Икономика в СУ - BSc или BA?

Подфорум към Стопанския факултет

Модератори: FloWersOfEviL, Bety_

vdimiter
В началото бе словото
Специалност: Политология; Икономика
Курс: друг

Икономика в СУ - BSc или BA?

Мнение от vdimiter »

Разговарях с един приятел, който завърши бакалавърска степен по икономика в Англия и стана въпрос за това, че той всъщност е получил диплома Bachelor of Sciences in Economics (BSc Economics). Естествено ми стана интересно аз като студент в специалност Икономика в СУ каква диплома бих получил и се разрових във форума, а и по други места в нета, но не успях да намеря отговор на този въпрос. Дали някой случайно може да ми помогне с информация?

За пояснение: Знам, че в учебния план пише Бакалавър по икономика. Интересува ме обаче как това се пренася върху традиционно възприетите квалификационни нива в англоезичните страни. Дали икономиката в СУ е еквивалентна на Bachelor of Sciences (бакалавър на науките) или на Bachelor of Arts (бакалавър на изкуствата)?
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Re: Икономика в СУ - BSc или BA?

Мнение от blz »

Доколкото съм се интересувал, дали си Bsc или BA зависи от учебния план, кредити и начини на преподаване. Най-вероятно не може да се превърне, защото е субективно.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
vdimiter
В началото бе словото
Специалност: Политология; Икономика
Курс: друг

Мнение от vdimiter »

Благодаря ти за отговора. И аз, доколкото знам, би трябвало да зависи от учебния план и предметите в него дали ще е BA или BSc. BSc се очаква да включва повече математика и статистика и наблягане на метода, докато BA предполага по-есеистично анализиране и аргументиране. Поне така твърдят сайтовете на някои университети в Англия, предлагащи и двата типа програма за икономисти.

Чудех се дали някой не е наясно как точно стоят нещата с икономиката в СУ, тъй като доколкото разбирам, тази номенклатура (BA, BSc, MA, MSc) се налага като стандарт не само в англоезичните страни, но и като цяло в Европа (например в Германия и Австрия). Живот и здраве, при кандидатстване за работа или магистратура в някоя друга европейска страна, как бихме описали своята диплома в рамките на този стандарт?
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

От гледна точка на това доколко има математика, статистика и т.н. съм склонен да вярвам, че е BSc. Сам ще видиш.

А относно кандидатстването можеш да пишеш което решиш от двете - конвертирането е трудно.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Публикувай отговор

Обратно към “СтФ”