Ако не те домързи може да се разровиш във форума и да прочетеш излиянията от миналогодишния изпит. От това, което съм прочела изпитът представлява обсъждане на актуална тема пред комисия от 3ма души. Ще има 2 или 3 въпроса, които са написани на листчета. Теглиш и говоришbobby.grigorov написа:По-рано бях попитал горе-долу, какво представлява устният изпит? Какви въпроси задават или по-общо казано - какво представлява като цяло, как протича, трябва ли да подготвям нещо? Благодаря ви предварително!
[КСК 2013] Връзки с обществеността
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- airin_
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: [КСК 2013] Връзки с обществеността
Напрегнато ръце се към ръце протягат
и пак се не докосват! Искат и не могат. . .
- sunny.v.b
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: първи
Не се тегли нищо. Въпросите са едни и същи за всички. Да, задават допълнителни въпроси, понякога съвсем различни от двете основни теми. Някои предразполагат много, други - изобщо. Въпроса е да знаеш какво се случва в държавата - и не само за събитията в близките дни на изпита, а и по-далечни. И да имаш мнение по тях.
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."
One more depending on a prayer
And we all look away
People pretending everywhere
It's just another day
живото живее в грях."
And we all look away
It's just another day
-
Ер Малка
- Вазов
- Курс: втори
Колкото и на драго сърце да отговарям на ЛС-та, започнах да се изтърквам да повтарям едно и също, затова ще си напиша драматичната история тук
Първо.
НЕМА ДА СЕ ПУАШИТЕ!
Нема страшно.
На предварителния изпит по журналистика отидох ей така, за спорта. Просто нямаше предварителен по английски, а аз мислех с АЕ да кандидатствам психология. Не ми се искаше на самия изпит да съм като в небрано лозе, исках да видя какво е, затова се явих на журналистика.
В деня на писмения отидох в университета ужасно непукистично, чак ми беше странно да гледам шашкащи се хора около себе си. Буквално ми беше все тая дали ще имам две или шест, може би и затова си останах толкова спокойна през цялото време. Не бях написала нито едно есе, дори не знаех какво се очаква от мен.
Паднах се в аудиторията, в която се теглеха темите. Тук наистина ВНИМАВАЙТЕ, защото темата, по която трябва да пишете, е ЕДНА-единствена. Останалите две са контролни- за да се види, че в различните пликове е имало различни теми.
Както и да е. Изкарах петица, разгледах учебните планове на специалностите във ФЖМК и ВО-то страшно много ми допадна, както и книгоиздаването. Беше решено, искам си ВО.
Тогава започна наистина да ми пука ще вляза ли или не. Преди редовния изпит четох вестници, дори се опитах да се накарам да напиша едно есе
В деня на изпита ми беше притеснено и резултатът беше по-ниска оценка. Затова, ако мога да дам един полезен съвет: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ходете на предварителен изпит. Нищо не губите. Аз благодарение на него влязох.
Тук е моментът да вметна, че имах съученички, които се счупиха да ходят на курсове и не се добраха до ФЖМК. За мен тези курсове са загуба на пари и време, но вие си знаете.
Така. Устният изпит.
Приговете се за ГОЛЯМО чакане. Можете да минете веднага, но можете и да остареете и побелеете там. Аз бях от най-последните изпитани, чаках шест часа и половина. Вземете си вафлички и водички.
Само искам да споделя, че момичетата с токчетата тип игла бяха ужасно смешни. На никого няма да направите добро впечатление, покатервайки се на обувки, на които очевидно не можете да ходите. Напротив.
Нищо не се тегли. Поне при нас не се теглеше, на всички въпросите ни бяха еднакви- два, напечатани на лист, стоящ пред теб. Може да си помислите малко, преди да започнете да говорите, няма значение от кой ще започнете. Могат да ви зададат и уточняващи въпроси. Мен ме питаха от къде съм и след като им отговорих, че съм от Русе, ме питаха кои събития от края на 80-те в Гюргево са повлияли и на моя град. Така формулиран, въпросът ми изкара акълищата, глътнах си граматиката, лексиката и езика, но после се поокопитих и им отговорих. Не се стряскайте и вие, хората срещу вас не очакват да сте като грамофонна плоча. Нормално е да се объркате, да ви трябва малко време да помислите, просто се опитайте да сте максимално спокойни, това е най-голямата услуга, която можете да си направите. =))
Не е толкова страшно, колкото си представяте.
Първо.
НЕМА ДА СЕ ПУАШИТЕ!
Нема страшно.
На предварителния изпит по журналистика отидох ей така, за спорта. Просто нямаше предварителен по английски, а аз мислех с АЕ да кандидатствам психология. Не ми се искаше на самия изпит да съм като в небрано лозе, исках да видя какво е, затова се явих на журналистика.
В деня на писмения отидох в университета ужасно непукистично, чак ми беше странно да гледам шашкащи се хора около себе си. Буквално ми беше все тая дали ще имам две или шест, може би и затова си останах толкова спокойна през цялото време. Не бях написала нито едно есе, дори не знаех какво се очаква от мен.
Паднах се в аудиторията, в която се теглеха темите. Тук наистина ВНИМАВАЙТЕ, защото темата, по която трябва да пишете, е ЕДНА-единствена. Останалите две са контролни- за да се види, че в различните пликове е имало различни теми.
Както и да е. Изкарах петица, разгледах учебните планове на специалностите във ФЖМК и ВО-то страшно много ми допадна, както и книгоиздаването. Беше решено, искам си ВО.
Тогава започна наистина да ми пука ще вляза ли или не. Преди редовния изпит четох вестници, дори се опитах да се накарам да напиша едно есе
Тук е моментът да вметна, че имах съученички, които се счупиха да ходят на курсове и не се добраха до ФЖМК. За мен тези курсове са загуба на пари и време, но вие си знаете.
Така. Устният изпит.
Приговете се за ГОЛЯМО чакане. Можете да минете веднага, но можете и да остареете и побелеете там. Аз бях от най-последните изпитани, чаках шест часа и половина. Вземете си вафлички и водички.
Само искам да споделя, че момичетата с токчетата тип игла бяха ужасно смешни. На никого няма да направите добро впечатление, покатервайки се на обувки, на които очевидно не можете да ходите. Напротив.
Нищо не се тегли. Поне при нас не се теглеше, на всички въпросите ни бяха еднакви- два, напечатани на лист, стоящ пред теб. Може да си помислите малко, преди да започнете да говорите, няма значение от кой ще започнете. Могат да ви зададат и уточняващи въпроси. Мен ме питаха от къде съм и след като им отговорих, че съм от Русе, ме питаха кои събития от края на 80-те в Гюргево са повлияли и на моя град. Така формулиран, въпросът ми изкара акълищата, глътнах си граматиката, лексиката и езика, но после се поокопитих и им отговорих. Не се стряскайте и вие, хората срещу вас не очакват да сте като грамофонна плоча. Нормално е да се объркате, да ви трябва малко време да помислите, просто се опитайте да сте максимално спокойни, това е най-голямата услуга, която можете да си направите. =))
Не е толкова страшно, колкото си представяте.
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
- bobby.grigorov
- В началото бе словото
- Специалност: Да се надявам политология!
- Адрес в галерията на СУ: bobby.grigorov
Просто много "ме успокои", като каза, какъв въпрос са ти задали!
Дано не ме питат нещо такова, а въпросите да са свързани с миналите до 10 години, защото незнам иначе!
Не, че ще се откажа, но не ми се иска да не знам какво да кажа и да се опитвам да остроумнича и импровизирам. 
-
Ер Малка
- Вазов
Мисълта ми е, че въпросът може да ти се стори страшен, но не трябва да се шашкаш, а да помислиш. =]
Освен това, на теб може да не ти задават никакви допълнителни въпроси
А това
По-добре е, ако не знаеш нещо, да си признаеш.
Освен това, на теб може да не ти задават никакви допълнителни въпроси
А това
не го прави в никакъв случай!да се опитвам да остроумнича и импровизирам.
По-добре е, ако не знаеш нещо, да си признаеш.
- airin_
- В началото бе словото
Като казах "тегли" нямах предвид, че бъркаш в бурканче и каквото ти се падне. Както и да е. (: Има ли шанс въпросите да са свързани с доста далечно събитие..да не давам примери, но с до 3-4 години назад? Май досега не се е случвало
Напрегнато ръце се към ръце протягат
- sunny.v.b
- Форумозавър Рекс
По-скоро някой от допълнителните въпроси да е свързан с по-далечно събитие. Едва ли ще е някой от основните.
"..вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях."
And we all look away
It's just another day
живото живее в грях."
And we all look away
It's just another day
Успех на всички, аз също съм с вас.
- dismisstorka
- Живее, за да пише
- Специалност: PR
Моят съвет е да се съсредоточите в свеждането на правописни грешки до минимум - колкото и страхотно да е есето ви, никога няма да получите висока оценка. Моето есе далеч не беше връх в жанра, стандартен тип размишления, но заради "чистото" писане оценката ми беше 5,25. Успех на всички! 
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
- california
- Писаружяк
- Специалност: журналистика
Аз ще дам контра-отговор към dismisstorka (която уважавам безкрайно много :* ).
Не блестя с правопис, но въпреки това имах 4.75 ( което за момче е повече от достатъчно ). Заложете на идеята, на личната позиция, на чувството.....и може би на желанието да учите дадената специалност. Това наистина се забелязва.Бъдете войни, а не роби, които треперят за всяка запетая.
Не блестя с правопис, но въпреки това имах 4.75 ( което за момче е повече от достатъчно ). Заложете на идеята, на личната позиция, на чувството.....и може би на желанието да учите дадената специалност. Това наистина се забелязва.Бъдете войни, а не роби, които треперят за всяка запетая.
ORIGINAL FORUM PROFILE
©2013 - All rights reserved by california
- dismisstorka
- Живее, за да пише
Еее, Коци, без грешките може и за 6,00 да си бил, знаеш ли 
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
- california
- Писаружяк
- Специалност: журналистика
Е, възможно е...не се бях замислил. Все так, уча децата да не бъдат бележкари
Но виж...в последствие на устния изкарах 6.00. Към това вече могат да се стремят
Но виж...в последствие на устния изкарах 6.00. Към това вече могат да се стремят
ORIGINAL FORUM PROFILE
- dismisstorka
- Живее, за да пише
Ама аз в никакъв случай не казвам, че трябва да са бележкари
Жалко ще е няколко запетаи да ти костват приема 
- KeepItClassy
- В началото бе словото
Уоу и как се изкарва пълна шестица на устния? Издай малко тайни от кухнята на успеха
Мен честно казано не ми е притеснено относно писменият изпит, защото като цяло ми се отдава да пиша, но мисля че ще оплескам устният, ако стигна до там. Принципно мого да говоря убедително пред хора (и за това се насочих и към ВО
), но имам проблеми с "Р"-то и ако ми зададат някой по- шантав въпрос, ще се шашна и ще започна да пелтеча..
Мен честно казано не ми е притеснено относно писменият изпит, защото като цяло ми се отдава да пиша, но мисля че ще оплескам устният, ако стигна до там. Принципно мого да говоря убедително пред хора (и за това се насочих и към ВО
Последно промяна от KeepItClassy на 02 Фев 2013, 23:30, променено общо 1 път.
Inside my heart is breaking, My make-up may be flaking, But my smile, still, stays on.
-
Ер Малка
- Вазов
Личен опит- лесно. :рKeepItClassy написа:Уоу и как се изкарва пълна шестица на устния?
Не, честно, аз бях откачила преди тоя изпит, а в крайна сметка не беше нищо особено. И също си изкарах 6.00.
Следиш събитията и гледаш да имаш мнение по всяка наболяла тема. Не изказвай мнението, което според теб ще се хареса на комисията, а обясни как виждаш нещата. Недей да "мммммммм"-каш и да "ъъъъ"-каш. Това е ужасно дразнещо за повечето слушатели, но много хора го правят, без да се осъзнават. Не бързай да говориш, много по-добре е да замълчиш за малко и да премислиш отговора си, отколкото да запълваш паузите с неловки "аааа"-кания. :]