"Пайнер Медиа" ООД БЕНЕФИЦИЕР!!! по Оперативна програма

Модератори: Don Horhe, Lord

Субисидрането на Пайнер от ЕС е?

Подигравка с българска култура и унижение пред чужденците;
1
5%
Голямо морално падение;
3
14%
Грешка, парите би следвало да отидат на друго място;
1
5%
Просто бизнес, не е наша работа;
2
9%
Чудесен пример, който другите компании трябва да последват;
11
50%
Слабо ме интересува чалгата и всичко производно на нея;
1
5%
Първо си оправи правописните грешки, пък после ми говори как и за какво става въпрос.
3
14%

Общо гласове: 22

Аватар
Scion of balance
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: трети

Re: "Пайнер Медиа" ООД БЕНЕФИЦИЕР!!! по Оперативна програма

Мнение от Scion of balance »

Бенефициент е лицето, който предоставя облагата, а бенефициер е лицето, което я получава. Вижте суфикса на лицата, участващи при мандатното правоотношение - мандант (възлагащият, наредителя) и мандатар (комуто е възложено). Същото при делегацията - делегант, делегат, делегатар.
Изображение
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Алтернативно можете да отворите по един тълковен речник...
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти
Курс: пети

Мнение от Ангел »

Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Пак от същото място - http://www.europe.bg/htmls/page.php?id= ... tegory=329. В коментарите има доста оборващи идеята за "бенефициер" мнения, а ако наистина в Речник на българския език има "бенефициент" (ако някой има речника, да провери), то няма какво да се спори. БАН имат думата по въпроса за езика.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Ами в речника от 2002г на БАН (мисля, че наскоро имаше някаква редакция по-нова), има думата "бенефициент", но не и бенефициер :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Мнение от dismisstorka »

Доколкото знам(а и в коментарите под тази статия пише нещо подобно), чисто граматично е правилно да се каже "бенефициер", но чуждицата със значение "облагодетелстван" е навлязла и се е утвърдила в българския език като "бенефициент". А когато е ставало това, защо лингвисти не са се намесили да коригират, е друг въпрос.
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Pisobella написа:Ами в речника от 2002г на БАН (мисля, че наскоро имаше някаква редакция по-нова), има думата "бенефициент", но не и бенефициер :)
Има съвсем ново издание, аз имам само книжката за правилата за правопис и пунктуация, но си има и речник - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5122851.
dismisstorka написа:Доколкото знам(а и в коментарите под тази статия пише нещо подобно), чисто граматично е правилно да се каже "бенефициер", но чуждицата със значение "облагодетелстван" е навлязла и се е утвърдила в българския език като "бенефициент". А когато е ставало това, защо лингвисти не са се намесили да коригират, е друг въпрос.
Да, именно. Причините, по които са утвърдили "бенефициент" като думата за облагодетелствано лице може да са грешни, но това не променя факта, че каквото БАН(и по точно - Институтът по български език) каже, е с нормативен характер. А критики за речника изобщо не липсват - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5229931.
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти
Курс: пети

Мнение от Ангел »

Хайде сега, щом навремето са допуснали грешка, да не правим нищо по въпроса... Хайде и да се съгласяваме с по-скорошните такива, защото ги е допуснала институция - няма проблем...

Also, http://i2.kym-cdn.com/photos/images/new ... 789549.jpg ;-)
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Мнение от dismisstorka »

Ангел написа:Хайде сега, щом навремето са допуснали грешка, да не правим нищо по въпроса... Хайде и да се съгласяваме с по-скорошните такива, защото ги е допуснала институция - няма проблем...

Also, http://i2.kym-cdn.com/photos/images/new ... 789549.jpg ;-)

Какво предлагаш да направим в такъв случай? Протест пред БАН? Гладна стачка? Да основем партия, да спечелим изборите, да уволним всички в Института за български език, че не са го поправили? :roll:
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

в правната терминология е наложен терминът бенефициент. всички документи, всички наредби за кандидатстване по мерките в това число и по ОП Конкурентоспособност се използва този термин. Досега съм срещала само на едно място в едни "Насоки за кандидатстване" варианта бенефициер и то като синоним на бенефициент като единият термин е написан последователно след другия в скоби. Вместо да мрънкате, че някой е взел едни пари, да си бехте направили труда да прочетете наредбите , за да проверите дали и вие можете да кандидатствате..

Днес си направих труда да направя справка тук - http://www.trc.government.bg/bg/static_txt/za-nas
смятам го за официален източник
la douleur exquise
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Ангел написа:Хайде сега, щом навремето са допуснали грешка, да не правим нищо по въпроса... Хайде и да се съгласяваме с по-скорошните такива, защото ги е допуснала институция - няма проблем...
Въпросът е, че няма ясно доказателство, че това е наистина погрешно. Има и мнения като това: "Второ, точно на български наставката -ер носи идиеята за вършител, т.е. активна страна, а -ент на пасивна страна, получател. От чисто българска езиковедска гл. точка бенефициент е по-сполучлива дума, тъй като т.нар. beneficiary получава, а не дава", което пак ми звучи точно толкова смислено, колкото за отношенията при даването и получаването на мандат, а в същото време защитава обратната позиция. Очевидно има причини за спор между специалистите, но в БАН се предполага да има достатъчно такива и да могат да вземат мотивирано решение. Ако тръгнем да оспорваме решенията на всяка българска институция (не че не ни дават достатъчно основания да го правим), ще настане тотален хаос. Така че: БАН каза, Хао!
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

В случая абсолютно няма значение как е правилно да се напише, първо щото е чуждица и второ щото както беше споменато в нормативните документи и в практиката е наложен термина "бенефициент". Хайде като си попълвате формулярите по проекти напишете, че искате да сте бенефицер да видим ще ли ви дадат нещо изобщо.

А пайнера що престанахме да го дъвчееееееееееееееееееееееееееееееееееееееем
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Плазмодий написа:В случая абсолютно няма значение как е правилно да се напише, първо щото е чуждица и второ щото както беше споменато в нормативните документи и в практиката е наложен термина "бенефициент". Хайде като си попълвате формулярите по проекти напишете, че искате да сте бенефицер да видим ще ли ви дадат нещо изобщо.
А пайнера що престанахме да го дъвчееееееееееееееееееееееееееееееееееееееем
Не е вкусен :). Българската граматика не е чак толкова пикантна, по-апетитна е.
Аватар
Libra
Гутенберг
Специалност: Българска филология
Курс: първи

Мнение от Libra »

Ей това е! Само чалга революцията може да обедини всички форонци :lol:

Нимоа да изчета всички мнения обаче:

1. Бенефициент е правилното.

2. Който кандидатства с адекватен проект :arrow: получава пари, който не кандидатства :arrow: не получава.

Това е моето мнение. :cat:
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
Публикувай отговор

Обратно към “България”