Въпрос отностно приема във ФзФ

Подфорум към Физическия факултет
naks
В началото бе словото

Въпрос отностно приема във ФзФ

Мнение от naks »

Здравейте, в момента съм студент II-ри курс, но изучавам специалност, която в последствие разбрах, че не ме удовлетворява. Интересът ми към физиката се появи при мен малко преди завършване на гимназиалното си образование и се опасявам, че оценките ми от задължителната подготовка по необходимите за прием предмети не са много цветущи. За това бих искал да попитам има ли някакви минимални изисквания за балообразуващите оценки (физика и математика) от дипломата за средно образование за допускане до кандидат-студентски изпит?

Благодаря предварително.
Аватар
amd
В началото бе словото

Re: Въпрос отностно приема във ФзФ

Мнение от amd »

Няма :D
Във ФзФ през последните години специалностите дори не се запълват...с 3ки по математика, физика и матура/конкурсен изпит можеше да се влезне в 2/3ти от специалностите във факултета.
Ще ти бъде малко по-трудно по време на следването (аз бях забравил голяма част от училищната математика 8-12 клас и ми беше доста по-трудно), но щом имаш желание - ще успееш :)
naks
В началото бе словото

Мнение от naks »

От една страна се радвам да го чуя, но от друга страна... не съм много сигурен дали е за радост. Оценките ми и по двата въпросни предмета се водят "Добър", но са под 4.00 и за това този въпрос просто изключително много ме вълнуваше и нямаше как да не го задам. До тук добре. Следва да спомена и към коя специалност по-конкретно съм се насочил, а именно "Астрофизика, метеорология и геофизика", от която в последствие бих избрал Астрофизика.

Също така до колкото разбирам от информацията публикувана в раздела на ФзФ от сайта на СУ, приемният изпит е един и се състой от тест от 20 въпроса и една задача ИЛИ се взимат в предвид оценките от положена матура по Физика и Астрономия и кандидат-студента не се явява на изпит. Надявам се това мое разбиране да бъде потвърдено като вярно или съответно опровергано. :)

Благодаря за бързият отговор. :cheers:
Kaloyan_king
В началото бе словото
Специалност: Фотоника и лазерна техника
Курс: втори

Мнение от Kaloyan_king »

naks написа:От една страна се радвам да го чуя, но от друга страна... не съм много сигурен дали е за радост. Оценките ми и по двата въпросни предмета се водят "Добър", но са под 4.00 и за това този въпрос просто изключително много ме вълнуваше и нямаше как да не го задам. До тук добре. Следва да спомена и към коя специалност по-конкретно съм се насочил, а именно "Астрофизика, метеорология и геофизика", от която в последствие бих избрал Астрофизика.

Също така до колкото разбирам от информацията публикувана в раздела на ФзФ от сайта на СУ, приемният изпит е един и се състой от тест от 20 въпроса и една задача ИЛИ се взимат в предвид оценките от положена матура по Физика и Астрономия и кандидат-студента не се явява на изпит. Надявам се това мое разбиране да бъде потвърдено като вярно или съответно опровергано. :)

Благодаря за бързият отговор. :cheers:
Правилно си разбрал. Изборът е твой: или изпит или матура. Обаче наистина не е зле да си припомниш гимназиалната математика. Не се заблуждавай от лесния прием. Преподавателите се стараят да поддържат високо ниво! Доста хора отпадат след 1 курс!
H(t)|ψ(t)>=i ℏ d/dt|ψ(t)>
naks
В началото бе словото

Мнение от naks »

Да, разбира се. Ще го имам в предвид. Все пак желанието ми е да се науча. За това и сметнах за добре една смяна на специалността си с нещо, което мисля, че ще ми доставя удоволствие да изучавам. Просто не бях сигурен дали поначало ще я имам тази възможност. А това към, което казваш, че се стараят преподавателите е едновременно много правилно и дори според мен задължително.

Много благодаря и на двама ви за полезната информация и съвети. Наистина. :D
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

За да ти е напълно сигурна работата - отиди на изпит по физика и изкарай някаква оценка различна от 2.

Защо ли? По мое време (2011 година) студент имащ бал 15, състоящ се от 3ки по математика и физика от дипломата+ (3ка на изпит на физика)х3 беше с предимство пред човек с бал 27, състоящ се от 6ци по математика и физика от дипломата + (6ца по математика изпит/матура)х2,5. Иначе казано - кандидатствалите с изпит по физика бяха с предимство пред тези с математика.
Аз това допълнително условие го видях, чак след подаването на документите...та ми беше малко притеснено, тъй като кандидатствах с матура по математика (4.40), а свободните места за Астрофизиката бяха само 16...
Сега не знам дали е така...но предполагам е. Не помня даже и къде го видях, но със сигурно беше на някакво супер забутано място :lol:

Ако те интересува нещо по-конкретно за специалността - питай :D (може и на ЛС, а и скайпа ми е в профила)
Публикувай отговор

Обратно към “ФзФ”