гражданин не съм чул да излезе и да каже "беден съм, защото ме мързи да работя" или "бизнесът ми се провали, защото по образование съм цветар, а отворих фирма за тухли и не разбирах и бъкел". Винаги някой е направил нещо на народа и го е прецакал, а никога народът не поема вина, че сам се е докарал до там.
Всички проблеми на страната могат да се навържат към подобно мислене на средния българин, той е твърде горд да си признае, че не може да си плати сметката за тока, защото пуши по 2 кутии цигари на ден и по 1 бутилка ракия пие. Просто сме народ от оплаквачи, знаем само да искаме и толкова. Очакваме всеки който е на власт да играе по свирката на тълпата, която е бедна и неуспяла, като често това е против интересите на богатите и успелите. Затова и партиите разчитат на популизъм. Как ще спечелиш изборите, ако не го ползваш? Хората искат обещания от типа на "2000лв минимална заплата" и се сърдят, когато някой не може да ги изпълни. Един факт: Никой не може да ги изпълни.
Въпросът ми за това, за кого ще гласувате на изборите, ако бяха днес - пак си остава. Пуснах темата, без да знам, че отговорите по нея ще дойдат по-скоро от очакваното. И все още искам да чуя аргументите - за коя партия да гласуваме сега.
Всички проблеми на страната могат да се навържат към подобно мислене на средния българин, той е твърде горд да си признае, че не може да си плати сметката за тока, защото пуши по 2 кутии цигари на ден и по 1 бутилка ракия пие. Просто сме народ от оплаквачи, знаем само да искаме и толкова. Очакваме всеки който е на власт да играе по свирката на тълпата, която е бедна и неуспяла, като често това е против интересите на богатите и успелите. Затова и партиите разчитат на популизъм. Как ще спечелиш изборите, ако не го ползваш? Хората искат обещания от типа на "2000лв минимална заплата" и се сърдят, когато някой не може да ги изпълни. Един факт: Никой не може да ги изпълни.
Въпросът ми за това, за кого ще гласувате на изборите, ако бяха днес - пак си остава. Пуснах темата, без да знам, че отговорите по нея ще дойдат по-скоро от очакваното. И все още искам да чуя аргументите - за коя партия да гласуваме сега.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- aahz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Каквото ида кажем за механизма на самооправдаване на протестиращите, те отдавна бяха надминати от самото правителство. Тъй че, ако на някой не му харесва, е, оплачете се на самия премиер - той зададе този модел на разсъждения. И още е предмет на спор дали си вярва.
Но осъждате ли протестите като израз на драматичното разминаване между волята на суверена и на неговите представители, е, започнете с 1989-та. И това ли бяха хора, които не могат да поемат отговорност за грешките си? И тук говорим за събития в световен план. През 1997-ма улицата отново управляваше, но никой не се оплаква. Или уличните протести са допустими и оправдани само, ако не са насочени срещу самоопределили се "антикомунисти"?
Тъй че едно такова "разбиране" за протестиращите в конкретния случай е лишено от връзка с действителността. Държавата просто се показа груба мащеха за едни, докато за други беше повече от щедра. И ако нещо е различно преди тези избори, че май няма да има предизборно харчене на пари.
Но осъждате ли протестите като израз на драматичното разминаване между волята на суверена и на неговите представители, е, започнете с 1989-та. И това ли бяха хора, които не могат да поемат отговорност за грешките си? И тук говорим за събития в световен план. През 1997-ма улицата отново управляваше, но никой не се оплаква. Или уличните протести са допустими и оправдани само, ако не са насочени срещу самоопределили се "антикомунисти"?
Тъй че едно такова "разбиране" за протестиращите в конкретния случай е лишено от връзка с действителността. Държавата просто се показа груба мащеха за едни, докато за други беше повече от щедра. И ако нещо е различно преди тези избори, че май няма да има предизборно харчене на пари.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
And these are my dreams
Somebody shake me
Партията "Не на Европейския съюз" регистрирана ли като партия?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Протестите през 1989та бяха закъснели... някъде от 1945г... когато населението допусна да дойдат комунягите на власт. После ставаме единствената страна от източна европа без опити за революции срещу комунистите. Случва се чак когато останалите държави се разбунтуват и СССР вече не държи толкова здраво юздите. Можем да извиним народа, че не е имало сили да се вдигне, а и че може би не е искало допреди това.aahz написа:Каквото ида кажем за механизма на самооправдаване на протестиращите, те отдавна бяха надминати от самото правителство. Тъй че, ако на някой не му харесва, е, оплачете се на самия премиер - той зададе този модел на разсъждения. И още е предмет на спор дали си вярва.
През 1997г. беше по-врапатно, защото хората бяха избрали правителството много скоро и бързо-бързо осъзнаха, че са се прецакали. Но не е луд тоя дето яде баницата. Народът се въртеше в кръг и сам се прецакваше. След правителството на Софиянски дойдоха избори, в които се очаква партия, свалена от власт по средата на мандата си, чрез масови протести - да няма шанс на изборите. Но познайте какво - те имат парламентарна група и скоро след това хората забравят всичко до 97ма. Години покъсно БСП отново идва на власт, а дори сега са втора сила в страната. W T F.
Сега пък - след дъжд качулка. Правителството имаше избори след 5 месеца, сега ще са 2. Голямата разлика. Ако хората са недоволни от него, щяха да ги накажат на тия избори - и или да ги оставят с 10 депутата, или изобщо да ги няма. Защо си мисля, че няма да се случи това?
Но общото е, че до трите "момента на протести" се е стигнало след народно недоволство, които уж се приписват на лошо управление (правилно или не, историята ще покаже), но то се е случило от грешка именно на народа. Дали ще е в следствие на грешен избор или на грешна преценка за добро/лошо - няма значение. Всеки народ си заслужава съдбата и управниците. Нека не забравяме, че тия дето ни управляват имат същия ген и са от същото племе като нас. Те са производни на нашите възгледи, идеи, планове за бъдещето и преценката ни за добро/лошо. В редки моменти се усещаме, че сме сбъркали... опа, забравих - не сме ние виновни, никога, за нищо... те, другите са виновни...
- aahz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
През 1944-та какво е можел да направи народът, силно ми е любопитно? Какво е можел да направи преди 1989-та? Ние сме били разпределени в зоната на влияние на СССР и оттам изборът ни е бил много малък. За това, че сме си объркали нещата през тия 45 години - и това е вярно, но за причините за това объркване трябва да се върнем по-назад. И те все още са валидни сега в една или друга степен. И ако има нещо поучително там, то е, че не можеш да караш напряко на волята на Великите сили - революциите в съюзните републики успяха едва след като СССР започна да рухва официално.
За 1997-ма - едно неправилно решение трябваше да доведе до още по-страшни последици, така ли? Като си сбъркал, седи си, чакай да ти дойде редът да се изкажеш, пък по дяволите, че всички са се затичали към ръба? Разбирам и частично споделям неодобрението към "митинговата демокрация", но смятам, че осъждането й без оглед на каквито и да е обстоятелства е неразумно и се базира на предразсъдък. Четири години са доста сериозен срок и определено видяхме, че в техните рамки управляващите могат няколко пъти да демонстрират неспособността си да решават проблемите на държавата. Когато механизми за контрол като вотът на недоверие, парламентарните комисии, разделението на властите, дори балансиращата роля на президента се оказват неефективни за поддържане на поне някакъв минимум от политически разум, аз продължавам да не виждам алтернатива. Особено след като не съм гласувал за ГЕРБ на изборите.
Тъй че нека критикуваме елементарния механизъм, по който обществото се екскулпира за грешките си - има какво да говорим там. Но да обясняваме с този механизъм всичко, което се случва в момента, както и да убеждаваме хората да траят - е, това определено ми звучи като становището на стадо вълци в овчи кожи.
А за БСП - пак опираме до това, че това е сред малкото партии с идейна платформа. Човек може да я одобрява или не, но я има. Отделна тема е, че тази идейна платформа се харесва на хората, защото е насочена към по-бедните. И тук опираме до два взаимосвързани проблема - бедните са доста и малцина от тях си се представят богати в обозримо бъдеще.
За 1997-ма - едно неправилно решение трябваше да доведе до още по-страшни последици, така ли? Като си сбъркал, седи си, чакай да ти дойде редът да се изкажеш, пък по дяволите, че всички са се затичали към ръба? Разбирам и частично споделям неодобрението към "митинговата демокрация", но смятам, че осъждането й без оглед на каквито и да е обстоятелства е неразумно и се базира на предразсъдък. Четири години са доста сериозен срок и определено видяхме, че в техните рамки управляващите могат няколко пъти да демонстрират неспособността си да решават проблемите на държавата. Когато механизми за контрол като вотът на недоверие, парламентарните комисии, разделението на властите, дори балансиращата роля на президента се оказват неефективни за поддържане на поне някакъв минимум от политически разум, аз продължавам да не виждам алтернатива. Особено след като не съм гласувал за ГЕРБ на изборите.
Тъй че нека критикуваме елементарния механизъм, по който обществото се екскулпира за грешките си - има какво да говорим там. Но да обясняваме с този механизъм всичко, което се случва в момента, както и да убеждаваме хората да траят - е, това определено ми звучи като становището на стадо вълци в овчи кожи.
А за БСП - пак опираме до това, че това е сред малкото партии с идейна платформа. Човек може да я одобрява или не, но я има. Отделна тема е, че тази идейна платформа се харесва на хората, защото е насочена към по-бедните. И тук опираме до два взаимосвързани проблема - бедните са доста и малцина от тях си се представят богати в обозримо бъдеще.
This is my life
And these are my dreams
Somebody shake me
And these are my dreams
Somebody shake me
Последното изречение ми напомни филма "Дневникът на плячкосването" и по-точно за Карлос Менем, играе ролята на приятел на народа докато го изберат и след това, ножа!Kristo написа:О аз съм напълно наясно с мислите на протестиращите, те се крият зад една стара българска максима "Всеки друг е виновен, но не и аз". Винаги някой ни е виновен за нещо, ................и т.н. Нито 1 гражданин не съм чул да излезе и да каже "беден съм, защото ме мързи да работя" или "бизнесът ми се провали, защото по образование съм цветар, а отворих фирма за тухли и не разбирах и бъкел". Винаги някой е направил нещо на народа и го е прецакал, а никога народът не поема вина, че сам се е докарал до там.
Затова и партиите разчитат на популизъм. Как ще спечелиш изборите, ако не го ползваш?
.
Гледах го на страницата за документални филми с български субтитри. Та се чудя, на тия аржентинци, между другото там е имало голямо българско преселение в началото на миналия век, та и на тях ли им пречи Лили Иванова и Бай Ганьо?
Повечето филми съм ги гледала в тази страница, които се отнасят за демокрацията в различните страни, много показателен е "Живот и дълг", за демокрацията в Ямайка.
America: Freedom to Fascism - Full.
http://www.youtube.com/watch?v=O6ayb02bwp0 а за този, май видях субтитри, но изчезнаха някъде, така че е на английски.
Казвам, какво съм гледала, защото да се говори за платформа на която и да е партия е несериозно, не защото не е важно, а защото в момента нищо не зависи от платформите.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
На предстоящите избори няма да гласувам,защото основните заподозрени вече показаха,че не могат да се справят с управлението,а останалите с нищо не ме привличат на своя страна - псевдопатриоти,турци,цигани (при максималния толеранс,който се мъча да им давам,не си представям Лютви като председател) и още незнайни войни,опитващи се да уредят учението на щерката в САЩ чрез крехката помощ на данъкоплатците.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Тогава е съвсем в реда на нещата да те управляват точно тези, които не искаш. За мен да не гласуваш означава, да не положиш дори и най-малкото усилие за решаване на проблема и след това да се оплакваш, че някой друг не ти го е решил. Нещо като самозапалването... 
Into the endless we ride... 
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
fak написа:ще гласувам за рзс, защото яне също е македонско девойче.
А Плевнелиев какъв се пада? Македонски мачо?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Пиши на ЛС, да те питам за една заменка да направим, че имам наследствено блато в Меден Рудник и искам да го менкам за нещо на морето...fak написа:Плевнелиев е чичо на един приятел
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Alter ego, то аз никой не искам да ме управлява от тези,които имат реални шансове за успех. Тогава каква е разликата дали ще гласувам или не? За мен единственият шанс една партия да функционира изцяло в полза на обществото е ако ядрото и е изградено от млади,квалифицирани хора. Старите хрътки вече ги знаем на какво са способни. Работата е там,че младежите предпочитат да заобиколят локвата,вместо да се измокрят. И вероятно са прави,де,защо да я караш на фасул като на един полет разстояние те чакат ролца от раци?
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ролца от раци има и тук колкото искаш (аз също ги харесвам
). Истината е, че повечето българи не искат нищо да дадат преди да вземат, а така никъде не се е получавало нещо. Не искат и нищо да направят и абсолютно никакво усилие да положат, ако от това ще се ползват и другите. Заключение: трабва повече дресировка, щом поведението не е достатъчно осъзнато. 
Into the endless we ride...