Журналистика ли да следвам, за да стана журналист?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Запитване

Мнение от Kristo »

"Да работиш, това което ти харесва и да му се кефиш" не винаги е различно от "престижна професия, в която ме бива и получавам добри пари". Много хора си харесват професиите и ги работят с кеф, но смея да твърдя, че е така, защото тази опция им е номер 2 в списъка. Първата винаги е "безработен, получаващ по 2000 евро на месец, помощи" или нещо от тоя сорт. Просто ако човек има избор от всички професии на света, и да речем го кефи да е зъболекар, логично ще избере тази професия. Но този избор ще е подложен на 2 бързи теста:
1/ дали въпросния персонаж е добър в работата си
2/ дали заплащането му стига да води нормален живот, без лишения и прочее.

Ако мине тия 2 теста и го питаш след това "Кефи ли те да си зъболекар", той определено ще ти отговори, че работи това, защото го кефи самата професия. Никой няма да си признае, че парите и умението му са били фактор, защото в началото не се е ръководел от тях, но без тях няма как да продължи да бачка. Много хора не осъзнават тоя момент и понякога дори игнорират факта, че се провалят още на първия тест. Справка: футболисти, политици, бизнесмени, моделки, певачки и т.н.

Но ако не мине тия 2 теста, човек ще се ориентира навреме в друга дейност, която лесно ще покрие критериите от тебе плюс тези от мене и ако го питаш, пак ще ти каже, че професията го кефи. Ще дам пример с Бил Гейтс - в началото може да му е било хоби, но е щяло да си остане такова, ако компанията му не е станала с милиарди долари оборот. Той не е бил глупак, давал си е сметка, че може да го кефи да е пилот от Ф1, но с друга професия ще стане богат и успешен.

В заключение: хубаво е човек да има идеали, принципи и мечтана професия (аз имам няколко и в момента кандидатствам за една от тях) - но без досег с реалността и трезва преценка, човек сам си затрива бъдещето, да не говорим, че може и да навреди на невинни хора покрай подобни заблуди. Или казано по друг начин - тва, че изглеждам яко в медицински дрехи, знам няколко думи на латински и имам грозен почерк, не ме прави подходящ за лекар. Не мисля, че ще поискаш да те лекувам някога от нещо си. Повярвай ми!
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

Мисля, че прекалено много се влияеш от финансовия фактор. Има разлика между това да работиш нещо и то да започне да ти харесва по една или друга причина, и да превърнеш нещо, което ти харесва и да кажем е страстта ти в твоя професия. Материализмът не е лошо нещо, но някак си светът е и винаги е бил воден от тези, които не се страхуват от провал и не се притесняват от мизерия. Пример бих дал с треньора си, който донякъде е вдъхновение за мен. Каква би била реакцията ти, ако някой ти каже, че учи за треньор по бокс? В България, с нашия спорт и нашата държава? Ами и моята преди беше негативна. Само че се запознах с човек, който е учил за това и в момента, макар и много млад, е преуспял в занаята си и повярвай ми изкарва много над средностатистическия българин с "елитна професия". Чел ли си "Елементът" на Кен Робинсън и Лу Ароника? Нелоша книга.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Нали и аз това ти казвам - щом изкарва "много над статистическия българин", значи парите не са му проблем и може да забрави, че всъщност са основния фактор. И аз ако получавам 3000-4000лв на седмица да седя и да пиша у фороми и аз ще твърдя, че го правя не за парите, а щото ме кефи. Въпрос на гледна точка. Ако треньора ти получаваше 250лв на месец, щеше ли за едната кауза да работи? Ти на негово място би ли? Евала на него, че го бива в професия, която го кефи. Нека не забравяме, че треньор си е елитна професия, особено по силов спорт, защото сме в България и тук тези спортове са популярни и вадим успешни спортисти.
Ер Малка
Вазов
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори

Мнение от Ер Малка »

Mondscreen написа: Ер Малка. Говориш за елементарни изказвания, а твоето за УНСС не граничеше със сложността на квантовата физика. Бил съм една година там, запознах се с млади, красиви и интелигентни хора, с които още поддържам контакт. Мисля, че освен като приятели, един ден тези хора ще са ми полезни и в професионален аспект.
Mondscreen. Нищо срещу УНСС не съм казвала, явно ти сам си мислиш разни нехубави неща за университета, щом така си го приел. Аз също имам интелигентни приятели (млади и красиви, щом е важно за теб), които учат там. А за полезните ти контакти... еми, окей. Какво да ти кажа? Браво. :lol: Good for you. Човек трябва да мисли за бъдещето. Друга ми беше мисълта и преполагам, че човекът, към когото съм адресирала думите си, ги е разбрал. :wink: А за квантовата физика не коментирам, не се правя на специалист в областта- явно ти ги разбираш тези неща. ^^
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
Аватар
SevenDayS
От дъжд на вятър
Специалност: Българска филология

Мнение от SevenDayS »

Judas написа:Seven days, какво пък я вземаш толкова насериозно тази журналистика? Професия като професия. Трябва да пишеш грамотно, да имаш желание и търпение, за да добиеш опит. Така човек се развива с времето. Аз съм на стаж в известен вестник и сме три момчета набор `92 плюс едно `89. По-големият завършва тази година, другите сме 2 курс... Главните редактори харесват много младите хора, които имат желание, и им дават шанс. Дори човек да не влезе във ФЖМК, може да запише някаква специалност, която поне малко да му бъде от полза. Скоро трябва да се започне и със стажове, защото никой няма да те наеме, когато завършиш, ако нямаш опит. После половината "вишисти" реват, че не могат да си намерят работа по специалността, щото 4 години са щракали с пръсти в Студентски...
Малко не се разбрал словесния ми щурм срещу някои в темата. Нямам нищо против специалността, разгневих се заради тесногръдите изказвания относно БФ.

П.П. Напълно съм съгласен с теб за стажа...
"Птица, родена в кафез, си мисли, че летенето е зараза!"
- Алехандро Ходоровски

Българска филология, II курс
Аватар
dismisstorka
Живее, за да пише
Специалност: PR

Мнение от dismisstorka »

niccole написа:Здравейте!
Догодина мисля, да кандидатствам с журналистика в СУ и УНСС. Проблемът идва там, че имам възможност да работя доста добра работа (спедитор), но на пълен работен ден, и се колебая дали си струва да кандидатствам задочно в СУ с тази специалност?
Моля, ако има някой, който да ми помогне във взимането на това важно решение за мен, да бъде така добър да изкаже мнението си.
Благодаря!
Момичето питаше дали си струва да кандидатства задочно Журналистика, а вие обърнахте темата на махленска кавга. Всеки един факултет има своята добра и лоша слава, всяка една специалност има добра реализация в зависимост от усилията, които положиш. На когото каквото му харесва - това ще учи.

По темата - запиши задочно, няма да загубиш много. Профилът на специалността ти дава възможност и да се подготвяш самостоятелно, не е нужно да посещаваш целогодишно лекции, за да усвоиш материала. Аз уча задочно PR в момента и засега са ми такива впечатленията.
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Грешиш за факултетите - ЮФ няма лоша слава...

добре де, бъзикам се... айде от мен да мине...
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

Ер Малка написа:
Mondscreen написа: Ер Малка. Говориш за елементарни изказвания, а твоето за УНСС не граничеше със сложността на квантовата физика. Бил съм една година там, запознах се с млади, красиви и интелигентни хора, с които още поддържам контакт. Мисля, че освен като приятели, един ден тези хора ще са ми полезни и в професионален аспект.
Mondscreen. Нищо срещу УНСС не съм казвала, явно ти сам си мислиш разни нехубави неща за университета, щом така си го приел. Аз също имам интелигентни приятели (млади и красиви, щом е важно за теб), които учат там. А за полезните ти контакти... еми, окей. Какво да ти кажа? Браво. :lol: Good for you. Човек трябва да мисли за бъдещето. Друга ми беше мисълта и преполагам, че човекът, към когото съм адресирала думите си, ги е разбрал. :wink: А за квантовата физика не коментирам, не се правя на специалист в областта- явно ти ги разбираш тези неща. ^^
Специално в контекста на изказването ти му предаваше лоша светлина. Обясняваш на някого, че според теб е елементарен и плосък и после го молиш да отиде в УНСС => Ти си мислиш, че там е мястото на такива хора. И да, смятам, че човек трябва да е красив докато е млад (под красив не разбирам всякакви Златки, певачки и мутраци, с които ни заливат всеки ден). За квантовата физика ми схвана мисълта. Като си прочитам предното изказване сега, може би звучи малко грубо, така че извинявай, не съм искал да засегна никого. Peace. :cheers:
Последно промяна от Mondscreen на 30 Ное 2012, 11:14, променено общо 1 път.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Леле, колко глупости на едно място :lol:

Скъпи потребители, бъдещи журналисти, моля един ден като завършите, някой от вас да отиде в спортал, че там мамата си е....
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Само аз ли нямам млади и красиви приятели?
:(
Това ме натъжи днеска...

пс: инак за Спортал, там ме отрязаха за работа, защото им споделих, че Ф1 е мега-скучния спорт, а волейбола е забавление на нисшите касти от обществото... Но ми се иска да вярвам, че са ме отрязали, защото съм фен на Челси и не могат да преглътнат, че взехме Еден Азар под носовете им... Е, мечти...
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

ники написа:Леле, колко глупости на едно място :lol:

Скъпи потребители, бъдещи журналисти, моля един ден като завършите, някой от вас да отиде в спортал, че там мамата си е....
Ерата сайт. :connie_mini_girlspin:
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Kristo написа:Само аз ли нямам млади и красиви приятели?
Това ме натъжи днеска...

пс: инак за Спортал, там ме отрязаха за работа, защото им споделих, че Ф1 е мега-скучния спорт, а волейбола е забавление на нисшите касти от обществото... Но ми се иска да вярвам, че са ме отрязали, защото съм фен на Челси и не могат да преглътнат, че взехме Еден Азар под носовете им... Е, мечти...

Сигурен ли си, че са те отрязали? Там половината статии все едно ти си ги писал.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ако аз бях писал статиите, нямаше да има нищо за Левски и ЦСКА, а щях да обърна повече внимание на истинския футбол.

Пък и доскоро мислех, че сайта е филиал на не!новините (където реално имам статии) и не предполагах, че плащат на разни хора. Посочим им, кои статии "все едно съм ги писал аз" - те ще пресметнат бройката и да ми правят парите по пощата. Аз ще чакам тука на топло.
Аватар
zritel
Летящите Пръсти
Специалност: Стопанско управление с немски език
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от zritel »

Ще се радвам на кратко разяснение на следните думи:
Kristo написа:Само аз ли нямам млади и красиви приятели?
Това ме натъжи днеска...
Нямаш приятели въобще; смяташ, че сред приятелите ти няма "млади и красиви"; не приемаш младите си и красиви "приятели" за приятели или се опитваш по някакъв странен и неразбираем за мен начин да си оригинален и остроумен? Предварително се извинявам, ако е последното и неразбирането ми се дължи на ограничеността ми в някакъв аспект...

Хубав и приятен ден! :)
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

Kristo написа:Ако аз бях писал статиите, нямаше да има нищо за Левски и ЦСКА, а щях да обърна повече внимание на истинския футбол.

Пък и доскоро мислех, че сайта е филиал на не!новините (където реално имам статии) и не предполагах, че плащат на разни хора. Посочим им, кои статии "все едно съм ги писал аз" - те ще пресметнат бройката и да ми правят парите по пощата. Аз ще чакам тука на топло.
Това им е най-малкият проблем. Нормално е в български сайт да се пише за български футбол. Или ти мислиш, че всички медии трябва да пишат само за истинския футбол (каквото и да разбираш под истински футбол, сигурен съм, че е много далеч от моето разбиране)? Друг е въпросът, че се е случвало да имаме медали от световни и европейски първенства по самбо и карате примерно (това са най-пресните примери), а на тях водещите им новини да са, че Карачанаков бил на шкембе чорба от 2 седмици. Както и да е, тази тема май вече може да се затваря, няма нищо общо с идеята, заради която е пусната.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”