Казусът с Венета Марковска
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Re: Казусът с Венета Марковска
Е, не може всичко да се избира директно от народа. Достатъчно показателни са примерите с длъжносите, които се избират.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Доколкото изборът на Марковска е законен и е осъществен от ОНС, а то е народно представителство, то значи ние сме я избрали съгласно нормите на представителната демокрация. Не ви пиша като юрист, защото, слава Богу, не съм. Днес се чу, че и спрямо клетвите на останалите трима може да има претенции, защото четящият клетвата, не е прочел пълния текст, поради което и те не са го повторили. Честно, ако съм на мястото на Марковска, а не искам да бъда, ще започна безкрайни съдебни дела срещу цялата тази свлеч: президент, председатели на съдилища и т.н., които са извършили и най-дребните нарушения. Ако ги спечеля, ще откажа да стана конституционен съдия. Още снощи започнаха вайканията, дано тя не направи нещо такова, защото е ясно, че дори само в този случай има безброй проблеми. От друга страна ми е кофти за държавата ми...
КОЧИНАТА ВЕЧ ВОНИ НЕПОНОСИМО!
КОЧИНАТА ВЕЧ ВОНИ НЕПОНОСИМО!
Into the endless we ride... 
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Като президента, който бламира наред и слага вето като протестират разни хорица по улиците?ники написа:Е, не може всичко да се избира директно от народа. Достатъчно показателни са примерите с длъжносите, които се избират.
Съгласен съм.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- ники
- Легендарен флуудър
Да, и това имах предвид, но не само. Както и да е, не е това предмета на дискусията. Развитието по казуса е, че Народното събрание се кани да проведе нов избор, с което да постави големия финал на цирка.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
НС сътвори цирка и е редно да си го оправи... 
пишеш като минал през юфalter ego написа:Не ви пиша като юрист, защото, слава Богу, не съм...
Гражданите имат възможност за участие във взимането на важните за държавата решения въпреки представителната демокрация.
Гражданите имат право да се събират и да протестират, гражданите имат право на жалби и предложения до държавните органи.
Гражданите заформиха скандала около Марковска в тоя му мащаб. Благодарение на гражданското недоволство се стигна и до писмото на барозо. гражданите излязоха на протест и в деня на клетвата.
Това, че в момента Марковска не е конституционен съдия е и благодарение на гражданите.
Да кажеш, че ше търпиш мизериите на някого, щото си го избрал вече, е овчедушие.
Пак за плевнелиев - бившият водещ на сутрешния блок по нова припомня аналогичен пример - едно изказване на президента Стоянов(спряган все още за КС), в което признава, че е минал покрай конституцията - "Тогава беше може би най-тежкият момент наистина в моя живот. Ако бях взел папката в ръцете си, Конституцията ме задължаваше да я предам на председателя на Народното събрание, той да предложи на гласуване втория кабинет на БСП.
Водещ: А Вие какво направихте тогава?
Петър Стоянов: БСП имаше абсолютно мнозинство. Кабинетът щеше да бъде гласуван. И аз за секунди трябваше да взема това решение дали да действам като юрист, конституционалист или като политик. И НАДДЕЛЯ У МЕН ПОЛИТИКЪТ. Аз не взех папката. Казах им, че не мога да я взема. Върнах ги и след това дойдоха най-тежките часове изобщо в моя живот. АЗ ТОКУ ЩО БЯХ НАРУШИЛ КОНСТИТУЦИЯТА, мога да го кажа спокойно след 10 години."
та така
la douleur exquise
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Ама не е овчедушие да признаеш грешката си, което абсолютно никой не направи.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не споменавайте Петър Стоянов. Той беше от СДС и трябваше да откаже на БСП... и той го направи. А Марковска е избрана от НС, което е доминирано от ГЕРБ. Президентът е от същата партия. Ако неговите хора му бяха казали "Тая е наш човек, нека мине, ако някой ти каже копче, кажи че е така по конституция", той какво щеше да направи?
Забравяте, че политикът играе в отбор с други такива в дадена партия. Бойко е капитана на Плевнелиев, това е ясно. И в този казус, ГЕРБ трябваше да прикрие грешка на цялото НС, затова вкараха най-популярния си политик, най-малко обременения в действие. А и нямаха избор.
Колкото до гражданите - ако вие не сте съгласни с изборът на парламента за даден съдия, а мнозинството му се кефи и не иска да го маха, президента е техен човек и си прави пас, какво ще сторите? Петиции, протести? Или ще разчитате, тоя съдия да се засегне и да се откаже? Къде го имаме тва? Гражданите за такива казуси ги слушат най-малко, (сигурно има причини), и ако не се беше раздухал скандала, нямаше да има такава реакция.
Но ако беше кандидат на опозицията - тогава мнозинството и управляващите щяха да намерят начин да натрупат точки пред хората.
Аз съм си мислел - един ден като съм президент, до каква степен ще съм верен на партията, която ми е гласувала доверие да стана такъв и колко ще съм верен на избирателите (което е глупаво, защото няма да ме изберат 100% от тях, а около 55% някъде, доколкото съм гледал по избори) - реално като президент, моя отбор ще е партията, защото с нейна помощ можем да вършим работа. С хората какво мога да правя? От тях не зависи нищо и колкото и да ми се кефят на имиджа, те като са бедни и гладни, ква файда, че съм популярен? Да не говорим, че всеки политик за да остане в играта е длъжен да играе на тънките струни на гражданската душевност, правейки често нелогични и незаконни неща в полза на народната любов. Калигула е раздавал безплатно зърно на бедните, Каракала е дал права на римски граждани на всички в империята. А вие, какво бихте направили?
Забравяте, че политикът играе в отбор с други такива в дадена партия. Бойко е капитана на Плевнелиев, това е ясно. И в този казус, ГЕРБ трябваше да прикрие грешка на цялото НС, затова вкараха най-популярния си политик, най-малко обременения в действие. А и нямаха избор.
Колкото до гражданите - ако вие не сте съгласни с изборът на парламента за даден съдия, а мнозинството му се кефи и не иска да го маха, президента е техен човек и си прави пас, какво ще сторите? Петиции, протести? Или ще разчитате, тоя съдия да се засегне и да се откаже? Къде го имаме тва? Гражданите за такива казуси ги слушат най-малко, (сигурно има причини), и ако не се беше раздухал скандала, нямаше да има такава реакция.
Но ако беше кандидат на опозицията - тогава мнозинството и управляващите щяха да намерят начин да натрупат точки пред хората.
Аз съм си мислел - един ден като съм президент, до каква степен ще съм верен на партията, която ми е гласувала доверие да стана такъв и колко ще съм верен на избирателите (което е глупаво, защото няма да ме изберат 100% от тях, а около 55% някъде, доколкото съм гледал по избори) - реално като президент, моя отбор ще е партията, защото с нейна помощ можем да вършим работа. С хората какво мога да правя? От тях не зависи нищо и колкото и да ми се кефят на имиджа, те като са бедни и гладни, ква файда, че съм популярен? Да не говорим, че всеки политик за да остане в играта е длъжен да играе на тънките струни на гражданската душевност, правейки често нелогични и незаконни неща в полза на народната любов. Калигула е раздавал безплатно зърно на бедните, Каракала е дал права на римски граждани на всички в империята. А вие, какво бихте направили?
- ники
- Легендарен флуудър
Въпросът за мен не е дали, президентът е постъпил съгласно волята на народа. Това, което ме бърка, е че ние сме правова държава, в която президентът стои под закона. Този театър, който бе разигран, почти ме отврати. За мен проблемът е наистина правен и гледам на него от тази гледна точка. Защо трябваше председателя на КС (с изтекъл мандат) да участва в цирка? Защо прокуратурата изпраща информация специално на президента? На какво основание и с каква наглост министър-председателят подканя Марковска да си подаде оставката? Какво значи, че има сигнал в прокурата? Нали има презумпция за невинност.
Целият казус още предлагането на кандидатурата и от "независими депутати", последван от изборай, през съвсем целенасочената кампания за сриване на репутацията й, до наистина нелепия финал, за мен беше показно за това, че някои хора, сдобили се с власт, имат себе си за над закона и не само, че не го крият, ами и го афишират.
Целият казус още предлагането на кандидатурата и от "независими депутати", последван от изборай, през съвсем целенасочената кампания за сриване на репутацията й, до наистина нелепия финал, за мен беше показно за това, че някои хора, сдобили се с власт, имат себе си за над закона и не само, че не го крият, ами и го афишират.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Това се получи, защото някой е записал, че не можеш да станеш съдия, ако президента не присъства...
... а то пък се получи, защото някой е решил, хората, които обществото не понася, не могат да имат никаква власт. Така прецакаха Сашо Томов навремето, като беше от Евролевицата...
... а то пък се получи, защото някой е решил, хората, които обществото не понася, не могат да имат никаква власт. Така прецакаха Сашо Томов навремето, като беше от Евролевицата...
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Добре, да ви питам като човек, пребивавал известно време в ЮФ, без да е юрист,
: как разбрахте, че обществото не иска Марковска? Правихте референдум или социологическо допитване поне? Колко души от 7 и нещо милиона българи ходиха и протестираха? Или го прочетохте по вестниците, видяхте го по телевизията и 2-3-ма изключителни умници го казаха, затова няма как да не е така?
Точно като ники и мен ме дразни, че трябва да сме правова държава, което наред с другото означава институциите да се държат логично и предсказуемо съгласно разписани правила. Дори и това щях да преглътна ако не беше бруталният натиск отвън, и то от среди, които най-малко имат право да претендират, че спазват някакви правила. Нали знаете, че ЕС за 18-та поредна година е без редовен одит? При нормални условия цялото му ръководство
трябваше отдавна да се наслаждава на комфорта на брюкселския затвор, а не да ни препоръчва какво да правим в малката си и уредена държава. 
Точно като ники и мен ме дразни, че трябва да сме правова държава, което наред с другото означава институциите да се държат логично и предсказуемо съгласно разписани правила. Дори и това щях да преглътна ако не беше бруталният натиск отвън, и то от среди, които най-малко имат право да претендират, че спазват някакви правила. Нали знаете, че ЕС за 18-та поредна година е без редовен одит? При нормални условия цялото му ръководство
- ники
- Легендарен флуудър
Няма как да знаем, дали обществото иска Марковска. Можем само да предполагаме. Моите впечатления са, че огромната част от общественото мнение се формира от медиите, а и до голяма степен някои специфични черти на българина също се проявяват. Ако и най-малко съмнение, че някой е виновен, сред обществото той е виновен на 100%. Това до голяма степен се дължи на ниската правна култура, но изобщо не само.
Кристо, ти би трябвало да знаеш, че никой никъде не е написа такова нещо, което твърдиш. Вярвам, че няма нужда да обяснявам.
Кристо, ти би трябвало да знаеш, че никой никъде не е написа такова нещо, което твърдиш. Вярвам, че няма нужда да обяснявам.