Специалност Математика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

axlll
В началото бе словото
Курс: друг

Специалност Математика

Мнение от axlll »

Това лято ми предстои кандидатстване във ВУЗ и все още(макар и вече да е малко късно) имам известни колебания.По принцип математиката ме влече от малък и желанието ми е да кандидатствам във ФМИ към СУ.Питането ми е какви горе-долу са перспективите след завършване на специалност Математика(само математика,не математика и информатика или софтуерно инженерство например) и има ли изобщо такива,т.е. с какво бих могъл да се занимавам :)
Illuminated
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Специалност Математика

Мнение от Illuminated »

По мое мнение само с математика, перспективите не са големи. Можеш да станеш най-много преподавател. Можеш да комбинираш обаче математика с програмиране - в компютърни науки и информатика има и математика и програмиране, като за КН имаш повече програмиране, докато информатика имаш повече математика. Това е една от опциите. Другата е да завършиш математика и да специализираш нещо с икономика, като там познанията ти биха били много полезни. Но в общия случай трябва да специализираш в нещо, не става само с математика. :)
axlll
В началото бе словото

Мнение от axlll »

Аха,така и предполагах :) А Информатика и математика добър вариант ли е?
Illuminated
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Illuminated »

Информатика и математика е преподавателска специалност.
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

приложната също дава различни възможности за специализация за любителите на по-хардкор математиката ;) Все пак за да има възможност за реализация ти трябват и някакви курсове с практическа насоченост, само със сухата теория от математиката не става.
И само да подчертая, че висшата математика и начинът ѝ на преподаване (във всички специалности във ФМИ) няма почти нищо общо с математиката изучавана в гимназията. Така че, това че преди ви а харесвало, на дава 100% гаранация, че и в университета ще ви хареса (или че няма да ви писне след 3-ти курс)
한류
axlll
В началото бе словото

Мнение от axlll »

Добре,благодаря ви.Значи ако влезна с Математика или Приложна математика,мога да запиша някакви допълнителни курсове по програмиране?Принципно гледам до го избягвам,но явно в днешно време математиката е тясно свързана с него и това е начинът за реализация по-натам.
Между другото родителите ми са завършили ВИАС(или сега вече май е УАСГ) и знам горе-долу какви проблеми си навличам и,че няма общо с математиката в училище ;)
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

С изборни курсове може да разнообразяваш най-вече 3-4-ти курс (когато броят им е по-голям). Те също са разделени на няколко категории и за математическите специалности са необходими повече изборни курсове от категория "математика" и доста по-малко от категория "програмиране". Все пак трябва да се доближават малко или много до учебния ти план : )
Работа в ИТ индустрията не е единствената възможна реализация след завършване на факултета, въпреки че е най-популярната, но това си има и недостатък, защото пазара започва да се насища откъм млади, начинаещи програмисти без опит (и повече се търсят хора с опит).
Имам познати от ПМ, които работят в банки например или пък заминаха на специализация в чужбина (а не малка част работят и в софтуерни фирми) и т.н., специалисти в тази област също се търсят макар и по-мако. Варианти винаги има стига да си добър в това, което правиш и да го правиш с удовоствие ;)
한류
axlll
В началото бе словото

Мнение от axlll »

Още нещо да попитам,макар и не съвсем по темата.От това,което четох в сайта за Приложна математика няма значение дали ще използвам оценката от изпита 1-во или 2-ро равнище,но пък миналогодишния бал ми се струва съмнително нисък.Не е ли по-логично за специалност,в която се набляга най-вече на математиката 2-рото равнище да натежава повече или двата изпита играят еднаква роля?
Shyyy
В началото бе словото

Мнение от Shyyy »

Няма желаещи и се опитват да напълнят специалността
mora
В началото бе словото
Специалност: компютърни науки
Курс: трети

Мнение от mora »

Illuminated написа:По мое мнение само с математика, перспективите не са големи. Можеш да станеш най-много преподавател.
Какво значи 'най-много преподавател'? Защо преподавател е малко? Никой не е казал, че трябва непременно да преподаваш в държавно средно училище в България за мизерна заплата, ако искаш да се занимаваш с математика. Освен това, математиката не е някакво познание, което е изучено и изчерпано и няма накъде повече, да се занимаваш с математика не означава непременно да преподаваш. Макар че вероятно ще преподаваш, някъде, някога, ако се занимаваш с математика - и защо не? Стига някой да има нужда от това, а нужда има.

Перспективи не е като да няма. Само че няма да ги намериш в този форум като предначертан житейски път - от типа 'сега кандидатствам за ФМИ, после почвам работа, после ставам великия програмист и си живея щастливо до края на живота си'.

ПП За протокола, нито съм математик, нито ще ставам великия програмист :wink: Поне засега, макар че промяна в плановете в произволен момент е винаги допустима.
axlll
В началото бе словото

Мнение от axlll »

Не очаквам да получа предначертан житейски път,просто търся насоки :) Учителството е най-престижната професия и винаги е била,без значение от всеобщото мнение.Проблема е,че не на всеки се отдава.Едно е да си разбираш от професията,друго е да си и добър педагог
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”