[КСК 2013] Журналистика
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- moniccaa
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Re: [КСК 2013] Журналистика
Здравейтее:)) Тази година аз също ще бъда кандидат-самоубиец , като една от желаните от мен специалности, е именно журналистиката. Ноооо имам един въпрос ..уместно ли е в есето да използвам имена на известни личности , като например - Ахмед Доган (понеже наскоро беше "опита за покушение" срещу него и се сещам) ?
"грешна беше тази жена, но беше хубава.."
- Geri.A
- Форумозавър Рекс
- Специалност: ВО
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: -
Дали ще е уместно, или не, зависи от конкретното есе и това, което ще напишеш... Иначе може, разбира се.
Когато тя беше склонна, той не искаше. Когато той пък искаше, тя се дърпаше. А когато и двамата искаха, се спусна завесата!
То че може - може, но това, което мен миналата година ме учеха, беше, че не е желателно да се използват, защото имената могат да се използват като "знак", т.е. да те разпознаят проверяващите, ако си техен човек. Според мен е хубаво да се избягват. ^^
- "Понякога чувам как костите ми се напрягат
под тежестта на всички животи, които не живея."
Българска филология, ІІ курс
Аз искам да попитам тези,които вече са се явявали на изпита по журналистика - колко г/д ви излезе есето и дали има някакъв препоръчителен обем ? 
За препоръчителен обем не знам дали има, моите бяха около два листа, даже и по-малко. Мисля, че не обемът обаче има значение.
- sunny.v.b
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Връзки с обществеността
Няма изисквания за обема, важно е съдържанието.
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."
One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
живото живее в грях."
And we all look away
It's just another day
-
Pepka
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Здравейте,тази година ще кандидатствам за журналистика и ще може ли да ми кажете-тези дати,които са посочени,дали са за предварителния или за редовния изпит,защото мисля да се явя на предварителния.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Acapella написа:То че може - може, но това, което мен миналата година ме учеха, беше, че не е желателно да се използват, защото имената могат да се използват като "знак", т.е. да те разпознаят проверяващите, ако си техен човек. Според мен е хубаво да се избягват. ^^
Прост пример. Искам в есето да цитирам в даден контекст следното: "Историята на хората е като историята на житото: ако не те посеят, за да покълнеш, какво пък - тогава те смилат, за да станеш на хляб". Отлично знам, че авторът е Ван Гог и е написал това в едно от писмата си до брат си Тео. Чужди думи са, редно е да цитирам източника (т.е. да отбележа, че е цитат). А ако просто напиша: "както гласеше една мъдрост" (или някаква подобна простотия), това показва, че нямам идея чии са тези думи. Пък аз всъщност имам. И какво, да не напиша името, или да не напиша цитата изобщо, при условие, че proves a point и ми е необходим в есето?
Това са глупости. Ако си "човек на проверяващите", все има начин да разберат кой си и без да има написано и едно име или друг знак, егати. Ще рече човек, че ще си играете на стражари и апаши, та да си оставяте знаци.
Калифорния, колко изкара по социология?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
Аз не мисля, че говорехме за цитати или за изрази от такъв тип. Съжалявам, ако съм разбрала погрешно. Естествено, надали ще те скъсат, ако напишеш, че "Въображението е по-важно от знанието" и посочиш, че цитираш Айнщайн. Ставаше въпрос за това дали можеш, обосновавайки гледната си точка, да споменеш личности от политическия/социалния живот на страната. Според мен на този въпрос отговорът е по-скоро "не". Не претендирам, че знам причините, направих просто предположение.
Мен ме учеха така, аз си написах есето, визирайки една постъпка на Азис и не го споменах като име. Имах 5.13. Ако някой от миналогодишните кандидат-журналисти е назовал по име конкретен човек и има висока оценка - да каже.
Както казах - не мисля, че е толкова трудно човек да се въздържи да ги посочва. За всеки случай. ^^
Мен ме учеха така, аз си написах есето, визирайки една постъпка на Азис и не го споменах като име. Имах 5.13. Ако някой от миналогодишните кандидат-журналисти е назовал по име конкретен човек и има висока оценка - да каже.
Както казах - не мисля, че е толкова трудно човек да се въздържи да ги посочва. За всеки случай. ^^
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Добре, а пак - чисто хипотетично - каква е разликата между Азис и Айнщайн в смисъла на възможен знак? Ако аз познавам проверителя Х и искам да му подскажа, че това е моята работа, дали ще пиша Азис, Айнщайн или "щайга с картофи" някъде из текста, знакът си е знак. Да не говорим, че шансът точно Айнщайн (или Ван Гог от моя пример) да се използва като знак, е много по-голям, защото по-малко хора биха го споменали ениуей. Или пък щайгата с картофи. Затова казвам, че са глупости и че трябва да пишете онова, което ви е на сърце - да си е максимално ваше, да сте максимално доволни от себе си, пък нататък - каквото сабя покаже при проверката. Миналата година изкласих с кандидатстващите, Калифорния може да потвърди (надявам се). Той може да каже дали съм ги подвела някъде със съветите си.
Съжалявам само, че тази година няма да мога да помагам, защото нямам време за това, но пък всичко го има в старите теми - който го интересува, да чете. Съвсем обобщено от мен: категорично не пишете стихотворения, а разказите ги избягвайте, освен ако не ви е съвсем невъзможно да напишете друго или сте категорично убедени, че точно тая идея за разказ, която ви се върти в главата, е вашият абсолютен и безвъпросен шедьовър, който ще изиграе ролята на билет за влизане във ФЖМК. Просто разказите се приемат със смесени чувства от проверяващите, а не се знае при какъв ще попадне работата ви. Може да не е особен фен на художествената литература, така да се каже.
А 5.13 ниска оценка ли ти се струва?
Съжалявам само, че тази година няма да мога да помагам, защото нямам време за това, но пък всичко го има в старите теми - който го интересува, да чете. Съвсем обобщено от мен: категорично не пишете стихотворения, а разказите ги избягвайте, освен ако не ви е съвсем невъзможно да напишете друго или сте категорично убедени, че точно тая идея за разказ, която ви се върти в главата, е вашият абсолютен и безвъпросен шедьовър, който ще изиграе ролята на билет за влизане във ФЖМК. Просто разказите се приемат със смесени чувства от проверяващите, а не се знае при какъв ще попадне работата ви. Може да не е особен фен на художествената литература, така да се каже.
А 5.13 ниска оценка ли ти се струва?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
Иначе ..Acapella написа: Не претендирам, че знам причините, направих просто предположение.
Хипотетично, ако говорим за знаци - да, между Азис и Айнщайн няма разлика. Но има разлика дали ще оплюеш Ахмед Доган, или ще го защитиш, защото ако аз съм проверяващ и симпатизирам на Доган, а ти го заклеймиш в есето, надали бих те поощрила в оценката. Все пак оценяването не е винаги обективно.
И тъй като не знаем със сигурност дали СУ ощетяват или поощряват при използването на имена, според мен човек не трябва да рискува с нещо такова. Има достатъчно други начини да покажеш уменията си и да си защитиш позицията.
Иначе знам каква помощ оказваш на кандидат-студентите, все пак миналата година и аз минах през това и, както и много други хора, съм ти благодарна за съветите и времето, което отдели да се занимаваш с нас ^^
А 5.13 не е ниска оценка, но винаги може и по-добре ^^
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
А, чакай, това е друго. Естествено, че е по-добре да си умерен и в критиката, и в хвалбите по отношение на някого. Но никой няма да сметне споменаването на името му за знак.
Честно казано, дори и да сте максимално критични към дадена публична личност, проверяващите най-много да се усмихнат снизходително, ако не са съгласни с вас. Ако ще и да са лични приятели с Доган, дреме им на подробностите какво мисли за него някакъв пикльо, току-що излязъл от гимназия.
Но ако ще нападате някого, се убедете, че можете да защитите логично позицията си, вместо да заявите, че е боклук. За второто определено биха ви порязали, ако и да споделят мнението ви.
Честно казано, дори и да сте максимално критични към дадена публична личност, проверяващите най-много да се усмихнат снизходително, ако не са съгласни с вас. Ако ще и да са лични приятели с Доган, дреме им на подробностите какво мисли за него някакъв пикльо, току-що излязъл от гимназия.
Но ако ще нападате някого, се убедете, че можете да защитите логично позицията си, вместо да заявите, че е боклук. За второто определено биха ви порязали, ако и да споделят мнението ви.
В края на ноември
В края на ноември
-
aHDu
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
- Обратна връзка:
И аз съм решил да кандидатствам Журналистика макар че ме е малко страх за писмения изпит ... Като алтернатива ще кандидатствам и "Екология и ООС" с оценката от матурата по Биология.
btw: Някъде има ли качена писмена работа (разработка) дори и да не е от изпит и да не е от тема която се е падала минали години, мисля че на доста хора би им било интересно да прочетат какво са писали другите ... : ))
btw: Някъде има ли качена писмена работа (разработка) дори и да не е от изпит и да не е от тема която се е падала минали години, мисля че на доста хора би им било интересно да прочетат какво са писали другите ... : ))
- sunny.v.b
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Връзки с обществеността
Няма, но в темите някои хора сме описвали работите си. От по-миналата кампания също има.
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."
And we all look away
It's just another day
живото живее в грях."
And we all look away
It's just another day