[КСК 2013] Английски език

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
sunman
В началото бе словото

Re: [КСК 2013] Английски език

Мнение от sunman »

Smile_ написа:Имайки предвид ниския бал от мин. год, аз съм на мнение, че тази година мин. бал за жени ще падне под 18.00, т.е ако се изкара 5,90-6,00 на матура може да се влезне АФ.
А при момчетата/мъжете как е ?! :lol:
Аватар
Smile_
От дъжд на вятър
Курс: друг

Мнение от Smile_ »

sunman написа:
Smile_ написа:Имайки предвид ниския бал от мин. год, аз съм на мнение, че тази година мин. бал за жени ще падне под 18.00, т.е ако се изкара 5,90-6,00 на матура може да се влезне АФ.
Не мисля, че вас мъжете ще ви огрее. Май за мъже балът беше някъде над 20, така че след някоя др. год може. :cheers:
Само добродетелността е богатство!
sunman
В началото бе словото

Мнение от sunman »

Smile_ написа:
sunman написа:
Не мисля, че вас мъжете ще ви огрее. Май за мъже балът беше някъде над 20, така че след някоя др. год може. :cheers:
Мерси за демотивацията ! :mrgreen: :lol:
b.krumova
В началото бе словото
Специалност: English Philology
Курс: първи

Мнение от b.krumova »

^elly^ написа:
b.krumova написа:Здравйте :)
Аз съм първа година английска филология. Миналата година бях на същото място, на което сте и вие и се ядосвам, че нямаше някой, който да ми каже това, което ще ви кажа аз.

От къде учих? Единствените материали, от които аз се подготвях бяха книжките издавани от СУ за кандидат-студентския изпит по английски език. (5 книжки са, всяка с по 10(?) теста в нея). Оригинални са между 10-12 лв, и може да си ги купите от книжарниците в СУ, или да си ги намерите за по 5-6 лв. на Славейков.
*тук отварям една много голяма скоба -- уча английски език от 2-ри клас. Според нивото ви, може да имате нужда от повече подготовка.
ПС: Изкарах 5.20 на изпита.

Труден ли е изпита? Да. Няма да лъжа. Тежък е, но не е непоносим. Дори не е толкова тежък заради трудността, а поради факта, че всяко упражнение е засечено под време. Reading - 25 минути с 10 въпроса, Error ID - 20 минути за 20 изречения, Transformations - 10 минути за 10 изречения, мисля че имаше и още компоненти, но ги забравих. Всичко се свежда до тренинга. Ако преди това сте се упражнявали, няма да е нито толкова трудно, нито толкова страшно.

Ако някой има въпроси, питайте :)
Здравей! Искам да те попитам каква ти беше матурата? Аз също искам да вляза Английска филология, но не мога да се осмеля да се явя на друга матура освен по английски, понеже смятам, че много ще се изложа. Но пък и много ще съжалявам, ако сама си прецакам бала с матурата по английски... :( Ориентировъчно, смятам, че на матурата мога да изкарам 5.90, а на изпита - 5.00. Ще ме приемат ли по първо желание?
Матурата ми беше по английски език (изкарах 5.63).
Матурата е елементарна...абсолютно елементарна. Аз имам 5.63 единствено и само защото не ми беше даден пълен брой точки на есето (имах 20 точки от 30) и причината за това така и не ми беше обяснена.
Изпита е много по-труден от матурата, но знаеш ли езика добре, не би трябвало да ти представлява проблем.
Съветът ми към теб е наитина помисли дали искаш да учиш АФ. Много хора влизат, смятайки че е лесно -- не е. Много е трудно. Затрупват ни с домашни, изпитите са кошмарни и само след 1-ви семестър паднаха около 10 човека, ако не и повече. Но не искам да те плаша, защото ако наистина ИСКАШ да учиш АФ, всичко ще ти се стори много по-лесно. :) Да учиш с удоволствие е най-важното нещо.
ПС: Бала ми беше 21.23, при минимален 18 и малко... ако си момче, е малко по-висок (мисля, че 20?) но въпреки това влизането не е трудно.
b.krumova
В началото бе словото

Мнение от b.krumova »

liv написа:
Nemalp написа:Аз се доверих на квесторката, която щеше да съобщава 5 минути преди края на всеки компонент и накрая останах в "небрано лозе" с около 10 въпроса, където не бях посочил отговор, защото се колебаех и мислех, че имам още 5 минути. Та, не правете тази грешка.
Хмм, да, носете си часовник!
Няма значение дали имате часовник. :) На мен ми съкращаваха времето с по 3 минути.
Все пак ако някой има смелост да възрази, успех. :)
Аватар
MidnightSun
В началото бе словото
Специалност: Туризъм

Мнение от MidnightSun »

b.krumova написа:
liv написа:
Nemalp написа:Аз се доверих на квесторката, която щеше да съобщава 5 минути преди края на всеки компонент и накрая останах в "небрано лозе" с около 10 въпроса, където не бях посочил отговор, защото се колебаех и мислех, че имам още 5 минути. Та, не правете тази грешка.
Хмм, да, носете си часовник!
Няма значение дали имате часовник. :) На мен ми съкращаваха времето с по 3 минути.
Все пак ако някой има смелост да възрази, успех. :)
Аз ще възразя. А само ако квесторите говорят, както съм чела, просто ще ги направя на две стотинки :x :)
“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” - Mark Twain

I курс, Туризъм
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

b.krumova написа: нямаше някой, който да ми каже това, което ще ви кажа аз.
Не е вярно, не си гледала
b.krumova написа:Труден ли е изпита? Да. Няма да лъжа. Тежък е, но не е непоносим.
Отново не е вярно ако си знаеш езика
b.krumova написа:Дори не е толкова тежък заради трудността, а поради факта, че всяко упражнение е засечено под време. Reading - 25 минути с 10 въпроса, Error ID - 20 минути за 20 изречения, Transformations - 10 минути за 10 изречения,
Всъщност по-големият проблем е, че като свърши човек с някой компонент по-рано, не му дават да продължи нататък и трябва да чака да изтече времето
Доста изнервящо за пушачите
По мои спомени половината стая си гледаше часовниците през половината изпит

Тестовата част е елемантарна. Не ги знам вашите книжки, но вероятно ще ви свършат работа

Гледайте на другото за пунктуация и (особено) за броя на думите на есето

Относно АФ - не се занимавайте
В половината курсове ще ви говорят неща, които (на теория) вече знаете, а в другата половина ще ви отегчават до смърт с нерелевантни глупости
The more you want, the easier you are to exploit
b.krumova
В началото бе словото

Мнение от b.krumova »

The Stig написа:
b.krumova написа: нямаше някой, който да ми каже това, което ще ви кажа аз.
Не е вярно, не си гледала
b.krumova написа:Труден ли е изпита? Да. Няма да лъжа. Тежък е, но не е непоносим.
Отново не е вярно ако си знаеш езика
b.krumova написа:Дори не е толкова тежък заради трудността, а поради факта, че всяко упражнение е засечено под време. Reading - 25 минути с 10 въпроса, Error ID - 20 минути за 20 изречения, Transformations - 10 минути за 10 изречения,
Всъщност по-големият проблем е, че като свърши човек с някой компонент по-рано, не му дават да продължи нататък и трябва да чака да изтече времето
Доста изнервящо за пушачите
По мои спомени половината стая си гледаше часовниците през половината изпит

Тестовата част е елемантарна. Не ги знам вашите книжки, но вероятно ще ви свършат работа

Гледайте на другото за пунктуация и (особено) за броя на думите на есето

Относно АФ - не се занимавайте
В половината курсове ще ви говорят неща, които (на теория) вече знаете, а в другата половина ще ви отегчават до смърт с нерелевантни глупости

Уоу, уоу...
Поспри се малко. :D
1-во: може би не съм погледнала, но от това, което видях единственото, което получих бяха още опасения. Повечето коментари бяха от сорта на "изпита е много труден", "почти няма шанс да се влезе", "бала тази година ще е по-висок" и т.н.

2-ро: Знам английски почти на професиолано ниво, така че смятам, че съм доста точен източник на това колко е труден изпита. Както казах, изпита не е непоносим, което според мен означава, че ако човек има едно много добро на езика, изпита ще му се стори по-скоро уморителен. Изобщо не изключвам и факта, че притеснението е повече. Лично аз трябваше да чакам час и половина в залата преди изпита да започне и вече се бях побъркала. Квесторката ми диктуваше с много лоша интонация, а и на всичко отгоре нямаше места на предните редове, така че трябваше да седя назад. Не знам ти кога точно си взел изпита си, но от човек, които го взе миналата година... ;)
ПС: Имам приятелка, която е живяла и учила в САЩ години наред и изкара 3.67.

и 3-то: Английската филология е една много хубава специалност, с изключително голяма реализация както в България, така и в чужбина. Няма да възразя, че има и предмети, които са отегчаващи, но това не е причина изцяло да отпишеш специалността.
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

b.krumova написа: Уоу, уоу...
Поспри се малко. :D
Нимоа :lol:
b.krumova написа:1-во: може би не съм погледнала, но от това, което видях единственото, което получих бяха още опасения. Повечето коментари бяха от сорта на "изпита е много труден", "почти няма шанс да се влезе", "бала тази година ще е по-висок" и т.н.
Значи миналата година някой (съвсем безпричинно) те е вкарал в шаш и паника и ти решаваш да направиш сега същото?
b.krumova написа:2-ро: Знам английски почти на професиолано ниво, така че смятам, че съм доста точен източник на това колко е труден изпита. Както казах, изпита не е непоносим, което според мен означава, че ако човек има едно много добро на езика, изпита ще му се стори по-скоро уморителен. Изобщо не изключвам и факта, че притеснението е повече. Лично аз трябваше да чакам час и половина в залата преди изпита да започне и вече се бях побъркала. Квесторката ми диктуваше с много лоша интонация, а и на всичко отгоре нямаше места на предните редове, така че трябваше да седя назад. Не знам ти кога точно си взел изпита си, но от човек, които го взе миналата година... ;)
ПС: Имам приятелка, която е живяла и учила в САЩ години наред и изкара 3.67.
Какво ще рече "почти професионално ниво"?
Аз говоря от позицията на човек, който е преподавал английски
За притеснението (и за лошото произношение на някои диктуващи) съм склонен да се съглася - още една причина да не шашардисваш кандидатстващите :wink:
ПС: Аз пък имах съученик израснал в САЩ, който, освен че не можеше да върже изречение на български, беше трагичен и по английски. Точно като 90% от самите американци. САЩ не е квалификация
b.krumova написа:и 3-то: Английската филология е една много хубава специалност, с изключително голяма реализация както в България, така и в чужбина. Няма да възразя, че има и предмети, които са отегчаващи, но това не е причина изцяло да отпишеш специалността.
За реализацията нищо не съм казал
Казвам, че специалността е ужасна за учене в СУ
Елементарни неща (Integrated Skills, граматика), нерелевантни глупости (теория на литературата or whatever) и некадърни преподаватели (фонетика)
kittyondrugz
Пишете, о, братя
Специалност: Психология

Мнение от kittyondrugz »

MidnightSun написа:
kittyondrugz написа:Аз съм на граматика още,защото съм забравила правилата.Прилагам си ги''както ги чувствам'' и обикновено съм права,но няма на това да се осланям тоя път,защото си искам 5,50. :) Скоро започвам книжката за есетата да чета и след това шестте приятни книжки с тестовете :D Error identification наистина е много неприятно в тези тестове..
Ти от къде си преговаряш граматиката?
Grammar Express oт издателство Longman. Остана ми от осми клас,бях в езикова,така и не я отворих,а сега ми е много полезна,всичко е обяснено като за идиот.Има и упражнения за всеки unit и self test накрая.Всички упражнения и тестчета с отговори.На по-ниско ниво от исканото на изпита е,но съм забравила граматичните правила и си карам ''както го чувствам'',а няма да стане по този начин :)
Психология,първи курс.
Аватар
MidnightSun
В началото бе словото
Специалност: Туризъм

Мнение от MidnightSun »

Да, трябва да се преговори граматиката.. :)
“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” - Mark Twain

I курс, Туризъм
Аватар
Lissome
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Lissome »

Нека и аз да се присъединя към темичката и да споделя как аз се подготвям. : )
Както всички вас, така и аз решавам книжките с тестовете "Five real tests". Взела съм си ги и шестте и вече съм ги решила всичките, но като че ли искам да ги изреша поне още един път, за да съм сигурна в себе си. Частта с Reading-a винаги я правя почти без нито една грешка, Cloze Test-a правя максимум 2 грешки. За Error-ите в началото правех 10+ грешки, но след всеки изминал тест правя все по-малко и по-малко. Вече съм ги намалила до 1-2. Тъй като видях, че много хора се затрудняват именно на този компонент - грешките са еднотипни и бързо се научаваш какво точно да търсиш във всяко едно изречение. Само това No error да го нямаше и щеше да бъде супер... То ме обърква най-много и обикновено грешките са ми точно, когато в дадено изречение няма грешка, пък аз съм отбелязала, че има. =D Paraphrase е най-лесният ми компонент - на него почти никога не правя грешки. Общо взето, ако си знаеш перфектно граматиката и граматическите правила, няма как да допуснеш на този компонент грешка.
Честно казано най-много разчитам на есето, защото знам, че именно там ми е силната страна. Във всяко едно положение, ако се падне на изпита тема за Argumentative Essay и тема за Descriptive Essay ще избера тази за аргументивното, 100%. За да се подготвите добре, прочетете Essay Writing на Просвета. Има страхотни съвети вътре!
Единствения компонент, който изобщо не знам как да се подготвям сама, това е диктовката. Вие какво правите, как си правите диктовки? Четох текстовете, който са в края на всяка една от книжките и честно казано видях съвсем малко думи, които биха ме обезпокоили на изпита, но все пак не мога да разчитам на това...
"We all die. The goal isn't to live forever, the goal is to create something that will." — Chuck Palahniuk

Бродеща сред слънчогледите
Nemalp
Да живей словото
Специалност: Публична администрация

Мнение от Nemalp »

Диктовките са елементарни : ) ... Поне, ако не слушаш текст на английски за първи път и си гледал някой и друг филм.

Миналата година най-трудното беше "lawn mower", съответно и "mowing the lawn" и тн и все пак бисери не липсваха. Някои косяха стените, присъстваха и "lawn mauler" и като го чух т'ва си представих един човек с огромен чук, с който коси тревата, но пък всеки може да се обърка, човешко е : ) .
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Lissome написа:Единствения компонент, който изобщо не знам как да се подготвям сама, това е диктовката. Вие какво правите, как си правите диктовки? Четох текстовете, който са в края на всяка една от книжките и честно казано видях съвсем малко думи, които биха ме обезпокоили на изпита, но все пак не мога да разчитам на това...
http://www.dictationsonline.com/

Първият резултат в гуугъл
Work your way up
Само не очаквайте такова произношение на изпита
nnobody
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от nnobody »

Мен пък най ме плаши есето. Темите по принцип наистина са г/д благоприятни, но това за 50 минути 350 думи ми идва мноооожко :(
Keep watching.. maybe i'll do a trick. ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”