[КСК 2013] Математика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Victoria
Писаружяк

Re: [КСК 2013] Математика

Мнение от Victoria »

mbojilova написа:Аз се замислих и друго, ако на математика 1 изкараш 5.00, а на математика 2 искараш 4.00, за балообразуването нали взимат по-високата оценка (т.е. от математика 1), но пък тази оценка образува по-нисък състезателен бал и да не вземат да се прецакат тези, които мислят да ходят и на двете равнища :scratch: impossible, мерси за отговора, но установих, че явно различни хора - различни мнения :) Преди няколко дена питах един приятел и той каза, че в информатиката имало повече математика, отколкото програмиране и ако останеш само с бакалавъра, единствено учител можеш да станеш, но според мен бакалавърската програма дали ще е И, ИС, КН или СИ не е толкова важна, а по-скоро магистърската. И от четирите специалности после можеш да си избереш хубава магистърска програма.
:shock:
Преди години като нямаше КН, ИС или СИ хората все учители са ставали... (за любознателните първият випуск КН завърши през 2008 г., а първите випуски СИ и ИС - през 2010 г.)
Проблемът в Информатиката е, че много хора не оцеляват до края. Дали защото влизат по-слабо мотивирани и подготвени студенти, тъй като повечето се ориентират към по-престижно звучащите специалности, или защото предметите идват по-сложни, или по някаква друга причина...
Но информатиката не е никак лоша специалност.
Между другото, учителска правоспособност се взема само в специалност "Математика и информатика". Иначе се записват едни курсове, които не са никак малко. Предполагам се и доплаща, но не съм запозната.
А с намиране на хубава магистърска програма във ФМИ... успех! :) А може би става въпрос за чужбина. :D
Изображение
Shyyy
В началото бе словото

Мнение от Shyyy »

Аватар
Великов
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Великов »

Освен в Софийския университет смятате ли да кандидатствате и в някой друг, Техническия например, като някакъв резервен вариант. Лично аз не съм чувал много добри отзиви от ТУ, тъй като КСТ учат някакви дисциплини като химия, физика, машинознание, материалознание и т.н. Все неща, които ми се струва, че никъде няма да са ми необходими след това и не мисля да ги уча само за да имам едно инж. пред името си.
"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"
Димитър Димов - "Тютюн"
mbojilova
В началото бе словото
Специалност: Стопанско управление с немски език
Курс: първи

Мнение от mbojilova »

Аз също няма да кандидатствам в ТУ поради същите причини. Преди една седмица като видях учебния план и бях така :shock: физика.. хммм, хайде добре да приемем, ама ХИМИЯ!!! Какво има общо химията с програмирането ?!?!?!?! Нещо май не им е много добре измислен учебният план. ЗА НБУ няма да коментирам, защото е пълна пародия. Не може някои да се скъсват от учене по математика, за да влезнат в СУ, а други с някакво си общообразователно тестче от 100 въпроса, където е тука има-тука няма и не знаят 2+2 на колко е равно, да учат същото като другите от СУ и един ден да ми претендират колко са знаещи, защото 70% от студентите в НБУ не могат и 2 задачи да решат от изпита на Софийския. Нищо лично, това е мое мнение :wink: Не отричам, че има и такива, които знаят математиката добре и са отишли заради добрата материална база.
" Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме "
Shyyy
В началото бе словото

Мнение от Shyyy »

1.ТУ са инженери , изучажат hard и software... Софииски наблягат на software и нещев ли им трябжа физика и химия щото правят платки и други разни щуротии ..
2.В НБУ не учиш вичките видове математика дето не се знае дали ще ти потрябват някога и наблягат на програмиране и език
В Софийски молете се да попаднете на кадърни асистенти дето да помагат (специално по програмиране .. нашия асистент първи семестър идавше с 30 мин закъснение в най-добрия слуяай)
mkaDGr
В началото бе словото

Мнение от mkaDGr »

Привет на всички. Имам няколко въпроса, относно изпитът по математика:
1. Имайки предвид, че матурата замества оценката от дипломата, има ли някакъв смисъл да се кара, при положение, че от училище ще взема пълната оценка? Говоря във връзка със случая Математика II + оценка от дипломата
2. На изпита има 8 задачи. Всяка една ли дава еднакъв брой точки, или всяка следваща задача е с по-голяма тежест ?
3. Ако една задача е решена до половина дават ли се някакви точки за нея, или е на принципа "всичко или нищо" ?
4. Оценките от първия изпит излизат заедно с тези от втория или по рано ?

Извинявам се за многото въпроси, но ако може някой да отговори ще съм благодарен :)
vlast_vd
В началото бе словото
Специалност: КН

Мнение от vlast_vd »

1. Ако не си убеден, че ще изкараш отлична оценка- по-добре се насочи към друг предмет за матурата.
2. Всичка са с еднакъв брой точки, 5 май бяха.
3. Дават точки, даже според мен и повече от необходимото.
4. Оценките излизат до 10 дни след провеждането им ( може и да закъснеят с няколко дни, но за около 10-12 дни има вече резултати ).

Успех на изпитите!
mkaDGr
В началото бе словото

Мнение от mkaDGr »

Също така ако изкараш на матура 5,30 (примерно), се взима 5,30 при баолообразуването, а не закръглено 5 ?
Осъзнавам, че това може да е доста глупав въпрос, но искам да съм сигурен как да подходя по този въпрос с матурите.
mbojilova
В началото бе словото
Специалност: Стопанско управление с немски език

Мнение от mbojilova »

5,30 се взима.
" Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме "
STD
В началото бе словото

Мнение от STD »

Това означава ли,че ако имаш 5,75 на матурата(примерно) ще се вземе като 5,75 в балообразуването,а не като 6,00.
Аватар
toshle
Драскач
Специалност: КН

Мнение от toshle »

STD написа:Това означава ли,че ако имаш 5,75 на матурата(примерно) ще се вземе като 5,75 в балообразуването,а не като 6,00.
Да.
( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͜ʖ ͡°) You came to the wrong neighbourhood, motherfucker.
mora
В началото бе словото
Специалност: компютърни науки
Курс: трети

Мнение от mora »

Victoria написа:Проблемът в Информатиката е, че много хора не оцеляват до края.
Това не е проблем на специалността, а на хората. Наистина информатиката я пишат най-често от 3 желание назад и сещай се какво става.

Бъдещи колеги, не си подреждайте специалностите според това къде колко трудно се влиза - това, че някоя специалност е с по-висок бал, не я прави по-готина. Помислете си за какво ви е това висше и какво искате да вземете от него. Ако е само хартийката, за да си намерите работа - работа ще си намерите още преди да сте взели хартийката, стига да искате, независимо какво евентуално в бъдеще ще пише на нея. (Хич нямам идея все още какво ще пише.)

Успех на изпитите, и не само :)
Аватар
Великов
В началото бе словото

Мнение от Великов »

Ако може някой запознат да ми отговори дали КН е чак толкова зор, че едва ли не е почти невъзможно да започнеш работа докато учиш. Ако въпросът ми не е за този раздел се извинявам.
"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"
Димитър Димов - "Тютюн"
Illuminated
В началото бе словото

Мнение от Illuminated »

ако си супер машина по математика и много чаткаш нещата, няма проблем да работиш на половин работен ден. Ако не си, няма как да стане. Тук говоря от личен опит. :)
По едно време материала става толкова много, някъде след месец и половина, че ако работиш и тези неща не си ги учил вече в някоя математическа гимназия, просто става много зле.
Разбира се, зависи от човека и ситуацията, но за КН е така.
Аватар
Великов
В началото бе словото

Мнение от Великов »

А само първата година ли е много зор и не може да се работи или през всичките? И още нещо, знаеш ли как стои въпросът с СИ? Там има ли възможност да се учи и да се работи. Ако не от първата година, поне от следващите.
Димитър Димов - "Тютюн"
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”