На мен ми прави най-добро впечатление, когато преподавателят няма нужда да чете материала, а си го говори, независимо дали диктува или не. Ако има учебник, по-добре само да приказва и да си водим записки, ако няма учебник - нека диктува, но с темпо, от което да не ни окапват ръцете след час и половина писане. И да разнообразява диктуването с обяснения. Презентациите също ми харесват като вариант, но в случай че има учебник или преподавателят след това ги изпраща. Иначе се разсейвам дали да записвам, дали да слушам какво говори преподавателят. Пък това да не говори, а само да ни оставя да преписваме презентация пълна с текст, е лишено от смисъл. Не мисля че е излишна глезотия лекциите да се водят с проектор, според мен му е минало времето на чертаенето на таблици и писането по дъските, освен ако не е нещо допълнително, само за пример.
Пропускането на почивка от преподавателите, за да слеят часовете или просто за да спечелят 15 минути повече време за говорене и в крайна сметка дори да не ни пуснат по-рано, го намирам за голяма грешка. Човек има нужда малко да си отклони вниманието, за да може после да се концентрира по-добре. А и не е лесно да следиш мисълта на някого, докато стомахът ти къркори тъжно и т.н.
Методи на преподаване
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Re: Методи на преподаване
I wanna fall from the stars straight into your arms
вечен студент, моята препоръка е да не се минава през УИ 
а или да си намериш амбициозен и откачен издател или финансиране по програми на ЕС, частни фондации и прочее. Не е лесно, признавам, но не е и невъзможно.
а или да си намериш амбициозен и откачен издател или финансиране по програми на ЕС, частни фондации и прочее. Не е лесно, признавам, но не е и невъзможно.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
@Мила, не говоря за себе си, а принципно. Аз имам възможност да издам учебник със собствени средства (в УИ има такава опция, а познавам и друг подходящ издател), но засега се въздържам, поради твърде многото въпросителни около академичното ми бъдеще. Докато писах поста за УИ, имах предвид книги на преподаватели с дългогодишен стаж, които наистина биха били в полза на студентите, но се бавят с години.
пък и някои от докладите бяха откровено тъпи... но пък банкета след конференцията си го биваше! 
Както вече споменах по-горе и аз не одобрявам подобни практики. Макар че съм бил на осемчасова научна конференция само с една почивка...fluffy cloud написа:Пропускането на почивка от преподавателите, за да слеят часовете или просто за да спечелят 15 минути повече време за говорене и в крайна сметка дори да не ни пуснат по-рано, го намирам за голяма грешка. Човек има нужда малко да си отклони вниманието, за да може после да се концентрира по-добре. А и не е лесно да следиш мисълта на някого, докато стомахът ти къркори тъжно и т.н.
-
rokgg
- В началото бе словото
- Специалност: Българса фиология
- Курс: четвърти
Интересна тема! Благодаря!
Подписът е изтрит от администратор заради несъответствие с правилата на форума.