Не съм сигурна, че съм за КСК раздела, но понеже пак съм на път да бъда кандидат-студент, пиша тук.
Уча PR в СУ, редовно.
И искам да кандидатствам в НАТФИЗ тази година, защото си ми е мечта, но в същото време си обичам специалността в СУ и не искам да я зарязвам.
Въпросът ми е: мога ли да уча в два държавни университета едновременно, ако в единия съм задочно?
Идеята е да се прехвърля PR задочно и да кандидатствам в НАТФИЗ. Да започна там редовно, а в СУ да съм си задочник.
Има ли начин? Имам ли право?
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
Е, ако и двата са държавни, май не. Нали уж дипломата ти за средно задължително трябваше да е в университета до завършването или спирането на обучението?
Всъщност май можеше, точно с Натфиз... един приятел учеше в СУ и си изкара копие от дипломата и отиде и в Натфиз... Всичко зависи от конкретния вуз и дали ще те приемат с копие от дипломата. Колкото до правилото за 2та държавни - то важи ако вече имаш дадена степен в един държавен вуз. Т.е. ако си взел бакалавър ПР, не можеш да имаш друг държавен бакалавър. Т.е. магистратурата ти е държавна, но не и степента която имаш, ако искаш втори бакалавър. Но преди да вземеш каквото и да е висше, можеш да караш 2 паралелно в държавни вузове.
Мисля, че една форонка трябва да се появи да каже, как е учила в УНСС, НБУ, СУ и Любен Каравелов Строителя едновременно... Пуснете снимка с котки да я призовем!
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Не си напълно точен по отношение на това, което казваш, Кристо. Това правило важи и ако си в процес на обучение, не само ако вече си завършил.
Ренета, отговорът на въпроса ти се намира в чл. 91, ал. 5, т. 2 от Закона за висшето образование, който гласи, че държавна субсидия не се предоставя за обучението на студенти, които вече се обучават по същата или по-ниска ОКС.
На практика това означава, че не можеш да си държавна поръчка по две специалности, независимо дали си в редовна или задочна форма на обучение (затова и СУ вдига таксите на студентите по втората специалност, за което те ореваха света).
Вариант да учиш в два държавни университета има, но в единия от тях трябва да плащаш пълния размер на таксите си. Поне на теория.
На практика, сигурна съм, има вратички, стига НАТФИЗ да не изисква дипломата ти да стои при тях в оригинал, както е със СУ. Въпреки това, предвид факта, че има централизирана система, която съдържа информацията за всички студенти държавна поръчка, къде учат, какво, кой курс и т.н., не мога да гарантирам дали номерът ще мине.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Една колежка в момента е Логопедия-редовно и при нас задочно,Социални дейности и е изцяло платена,но не знам как стои въпроса с дипломата За НАТФИЗ не съм чувала,че изискват дипломата да стои депозирана Едва ли би било пречка да си в СУ и НАТФИЗ-там естествено ще си платено обучение
Чакайте малко - това значи ли, че ако примерно учиш специалност Х в СУ и искаш да учиш и У в Натфиз, най-простия вариант е - прекъсваш специалност Х, подаваш документи в НАТФИЗ, взимат те държавна поръчка специалност У. Не плащаш пълната такса, защото нито си завършил нещо друго, нито в този конкретен момент учиш нещо друго. Така се водиш прекъснал по Х (държ. поръчка) и си учиш У (пак държ. поръчка). В последствие след 1год си възстановяваш правата по Х, който си остава държавна поръчка, и ти си караш и двете по държавна поръчка. Един вид, ако лелките не се сетят да видят дали през тази една година, не си почнал нещо другаде - може да караш 2 паралелни държавни поръчки.
Бтв, системата е бая кофти измислена - излиза че ако учиш бакалавър педагогика, не можеш да запишеш държавен друг бакалавър, без значение дали си изкарал тая педагогика или в момента я караш. Което е нечестно, защото ако си магистратура право, имаш право да запишеш друга специалност, стига да не е магистратура. Но тва значи ли, че ако е бакалавратура - номерът минава? Щом държавата не плаща за 2 еднакви степени, няма ли да е удачно да караш магистратура и после бакалавратура нещо друго?
Това с прекъсването трудно би могло да се получи - от една страна ще е нерентабилно по отношение на времето, а от друга, повечето унита, вкл. СУ, си имат условия, за да ти разрешат да прекъснеш. При нас можеш да прекъснеш само веднъж поради слаб успех, ако искаш да повториш упражнението, трябва да имаш уважителна причина.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Може да ползва фалшиво медицинско, че е бременна. И че "бащата на детето иска да ида при него в Южен Судан, да ме представи на племето"... и като запише отново ще каже "Тя Анжелина го осинови, сега се върнах да доучвам"...
Но шегата настрана, винаги има начин да измамиш СУ. Като завърша официално ще ви кажа как...
Държавна поръчка в два университета със сигурност няма как да си. Ако имаш възможност да плащаш за едната специалност пълния размер на таксата(като втора специалност), може би ще успееш. Или опитай в частен колеж като "Любен Гройс" - не са лоши отзивите за него
^^Ако се преместиш задочно, ще станем колежки
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.