Къде са врабчетата?

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право
Курс: четвърти

Къде са врабчетата?

Мнение от Angel_N »

Един таксиметров шофьор ми зададе този въпрос и като се замислих малко осъзнах, че не съм виждал врабчета в София от много време... Той твърдеше, че и гълъбите намалели драстично, тъй като имал навика да храни гълъби около блока си, но през последната година каза, че нямало и гълъби дори? Дафак? :scratch:
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
Geri.A
Форумозавър Рекс
Специалност: ВО
Курс: първи

Re: Къде са врабчетата?

Мнение от Geri.A »

Все едно сте пресъздавали една сцена от "Спасителят в ръжта" :D Tам обаче пътникът (Холдън) пита таксиметровия шофьор къде отиват патиците от езерото в централния парк, когато той замръзне зимата.
Иначе по въпроса: нямам идея, гълъби си имаме доста в Студентски, особено по терасите. Врабчета май наистина не съм виждала..
Когато тя беше склонна, той не искаше. Когато той пък искаше, тя се дърпаше. А когато и двамата искаха, се спусна завесата!
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Аз помислих, че говориш за музикалната формация, щото и тях не съм ги чувала от много време :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

отровили са се от самолетните следи на еленко ангелов
la douleur exquise
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Angel_N написа:Един таксиметров шофьор ми зададе този въпрос и като се замислих малко осъзнах, че не съм виждал врабчета в София от много време... Той твърдеше, че и гълъбите намалели драстично, тъй като имал навика да храни гълъби около блока си, но през последната година каза, че нямало и гълъби дори? Дафак? :scratch:
Бях чела нещо, че заради антените първо на мобилните оператори, после и на интернет доставчиците им ставало нещо и измирали, но не помня много.
Разчиствам темата и я местя.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

По телевизията в новините имаше такъв акцент, ама така и не чух разсъжденията им по въпроса. Бих предположила, че последните зими са студени и не оцеляват повечето, защото през лятото си имаше и гълъби, и врабчета май. Въпреки че предвид поредния януарски дъжд, тази теория малко куца.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

При Милко! :lol:
The more you want, the easier you are to exploit
Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право

Мнение от Angel_N »

Имало е и по-студени зими, тъй че не вярвам да е от това... И все пак е доста странно. GSM-те са повлияли върху живота на пчелите и много от тях измират, защото сигналите ги объркват и не могат да намерят пътя обратно към кошера. Ако изчезнат врабчетата не знам дали ще е страшно, но ако всички пчели умрат животът на планетата също е почти обречен...
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

Преди години в Китай установили, че птиците по дърветата изяждат голяма част от реколтата. За около година било задължително да се застреля всяка птица, която се храни на засадени полета. Обявили, че добивите ще са мноооого по-големи от досегашните, но всъщност имали (не си спомням точно) около 60% от добива за предишни години. Червеи и всякакви други гадинки били унищожили всичко. Същото се случва и с пчелите, но не нарочно. Просто защото не ни пука. Отново давам пример с Китай, където заради замърсяването пчелите напълно са изчезнали от някои райони и там хора опрашват дърветата със стълби. :|
Изображение

Изображение
Аватар
Snow-White
От дъжд на вятър
Специалност: География и биология

Мнение от Snow-White »

Гълъбите и врабчетата намаляха драстично откакто еколозите реинтродуцираха в Софийско соколите-скитници.
ИзображениеИзображение
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

те тия всичките зелени страдат от крайно слабоумие.
ок айде, не всичките..
има един двама здрави без фрапантни отклонения от нормата
la douleur exquise
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ако комунягите не уморят тази държава, екозащитниците ще го сторят. Колко струва еднопосочен билет до Калифорния?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Защо, ураган на живо ли искаш да видиш?
Това със соколите е интересно обяснение, но всъщност вероятно от природна гледна точка е по-нормално сред природата да има диви видове, отколкото такива, зависещи до голяма степен от антропогенната дейност. Популацията на врабчетата и гълъбите се е увеличила изкуствено от изобилието на изхвърляна храна и липсата на хищници и съответно при завръщането на хищниците се регулира по естествен път. Не звучи като страшно природно явление, но принципно ми е трудно да повярвам, че соколите са причината.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
zritel
Летящите Пръсти
Специалност: Стопанско управление с немски език
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от zritel »

врабчетата са навсякъде около мен! особено когато си купя банички...

(държа да отбележа, че са много дразнещи, когато опиташ да дадеш тесто на някой гълъб и отнякъде се появи нахално врабче, което се шмугва и отмъква всичко...)

(държа да отбележа също така, че има и яки врабчета - симпатични представители, които обаче май са изключението...)

Защо никой не се запита къде са студентите, които преди седяха по 10-15 пред дюнерите в Студентски, а сега там са едва 5-10...
Аватар
Snow-White
От дъжд на вятър
Специалност: География и биология

Мнение от Snow-White »

fluffy cloud написа:Защо, ураган на живо ли искаш да видиш?
Това със соколите е интересно обяснение, но всъщност вероятно от природна гледна точка е по-нормално сред природата да има диви видове, отколкото такива, зависещи до голяма степен от антропогенната дейност. Популацията на врабчетата и гълъбите се е увеличила изкуствено от изобилието на изхвърляна храна и липсата на хищници и съответно при завръщането на хищниците се регулира по естествен път. Не звучи като страшно природно явление, но принципно ми е трудно да повярвам, че соколите са причината.
Работата е там, че соколите-скитници бяха почти изчезнали преди години, особено в района на София. Сега се срещат често и по много, което пък се отразява на числеността на техните жертви. При това положение в крайна сметка ще се случи едното от двете - масова смърт или сукцесия.
ИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”