Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

Таааа... да разправям, макар че то не е много за разправяне.

Гледах "Дон Карлос", копродукция на оперите в Хелсинки и Прага, премиерата беше на 28 март, така че въпросното представление бешеееееее... четвърто поред, струва ми се. Да отбележа, че тук не карат на стаджоне принципа, наложен от Карталов в последните години, а като мине премиерата, заглавието си влиза в регулярния репертоар и се играе по 2-3 пъти всеки месец, а не 5 пъти едно след друго и после - от дъжд на вятър.
Залата обаче беше пълна на не повече от 70%, което доста ме учуди, но пък е факт, че билетите наистина са скъпи.

Оркестърът заглушаваше солистите в първата част - и, като се замисля, по-добре, че беше така. Наистина беше много силен обаче - форте/фортисимо и това е. А въпросните солисти пяха лошо (с едно изключение) чак до антракта: това Еболи, Елизабета, Карлос, Филип... не, че беше нещо фатално, но в операта в СтЗ съм чувала по-добри изпълнения. Любопитното е, че след антракта всички до един се разпяха и нататък мога да кажа, че особено двете дами в състава си пяха на световно ниво. Прекрасни гласове. Карлос така и не го харесах - фъфлеше досущ Косьо Андреев: "ла форефта ди Фонтеневльооооо" (съвсем не се шегувам), което такова мамата на иначе богатия му глас.

За Родриго специално подхващам нов абзац, защото това момче определено ще го следя. Съвсем млад, предположих, че е моя възраст и не сбърках с много - оказа се 1 година по-голям от мен. Като го погледнеш, не е типичният баритон - един такъв дребничък (не точно нисък, ама толкова хилав, че аха-аха и ще се скърши) и като че ли не се чувстваше много комфортно на сцената в моментите, в които явно нямаше поставени конкретни задачи от режисьора: все едно не знаеше какво да прави. Но пък има наистина хубав глас и - доста категорично - най-добрата и ясна дикция, която съм чувала досега (поне в изпълнение наживо). Наистина можеше да си разпишеш целия му текст, докато го слушаш, напълни ми душата. Колкото до сценичното му присъствие - хем пламенен, хем объркан на моменти: добре му се получи, ако и да беше по-скоро без да иска. Да, определено и категорично ще го следя (Иржи Брюклер се казва, не можах да намеря записи в Ютюб, но наистина има хубав глас).

Постановката бешеееееее... уф, твърде еклектична. Еболи приличаше на Кармен, Родриго - на Робин Худ, Елизабета - на русалка, женският хор бяха докарани като излезли от "Кармен" в първата си сцена, но пък със слънчеви очила, а на ауто да фе-то бяха облечени в подобия на коктейлни рокли. Пратениците от Фландрия - ах, как търсих снимки да ти покажа!!! - бяха някакви пънк-рокери, облечени в кожени дрехи с ужасно много вериги и прочее железария по тях, всички бяха руси и с безумни прически: с огромен обем, сресани нагоре, абе... трудно е за описване, а като го видиш, и те стяга сърцето. В костюма на Карлос пък бяха търсили някаква историческа коректност (поне относителна) и резултатът бе манджа с грозде.

На същия декор можеха да играят спокойно и "Трубадур", да речем, а сигурно и разни други заглавия. След антракта обаче бяха създали една доста апокалиптична картина, като се бяха оттървали от всички реалистични елементи от началото, което вече много ми хареса. По стълбите бяха наслагали някакви луминисцентни тръби, светещи в различни цветове, с които просто съсипаха картината, защото бяха много изкуствени, много натрапчиви и изобщо не играеха добре.

Гласът от небето го бяха персонифицирали (ужас, каква глупост бях написала преди малко) - една кака в бяло с дъъъълга бяла коса, която се появяваше в моментите на страдание и т.н.т. Само дето пропуснаха да я пуснат на сцената при смъртта на Родриго, което е абсолютно непростимо.

Накрая изобщо не стана ясно какво се случва с Карлос, претупаха финала изключително бързо.

И това са само част от нещата, които ми направиха впечатление. :cheese:

http://www.narodni-divadlo.cz/en/show/5 ... 4-05-19-00 - като скролнеш надолу, има галерия с 11-12 снимки, та ще видиш част от нещата. Но мрачната атмосфера я бяха докарали, че даже беше бая готическа, наистина. Черепите ми харесаха (да не повярва човек), но и те играеха по-добре след антракта, че преди това хич не се връзваха с доста реалистичните дървета и т.н.т. по сцената.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Благодаря много, Търговецо! Страхотен коментар си написала! Представих си всичко, нищо че сигурно е било съвсем различно. :D

Жалко за лошото пеене преди антракта! (Всъщност те само един антракт ли направиха?) Надявам се, струвало си е чутото през втората част. Добре ли изпя Еболи "O don fatale, o don crudel" ? А Филип - "Ella giammai m'amò...!"?

Режисурата просто не ми се коментира. Изглежда, че все по-шашави стават нещата. Нямам нищо против черепите, но ми се струват малко множко. Разностилието в костюмите пък изобщо не го разбирам.
Само едно нещо ще ти "обясня", защото ти не си го разбрала. :lol: Белокосата не се е появила в оня момент, тъй като не е имало страдание, а "щастие в сърцето" - "Io ..., ma lieto in core, ...".

Малко ти завиждам ... :D

... а Великият инквизитор такъв ли беше :bounce:

P.S.
На последната снимка виждам две жени, които ми приличат на други две, диаметрално противоположни. :lol:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Тук си остава най-приятното място във форума. :D
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Flower Duet

Мнение от alter ego »

Отдавна не съм се наслаждавал така на дует.

А някои не харесват хубавата Аня... ;)
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Flower Duet

"Някои" мислят, че има излъчването на колхозничка, ама не от хубавите. Мамаша също й ходи. Също така, "някои" смятат, че дължи славата си на дълбоките деколтета и интимните си отношения с шефа на Дойче Грамофон. ;)
Ама и ти намери кое изпълнение да пуснаш...
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Re: Flower Duet

Мнение от Dr Dulcamara »

alter ego написа:... А някои не харесват хубавата Аня... ;)
Търговецът дори я обича ... :lol:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Подигравайте се вие, подигравайте се.
Ще ме карате да ставам лоша.
...
..
.

Край, накарахте ме.
Един поздрав в изпълнение на любимата ми Флорънс Фостър Дженкинс: http://www.youtube.com/watch?v=w8kiMCeudLg. Задължително гледайте котките на снимките - има страхотни попадения. И си заслужавате да го изслушате това цялото. Пък и така и така стана дума за Делиб... :mrgreen:

И понеже сте ми особено любими, още нещо - все така прекрасно и крайно емблематично за творческия път на Флорънс: http://www.youtube.com/watch?v=nTzblLMcneE

Нетребко, та Нетребко, аааааа ма ха!
В края на ноември
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Освен че са като кокошки в началото, по време на самия дует ми звучат направо зловещо :geek:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа:... Ще ме карате да ставам лоша ... Задължително гледайте ...
Аз наказанието си го изтърпях. Верно, едва след няколко опита.
alter ego написа:Освен че са като кокошки в началото, по време на самия дует ми звучат направо зловещо :geek:
По-скоро друго, но ...

Мене повече ме "плаши" това
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Страшничко си беше и то изотвсякъде. Виж какви работи правят хората, като не могат да правят други неща! Можеха да направят опит да влязат в някакъв поне елементарен синхрон, но може пък такава да им е била задачката... винаги съм си мислил, че освен моята, има и някаква друга, напълно неразбираема за мен логика.
Хайде да пусна един друг цветен дует с една всеобща любимка - Дамата на операта :)

Доторе, за това че постави Корели на първо място :salute:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Като ще слушаме на френски ...
Faith_no_more
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Faith_no_more »

Мисля да се разпиша и тук. Най-накрая се престраших и си купих билет за представление, че даже подарих и един (въпреки че трябваше да са 4, ама тъпата сесия ми попречи) :mrgreen:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Поздравления и добре дошла в темата, Faith_no_more!

Кои са представленията?

Аз пък съм на "Бохеми" в петък, ... в Бургас.
Faith_no_more
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Faith_no_more »

Приятелят ми много искаше да гледа цикъла Пръстенът на Нибелунга и бях решена да му подаря билети, ама се оказа, че първите три представления са точно преди един мой гаден изпит, та ще се задоволим само със Залезът на боговете. Е, зарадва се и на това, та ще видим накрая какво ще излезе, имайки предвид, че на мен ще ми е за сефте :mrgreen:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Изображение

Така де. Похвали' се после.
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”