Кандидатстване с География и Български език.
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- krisgonev
- В началото бе словото
- Специалност: Румънска филология
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Кандидатстване с География и Български език.
Здравейте на всички.
Тъй като ми предстой кандидатстване в университета/след ДЗИ/,реших да се допитам до вас!
Предметите с ,които ще кандидатствам са География и Български език. Общо взето дали ще вляза с изпити по тях или с оценката от ДЗИ няма кой знае какво значение.
Специалностите между,които се колебая са:
С Български език: Българска фиология,Славянска фиология,Румънска фиология,Социална педагогика,Архивистика и документалистика.
С География:География и История,Геология,Специална педагогика.
Можете ли да ме ориентирате към кое да се насоча така,че след време дипломата ми да не бъде просто един гланциран лист хартия?
Благодаря ви предварително.
Тъй като ми предстой кандидатстване в университета/след ДЗИ/,реших да се допитам до вас!
Предметите с ,които ще кандидатствам са География и Български език. Общо взето дали ще вляза с изпити по тях или с оценката от ДЗИ няма кой знае какво значение.
Специалностите между,които се колебая са:
С Български език: Българска фиология,Славянска фиология,Румънска фиология,Социална педагогика,Архивистика и документалистика.
С География:География и История,Геология,Специална педагогика.
Можете ли да ме ориентирате към кое да се насоча така,че след време дипломата ми да не бъде просто един гланциран лист хартия?
Благодаря ви предварително.
Последно промяна от krisgonev на 01 Апр 2013, 14:13, променено общо 1 път.
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Re: Кандидатстване с География и Български език.
Моят съвет е да забравиш за География и История и за Геология. Крайно безперспективни са. Подобни подозрения имам и за архивистиката и педагогиките, т.е. това значи да заложиш на филология, но тук вече не съм толкова сигурна. ГиИ и Геология обаче със сигурност просто не ти трябват.
I wanna fall from the stars straight into your arms
- krisgonev
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
???????????
Последно промяна от krisgonev на 02 Апр 2013, 17:13, променено общо 3 пъти.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Да,определено филологията би ти се отразила добре,като ти гледам правописа.
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
- krisgonev
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
-Е все пак ти благодаря.Така се случва след като се пише от телефон/ добре,че не пиша на латиница/.Надежден Случай написа:Да,определено филологията би ти се отразила добре,като ти гледам правописа.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
Модерни технологии,какво да ги правиш. Като не можеш от тела,не пиши от него,а седни на компютър! Нали се сещаш на един правописен педант като мен,когато види нещо подобно,каква може да му бъде реакцията?! Още повече,че пишеш във форум на университет,още повече,че тия теми не са за тук,но ще се въздържа от изземане на функциите на модераторите. 
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Sunshine or ain't.
- krisgonev
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
-fluffy cloud написа:Моят съвет е да забравиш за География и История и за Геология. Крайно безперспективни са. Подобни подозрения имам и за архивистиката и педагогиките, т.е. това значи да заложиш на филология, но тук вече не съм толкова сигурна. ГиИ и Геология обаче със сигурност просто не ти трябват.
Ще ти пиша на ти разбира се ,ако може?Не си първата която, ми го казва странно защо,но е така.Да насочил съм се към българската фиология имам известни колебания и за румънската ф/я .Славянската фиология също ме дърпа.Но защо с когото и да се заговоря ми казва,че геологията е перспективна? А може ли някой да ми разясни малко повече за Историята и Географията ?
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Да, разбира се, може да ми пишеш на "ти".krisgonev написа:-fluffy cloud написа:Моят съвет е да забравиш за География и История и за Геология. Крайно безперспективни са. Подобни подозрения имам и за архивистиката и педагогиките, т.е. това значи да заложиш на филология, но тук вече не съм толкова сигурна. ГиИ и Геология обаче със сигурност просто не ти трябват.
Ще ти пиша на ти разбира се ,ако може?Не си първата която, ми го казва странно защо,но е така.Да насочил съм се към българската фиология имам известни колебания и за румънската ф/я .Славянската фиология също ме дърпа.Но защо с когото и да се заговоря ми казва,че геологията е перспективна? А може ли някой да ми разясни малко повече за Историята и Географията ?
Специалността География и История няма как да е перспективна, защото освен учител, няма какво друго да станеш с нея. А като изпити предполагам, че и от двете направления - и географското, и историческото, се намира кой да ги мъчи. Поне географите имат достатъчно заложби в това отношение, казвам от опит. Но с тази специалност, освен богата обща култура, друго не можеш да постигнеш.
Геологията не мога да повярвам, че някой я определя като перспективна, защото реализацията със сигурност е доста трудна, а гарантирам ти, че обучението ще те измъчи. Програмата им ми се вижда доста гадничка, а от малкото геология, която сме учили в моята специалност, мога да ти кажа, че това е доста сложна материя. Иначе познавам двама души, завършили геология, ама те са от съвсем друго поколение. Тогава със сигурност не е имало възможности за развитие, а заради състоянието на българската наука сега, не вярвам нещо да се е променило.
Каквато и филология да учиш, от друга страна, ще ти бъде от полза.
I wanna fall from the stars straight into your arms
- krisgonev
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
-Адски много ти благодаря за съвета. Ще го имам в предвид : )fluffy cloud написа:Да, разбира се, може да ми пишеш на "ти".krisgonev написа:-fluffy cloud написа:Моят съвет е да забравиш за География и История и за Геология. Крайно безперспективни са. Подобни подозрения имам и за архивистиката и педагогиките, т.е. това значи да заложиш на филология, но тук вече не съм толкова сигурна. ГиИ и Геология обаче със сигурност просто не ти трябват.
Специалността География и История няма как да е перспективна, защото освен учител, няма какво друго да станеш с нея. А като изпити предполагам, че и от двете направления - и географското, и историческото, се намира кой да ги мъчи. Поне географите имат достатъчно заложби в това отношение, казвам от опит. Но с тази специалност, освен богата обща култура, друго не можеш да постигнеш.
Геологията не мога да повярвам, че някой я определя като перспективна, защото реализацията със сигурност е доста трудна, а гарантирам ти, че обучението ще те измъчи. Програмата им ми се вижда доста гадничка, а от малкото геология, която сме учили в моята специалност, мога да ти кажа, че това е доста сложна материя. Иначе познавам двама души, завършили геология, ама те са от съвсем друго поколение. Тогава със сигурност не е имало възможности за развитие, а заради състоянието на българската наука сега, не вярвам нещо да се е променило.
Каквато и филология да учиш, от друга страна, ще ти бъде от полза.
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Разгледай информацията за всяка една специалност и си помисли много добре дали искаш да се занимаваш с това. Представи си се как го работиш (примерно професия за цял живот) и евентуално какво би могъл да направиш. Според мен е важно да искаш и да работиш това, което сега ще учиш. Имаш достатъчно богат избор от специалности, така че да се ориентираш към нещо, което те привлича до някаква степен.
Ще ти дам пример: Специалната педагогика е за деца със специални образователни потребности - зрително затруднени, с интелектуална недостатъчност, с нарушение на слуха, като може да имат и други съпътстващи нарушения.... Представяш ли си се като учител на такива деца? Да работиш с тях? Реализация иначе по специалността има - специални училища, ресурсни центрове и други. Не е лесно като работа, парите не са много. За тази работа трябва да имаш желание, а и тя определено не е за всеки.
За мен няма лоша специалност. И реализацията като учител не я смятам за неперспективна..... Учителската професия не е най-добре платената, за сметка на това си има други предимства. Както и възможности за развитие.
Ще ти дам пример: Специалната педагогика е за деца със специални образователни потребности - зрително затруднени, с интелектуална недостатъчност, с нарушение на слуха, като може да имат и други съпътстващи нарушения.... Представяш ли си се като учител на такива деца? Да работиш с тях? Реализация иначе по специалността има - специални училища, ресурсни центрове и други. Не е лесно като работа, парите не са много. За тази работа трябва да имаш желание, а и тя определено не е за всеки.
За мен няма лоша специалност. И реализацията като учител не я смятам за неперспективна..... Учителската професия не е най-добре платената, за сметка на това си има други предимства. Както и възможности за развитие.

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
- petinkaa
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Аз също ще кандидатствам с География и Български език... Като първо желание ще пиша География /някой може ли да ми даде мнение за тази специалност?/. Също така ще отида на изпита, който е на 30.06, интересува ме дали ще ми излязат резултатите, така че да мога да участвам с тях в класирането. Оценката ми от предварителния изпит по география е по-ниска от оценката ми от матурата, но се получава по-висок състезателен бал, затова смятам като подавам документи да не отбелязвам матурата по география като балообразуваща. /правилно ли смятам или не/ Съжалявам ако въпросите ми са малко глупави, но няма кой да ми разясни...
petinkaa написа:Аз също ще кандидатствам с География и Български език... Като първо желание ще пиша География /някой може ли да ми даде мнение за тази специалност?/. Също така ще отида на изпита, който е на 30.06, интересува ме дали ще ми излязат резултатите, така че да мога да участвам с тях в класирането. Оценката ми от предварителния изпит по география е по-ниска от оценката ми от матурата, но се получава по-висок състезателен бал, затова смятам като подавам документи да не отбелязвам матурата по география като балообразуваща. /правилно ли смятам или не/ Съжалявам ако въпросите ми са малко глупави, но няма кой да ми разясни...
Ами на мене всеки ми казва че няма смисъл от тази География като специлност,,защото ще станеш учител само по география,друго си е когато можеш да преподававш на учениците по повече от един предмет!
Ако посоката, в която вървиш ти носи щастие, не питай какъв е пътя, просто върви!
- petinkaa
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
nasetoооо написа:petinkaa написа:Аз също ще кандидатствам с География и Български език... Като първо желание ще пиша География /някой може ли да ми даде мнение за тази специалност?/. Също така ще отида на изпита, който е на 30.06, интересува ме дали ще ми излязат резултатите, така че да мога да участвам с тях в класирането. Оценката ми от предварителния изпит по география е по-ниска от оценката ми от матурата, но се получава по-висок състезателен бал, затова смятам като подавам документи да не отбелязвам матурата по география като балообразуваща. /правилно ли смятам или не/ Съжалявам ако въпросите ми са малко глупави, но няма кой да ми разясни...
Ами на мене всеки ми казва че няма смисъл от тази География като специлност,,защото ще станеш учител само по география,друго си е когато можеш да преподававш на учениците по повече от един предмет!
Хм...на мен пък ми казаха, че ако се колебая между Регионалното развитие и Географията, да избера География, защото съм щяла да остана много разочарована от РРП... Ама вече се прецаках на изпита по език, така че шансове за РРП и Туризъм нямам... Геологията не я харесвам.. И си останах само с Географията
Гледайте специалности от които след акто завършите ,ще имате някъде реализация! Геологията почти и да не кажа въобще няма реализация в Бългаия!petinkaa написа:nasetoооо написа:petinkaa написа:Аз също ще кандидатствам с География и Български език... Като първо желание ще пиша География /някой може ли да ми даде мнение за тази специалност?/. Също така ще отида на изпита, който е на 30.06, интересува ме дали ще ми излязат резултатите, така че да мога да участвам с тях в класирането. Оценката ми от предварителния изпит по география е по-ниска от оценката ми от матурата, но се получава по-висок състезателен бал, затова смятам като подавам документи да не отбелязвам матурата по география като балообразуваща. /правилно ли смятам или не/ Съжалявам ако въпросите ми са малко глупави, но няма кой да ми разясни...
Хм...на мен пък ми казаха, че ако се колебая между Регионалното развитие и Географията, да избера География, защото съм щяла да остана много разочарована от РРП... Ама вече се прецаках на изпита по език, така че шансове за РРП и Туризъм нямам... Геологията не я харесвам.. И си останах само с Географията![]()
![]()
Ако посоката, в която вървиш ти носи щастие, не питай какъв е пътя, просто върви!