За любовта и битовизма

Най-романтичните места и заведения в града

Модератори: FloWersOfEviL, Мила, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти
Специалност: Право
Курс: пети

Re: За любовта и битовизма

Мнение от Ангел »

А всички гледат с насмешка на практиката ми да регламентирам отношенията си веднага щом станат по-сериозни...
Комуникация.
"Не танцувам. Предпочитам уютни събирания вместо дискотеки, барове и прочее. Бюрото ми е подредено, независимо че не изглежда така. Пера веднъж седмично, след което чистя. Количеството неизмита посуда не ми прави впечатление. Готвя с кеф, стига да не ми се вменява като задължение. Мога да си държа дрехите и в гардероба, ако настояваш..."
Очаквам подобно изявление и отсреща. Спестява много нерви. Ако има съществени различия, преговаряме. Ако не успеем да постигнем консенсус, или продължаваме с мисълта, че хората се променят, или прекратяваме опитите за развитие на отношенията си в тази насока.

Другото, което обсъждате, са мотивациите за участие в романтична връзка. Всичко това с взимането и даването е малко нелепо. Принципът, който MidwinterSun илюстрира (и който много изненадващо за мен упорито отказвате да разберете), е съвсем валиден и разумен. Във връзката сте, защото партньорът ви ви кара да се чувствате добре. Принципно, предполага се че и вие искате да му е добре и хубаво. Дори не като средство "да го задържите". Това, че сте убедени, че го обичате, би трябвало да е основата на желанието да се стараете да му е добре. Разбира се, основата. Нормално е да има реципрочност. Ако дисбалансът в "разчетната книга" ви дразни толкова, време е да покомуникирате по въпроса. Но наведнъж, обхватно и целенасочено - подмятанията мимоходом са непродуктивни и дразнещи. Не генерализирайте: "Ти никога не готвиш!" си е рецепта за провал - "Би ми било по-комфортно да готвиш по-често, харесва ми." е доста по-приемливо и безболезнено; "Измий чиниите!" е вбесяващо - "Уморен/а съм, моля те, отмени ме!" осигурява и последваща грижа (в краткосрочен план). Веднага ще ми се нахвърлите, че подобен подход е манипулативен, но пък (чисто технически) всяко взаимодействие е манипулация. В крайна сметка, важно е да има мир и щастие.
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
zritel
Летящите Пръсти
Специалност: Стопанско управление с немски език
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от zritel »

Мисля, че тук е мястото да се дадат линкове към два основополагащи документа от нашето съвремие, чиято структура би могла да помогне в изработката на такъв между двете романтично свързани лица, желаещи да живеят съвместно без страх от евентуални бъдещи битови проблеми:
1) The Roommate Agreement
2) The Bro Code
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

ейй... тва мнението на Ангел много ми напомни оная тема дето зайците се разпределяха по стаи и всеки си пишеше изискванията (шум, чистота и т.н.)
та направо и тука може да го приложим тоя подход и... :lol: :mrgreen: :lol:
한류
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Говорите ми за някакви любови н шит,ама съм сигурен,че всеки тук ще даде различно описание що е за него "истинска любов". Опре ли до битовизъм,съм на страната на Силвия - за да оцелее една връзка и в по-зряла възраст,каквато се предполага,че е целта,то ситуациите "аз ти давам това,но ти ще ми дадеш онова" са неизбежни,а и няма нищо лошо в тях. Тия тинейджърски лафчета "ако наистина се обичате,няма да ви пука за такива дребни неща" е време вече да си ги избивате от главата,драги! :salute:
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Според мен компромисите не трябва да се правят като пазарлък. Отстъпваш за нещо, не за да си в по-благоприятна позиция за следващото, а просто защото някой трябва да го направи.
Аватар
sunny.v.b
Форумозавър Рекс
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: първи

Мнение от sunny.v.b »

И защото ще направи другия щастлив.
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."

One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
Ер Малка
Вазов
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори

Мнение от Ер Малка »

sunny.v.b написа:И защото ще направи другия щастлив.
Именно. Което дори не е толкова алтруистично, баси, повечето хора се чувстват щастливи, когато любимият им човек е щастлив. Аре, да не е любимият, да го кажем "човекът до тях".
Ама, не, трябва дори любовта и връзката да се превърнат в покупко-продажба.
Някои хора просто стават цинични.
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Нашия асистент по обща теория на правото казваше:

"Любовта е фактическо владение с намерение да се усвои другия!"
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

ники написа:Според мен компромисите не трябва да се правят като пазарлък. Отстъпваш за нещо, не за да си в по-благоприятна позиция за следващото, а просто защото някой трябва да го направи.
Именно. Жалко,ако моят коментар е разбран като "покупко-продажба",както го описа Ер Малка (предполагам не ставаше въпрос точно за моя коментар,а за тезата ни като цяло,но пак същата работа). В една връзка има моменти,когато човек трябва да се примири с недостатък на човека отсреща,но след това се предполага,че ще очаква нещо подобно и от другата страна. Както и когато единият прави всичко възможно да направи другия щастлив,ще очаква подобно отношение и към себе си.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Лелееее.. поредната тема, която спирам да чета.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Благодаря, че ни уведоми :lol:

Хора, след като Флауърс вече не чете темата, можем да спрем да пишем в нея ;)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Яко е да споделяте позицията на пишещия преди вас, ама изобщо не е нужно да преразказвате това, което е написал само и единствено, за да се изявите като човек с мнение. Моля, не го правете, дразни ме, а като съм раздразнен се заяждам :cyclopsani:

По темата. Великите женски "жестове" да се сготви, изпере и разкрачи не би трябвало да правят когото и да било щастлив (Мила с право се шашна). Това са нормални човешки занимания и не виждам защо е нужно да се възвисяват като висша форма на мислене за другия. Аз ще възприема като жест и ще се почувствам щастлив, обичан и прочие ако жената си направи труда да ми напише оригинална картичка за рожденния ден, а не като ми сготви мусака по същия повод (например). Това, че правя секс с момичето, с което имам връзка не ме прави автоматично щастлив, камо ли благодарен. :scratch:

И нещо за домашно мислене - мъжът принципно е достатъчно адекватен да разбере битовите механизми и може нарочно да не мие чинии като знае, че ще бъде задоволен орално по повода :cyclopsani:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Не мислех, че е възможно от целия форум хората, които са схванали какво имам предвид, да се броят на пръстите на едната ми ръка :shock:

Ефо, тук става дума за битовизми. Оригиналната картичка за рождения ден като жест никак не е нещо, което може да стои на една плоскост с ежедневно разхвърляните навсякъде чорапи (примерно), които лазят по нервите на манията ти да е чисто и подредено (примерно).
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

MidwinterSun написа:
Ефо, тук става дума за битовизми. Оригиналната картичка за рождения ден като жест никак не е нещо, което може да стои на една плоскост с ежедневно разхвърляните навсякъде чорапи (примерно), които лазят по нервите на манията ти да е чисто и подредено (примерно).
Не стои да, но и щастието не би трябвало да стои на една плоскост с изпълняването на битови задължения. Това, че мъжът ти да си реди чорапите докато ти въртиш мусака може да прави и двама ви доволни, ама чак пък щастливи и благодарни, айде не :cyclopsani:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Тук не гледаме на нещата по един и същи начин.

В основата на щастието е именно разбирателството за дребните неща. Разбирателството за "да, добре, аз ще пускам пералнята, но ти ще убиваш паяците". Ако не мога да разчитам на един мъж за базисните неща, свързани с ежедневния ни, общ живот заедно - и картичките, и цветята, шоколадът без повод могат да вървят на майната си. Не казвам, че не са хубави. Не казвам, че не ми е приятно да получавам и да правя такива жестове. Казвам, че връзка и щастие на тях единствено аз не съм способна да изградя.

Основата е другаде, основата е именно в битовизмите, защото никой не се е разделил с партньора си заради липса на цветя и картички (изключвам тийнейджърите по възраст и по душа от хипотезата). Виж, заради "писна ми от това прасе/тая мърла, дето грам не се съобразява с мен и все аз всичко трябва да правя, а той/тя не си мърда пръста" е доста по-вероятно да излезеш през вратата с намерение повече да не се връщаш.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Любов, романтика...”