Здравословно хранене
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Здравословно хранене
Ето и моята проста, но гениална логика:
Факти:
Ям, каквото ми е сладко, каквото ми харесва - единственото изключение от това правило е, ако не съм вкусвал дадена храна и искам да разбера, дали ще ми хареса.
Пия всичко, без боза, бира и кафе. Приемам повече течности на ден, отколкото храна.
Правя упражнения, когато имам време, желание. Правя, каквото ми скимне, единственото което ми е редовно е вдигане на тежести - все пак пари съм давал за тия тежести, грехота е да не ги ползвам за чеп.
Чета книги, които ми харесват - това е важно за менталното здраве, ще се сетите. По-скоро гледам да наблягам на списания, вестници.
За ума - всеки ден по 1 кръстословица, 1 судоку, 1 пъзел и няколко гатанки от типа "открий нещо си в картинката", също мога да добавя и разни флаш-игри за бърза реакция на мозъка.
Задължително е посещението на хумористични сайтове, четене на нови вицове и прочее.
В поле "Облагородяване на характера" не съм много напреднал, но там пък - имам заек и си го възпитавам и се грижа за него.
Резултат:
Аз съм това, което всеки себеуважаващ се мъж/жена/дете би трябвало да бъде. С други думи - аз съм Кристо.
Извод:
Програмата ми работи правилно!
Факти:
Ям, каквото ми е сладко, каквото ми харесва - единственото изключение от това правило е, ако не съм вкусвал дадена храна и искам да разбера, дали ще ми хареса.
Пия всичко, без боза, бира и кафе. Приемам повече течности на ден, отколкото храна.
Правя упражнения, когато имам време, желание. Правя, каквото ми скимне, единственото което ми е редовно е вдигане на тежести - все пак пари съм давал за тия тежести, грехота е да не ги ползвам за чеп.
Чета книги, които ми харесват - това е важно за менталното здраве, ще се сетите. По-скоро гледам да наблягам на списания, вестници.
За ума - всеки ден по 1 кръстословица, 1 судоку, 1 пъзел и няколко гатанки от типа "открий нещо си в картинката", също мога да добавя и разни флаш-игри за бърза реакция на мозъка.
Задължително е посещението на хумористични сайтове, четене на нови вицове и прочее.
В поле "Облагородяване на характера" не съм много напреднал, но там пък - имам заек и си го възпитавам и се грижа за него.
Резултат:
Аз съм това, което всеки себеуважаващ се мъж/жена/дете би трябвало да бъде. С други думи - аз съм Кристо.
Извод:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Libra
- Гутенберг
- Специалност: Българска филология
Kristo написа:Аз съм това, което всеки себеуважаващ се мъж/жена/дете би трябвало да бъде.
Трябва да започнеш да даваш частни уроци.
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
Запис, Запис !!
Приветствам темата
Значи- да споделя аз- дойде ми една жена за маникюр, приятно възрастна, да я правя "За снахите" както се изрази.Аз много мразя да говоря по време на процедурата, ама те по принцип приказливи ми идват. Та тая жена била на някакъв семинар за здравословно хранене, който обикалял страната
.Общо взето там й въвели няколко стандартни навика при хранен и някои основни грешки , които ние правим.(Не само аз.)
Бях си пропуснала закуската , а така ми се догади от ацетона и жената ми вика : "Не е хубаво да пропускаш закуската- тя е най-важното ядене на деня".."Айде , бе"- мислено й отговарям аз и тя започва да ми обяснява как човек трябва да има 5 хранения на ден. В 8:00 сутринта обилно, в 10 се позволява едно варено яйце, На обяда ми каза, че ако за десерт ядем плод, той трябва да е с разлика от основното ядене.Причината била, че ако приемаш плод веднага след клюпачката храната почернява под действието на някакви съставки в плодовете и много по-лесно се образувала язва.
Каза още, че не е хубаво денят да започва с кафе, на което аз я погледнах ужасено, понеже моята закуска през цялото лято беше : кафе- пъпеш-кафе.
Можело да замести яйцето в 10:00, ама трябвало да е без захар.Да бе!
Осъди строго вегетарианството ми.Трябвало да се яде само чисто месо- телешко или пилешко.Печено само.
Те такива неща.Иначе банана и гроздето били вредните плодове.
Който к'вото и да ви говори- от мъка и вегетарианство се свалят най-много килограми- доказано с опит.Горчив, ама опит. От 74 килограма на 64-65 за 20 дена- да, възможно е.
Значи- да споделя аз- дойде ми една жена за маникюр, приятно възрастна, да я правя "За снахите" както се изрази.Аз много мразя да говоря по време на процедурата, ама те по принцип приказливи ми идват. Та тая жена била на някакъв семинар за здравословно хранене, който обикалял страната
Бях си пропуснала закуската , а така ми се догади от ацетона и жената ми вика : "Не е хубаво да пропускаш закуската- тя е най-важното ядене на деня".."Айде , бе"- мислено й отговарям аз и тя започва да ми обяснява как човек трябва да има 5 хранения на ден. В 8:00 сутринта обилно, в 10 се позволява едно варено яйце, На обяда ми каза, че ако за десерт ядем плод, той трябва да е с разлика от основното ядене.Причината била, че ако приемаш плод веднага след клюпачката храната почернява под действието на някакви съставки в плодовете и много по-лесно се образувала язва.
Каза още, че не е хубаво денят да започва с кафе, на което аз я погледнах ужасено, понеже моята закуска през цялото лято беше : кафе- пъпеш-кафе.
Те такива неща.Иначе банана и гроздето били вредните плодове.
Който к'вото и да ви говори- от мъка и вегетарианство се свалят най-много килограми- доказано с опит.Горчив, ама опит. От 74 килограма на 64-65 за 20 дена- да, възможно е.
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- Libra
- Гутенберг
Мацка, добре дошла в темата!
Моето мнение по товето мнение е: на първо място не се доверявай само на един източник на информация.
Ако се интересуваш от нещо попрочети тук-там, изпробвай върху себе си и така ще добиеш най-добра представа за нещата.
После... това за плодовете - и аз спазвам много стриктно правилото плодовете да се ядат самостоятелно, примерно като междинно хранене. Проблемът не е, че почерняват
, а че ако изядеш някакъв плод след обилен обяд например, тъй като в стомаха приетата храна се натрупва, плодът последен си "чака реда" за смилане, а плодовете по принцип са бързосмилаема храна, той започва да ферментира докато стомахът ти обработи първо другата храна.
Кафето - то дразни стомаха, пий го след като си закусила и наистина не пропускай закуската.
А това за плодовете е пълен абсурд! Няма вредни плодове, освен бъканите с нитрати. Това, че гроздето и банана са висококалорични не значи, че са вредни. То по тая логика орехите направо отрова трябва да са.
Моето мнение по товето мнение е: на първо място не се доверявай само на един източник на информация.
После... това за плодовете - и аз спазвам много стриктно правилото плодовете да се ядат самостоятелно, примерно като междинно хранене. Проблемът не е, че почерняват
Кафето - то дразни стомаха, пий го след като си закусила и наистина не пропускай закуската.
А това за плодовете е пълен абсурд! Няма вредни плодове, освен бъканите с нитрати. Това, че гроздето и банана са висококалорични не значи, че са вредни. То по тая логика орехите направо отрова трябва да са.
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
Е, аз не казвам, че жената е критерии за точност и така нататък,само споделям, аз също приемам плодовете един-вид "самосиндикално" и се чувствам добре.
Иначе попрочитам от тук от там някоя литература, ама съм забелязала едно- когато не се стремиш към идеалното тегло и равновесието в стомахчето
- тогава се чувстваш най-добре.
Как си ти със сладкото?Избягваш ли го ?Ама съзнателно или просто не изпитваш апетит към него- аз съм отвратена от себе си.Преди можех да изям N-на брой тортички, бухтички и прочия..но сега.. нямам стимул да хапвам такива неща- само да ги приготвям вкъщи, за да се занимавам. Те така..
Иначе попрочитам от тук от там някоя литература, ама съм забелязала едно- когато не се стремиш към идеалното тегло и равновесието в стомахчето
Как си ти със сладкото?Избягваш ли го ?Ама съзнателно или просто не изпитваш апетит към него- аз съм отвратена от себе си.Преди можех да изям N-на брой тортички, бухтички и прочия..но сега.. нямам стимул да хапвам такива неща- само да ги приготвям вкъщи, за да се занимавам. Те така..
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
- Libra
- Гутенберг
Аз нищо не избягвам.
Старая се да имам култура на хранене - някакви простички правила, които всъщност са доста важни. Ям всичко. Включително и сладко, но не съм пристрастена към него или нещо такова
Всеки ден по нещо малко и сладко ми е достатъчно.
Иначе си напълно права - колкото по-малко се затормозяваш, толкова по-добре се чувстваш. Аз примерно не съм кльощава, имам си форми и всичко, но си ми е добре така.
Правила съм всевъзможни диети и накрая започнах да се харесвам, когато спрях да се опитвам да бъда нещо, което не съм. 
Иначе си напълно права - колкото по-малко се затормозяваш, толкова по-добре се чувстваш. Аз примерно не съм кльощава, имам си форми и всичко, но си ми е добре така.
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Единственото нещо, което не разбирам, е защо трябва да заклеймяваме храни, които в чистата си форма са произведени от земята и са служили за храна на хората от хилядолетия. Хлябът включително. Какво е хлябът - брашно, вода, сол и мая. Направо да си умреш от ужас.
Месото било вредно, загнивало. Ок, настрана от топлинната обработка, през която го прекарваме ние, стомахът ни го подлага и на киселинна такава. Не ми е ясно как точно се получава и номерът с усвояването първо на храната, приета по-рано. Та нали всичко, попаднало в стомаха, в рамките на някакво не-особено-дълго-време се превръща в хомогенна каша? Да ви имам и загниването, и забавеното усвояване на плодовете.
(И това го казвам като човек, който не е особено голям фен на месото.)
Проблемът на хората идва не от това, че ядат месо или хляб, проблемът им идва, че нямат мярка. Не сме свикнали да си определяме порциите правилно. Не сме свикнали да спираме да се храним, когато вече не усещаме глад. И като пльокнем върху всичко това всеобхватният мързел - ето ви ги проблемите. Проста работа е, не е философия на това, че този плод или онзи зеленчук били вредни... или че кравето мляко причинявало рак, че едно време и такава глупост бях чела.
Месото било вредно, загнивало. Ок, настрана от топлинната обработка, през която го прекарваме ние, стомахът ни го подлага и на киселинна такава. Не ми е ясно как точно се получава и номерът с усвояването първо на храната, приета по-рано. Та нали всичко, попаднало в стомаха, в рамките на някакво не-особено-дълго-време се превръща в хомогенна каша? Да ви имам и загниването, и забавеното усвояване на плодовете.
(И това го казвам като човек, който не е особено голям фен на месото.)
Проблемът на хората идва не от това, че ядат месо или хляб, проблемът им идва, че нямат мярка. Не сме свикнали да си определяме порциите правилно. Не сме свикнали да спираме да се храним, когато вече не усещаме глад. И като пльокнем върху всичко това всеобхватният мързел - ето ви ги проблемите. Проста работа е, не е философия на това, че този плод или онзи зеленчук били вредни... или че кравето мляко причинявало рак, че едно време и такава глупост бях чела.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

понеже споменахте че трябва да се чете искам да спомена няколко неща на които ми обърна внимание 1 познат наскоро .. и общо взето прати всичко де що бях изчел по форуми и книги .. в кофата
.. не съм пробвал още .. но тия дни .. че сменям квартирата и е някакъв ад навсякъде край мене и карам на кфц
та
= това с 5 те яденета на ден било измислица на американските компании занимаващи се с производство на храни целящи, както се израци моя познат, да превърнат колкото се може повече американци .. а покрай тях и останалия свят в кофи за храна и машини за л*йна
= закуската никак не била толкова важна .. даже напротив .. http://www.leangains.com/2012/06/why-do ... ungry.html
= това за плодовете би трябвало да е вярно но аргументът е пълна глупост .. понеже плодовете като богати на прости захари би трябвало да се усвояват първи .. стомахът не е кофа в която пълниш отгоре и изпразваш отдолу
.. тия захари обаче ще повишат инсулина .. а по книгите пише че при високи инсулинови нива мазнините от храната се складирали
= всъщност гроздето е сред най полезните плодове понеже захарите му не са фруктоза а глюкоза за разлика от другите плодове
= проблемът с месотно не е в самото месо а в начинът по който се отглеждат животните през последните години
тоя на снимките от leangains (100% ще ви направи впечатление
) препоръчва 1 книжле "Eat Stop Eat" доста интересно четиво има го из нета .. ако някой не може да го намери пък проявява интерес мога да го кача 
и те така ..
= това с 5 те яденета на ден било измислица на американските компании занимаващи се с производство на храни целящи, както се израци моя познат, да превърнат колкото се може повече американци .. а покрай тях и останалия свят в кофи за храна и машини за л*йна
= закуската никак не била толкова важна .. даже напротив .. http://www.leangains.com/2012/06/why-do ... ungry.html
= това за плодовете би трябвало да е вярно но аргументът е пълна глупост .. понеже плодовете като богати на прости захари би трябвало да се усвояват първи .. стомахът не е кофа в която пълниш отгоре и изпразваш отдолу
= всъщност гроздето е сред най полезните плодове понеже захарите му не са фруктоза а глюкоза за разлика от другите плодове
= проблемът с месотно не е в самото месо а в начинът по който се отглеждат животните през последните години
тоя на снимките от leangains (100% ще ви направи впечатление
и те така ..
- Libra
- Гутенберг
Принципно във всеки един хранителен режим има резон. И всички се основават на идеята да не се тъпчеш като прасе. Общо взето почти всяка една книга казва на черното бяло и обратното. Всеки един режим плюе другия, всеки диетолог е новатор и вждаш ли на колегата аргументите не са верни. Няма кво да дълбаем коя аминокиселина как се усвоява, коя мазнинка кога къде попада. Да - всичко е математика и човешкият организъм е изтъкан от разни формулки и зависимости, изпипани до последната фибра на тялото ни. Така сме устроени и колкото и да го мислим, каквото и да ядем, накрая то отива където е решило.
Всеки за себе си решава как да живее и от какво се чувства най-добре. И във вегетарианството и суровоядството има смисъл, както и в месоядството. И най-вече всички уж супер здравословни режими съветват да не се приемат боклуци - Макдоналдс, КФС, пържено, полуфабрикати и т.н. и то тва е основата. Всеки си има своя философия и никоя крайност не е полезна.
Всеки за себе си решава как да живее и от какво се чувства най-добре. И във вегетарианството и суровоядството има смисъл, както и в месоядството. И най-вече всички уж супер здравословни режими съветват да не се приемат боклуци - Макдоналдс, КФС, пържено, полуфабрикати и т.н. и то тва е основата. Всеки си има своя философия и никоя крайност не е полезна.
По темата за хляба...MidwinterSun написа:Единственото нещо, което не разбирам, е защо трябва да заклеймяваме храни, които в чистата си форма са произведени от земята и са служили за храна на хората от хилядолетия. Хлябът включително. Какво е хлябът - брашно, вода, сол и мая. Направо да си умреш от ужас.
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/
http://www.inspiredfitstrong.com/bg/201 ... %B0%D1%82/
...моят основен проблем с хляба е свойството да ме "надува"...стомаха ми е малък и ако изпукам 2 филии нямам място за истинска храна (висококалорична и богата на хранителни вещества - месо, яйца, сирене, масло и т.н.), т.е. съм с 1 хранене назад- все пак целта на храненето е да доставиш на тялото необходимите му енергия, аминокиселини, минерали и витамини...а в тия 2 филии НЯМА нищо
Гроздето и бананите не са толкова вредни, но имат страшно много захар (и съответно калории) и ако не се изгорят навреме се дебелее (колоездачите например папат основно бананчета). Най-полезните плодове са киселите (ябълки, малини, капини, боровинки, ягоди, лимони и т.н.) - просто защото имат минимално количество захар (била тя фруктоза или глюкоза...гроздето има и от 2те по много, бананите също).
Закуската според мен е задължителна, дори и да е минимална (50-100гр. сирене или 2 яйца стигат)...излизал съм и без да закусвам и се чувствам като пребит после през целия ден...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Погледнах ги и двете статии, но и двете... как да кажа, изтъкват като супер вредни неща, които определено не се съдържат единствено в хляба и в зърнените храни.
Фибри има в голямото количество плодове и зеленчуци.
Фитати има във всички бобови култури.
Лактин пък се съдържа в бананите. И да обвиниш един-единствен протеин за автоимунните заболявания си е малко пресилено. Плюс това, алергиите не се причиняват от протеините, протеините са само поводът, причината е в самата имунна система и неадекватният й отговор към на практика безобиден агент. Ако това не беше така, децата нямаше да могат да израстват алергиите, които са развили в ранна възраст, а аз днес нямаше да мога да консумирам какао.
За психичните проблеми пък въобще не искам да коментирам...
Фибри има в голямото количество плодове и зеленчуци.
Фитати има във всички бобови култури.
Лактин пък се съдържа в бананите. И да обвиниш един-единствен протеин за автоимунните заболявания си е малко пресилено. Плюс това, алергиите не се причиняват от протеините, протеините са само поводът, причината е в самата имунна система и неадекватният й отговор към на практика безобиден агент. Ако това не беше така, децата нямаше да могат да израстват алергиите, които са развили в ранна възраст, а аз днес нямаше да мога да консумирам какао.
За психичните проблеми пък въобще не искам да коментирам...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- Bagatur
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Вреден плод не съществува и от плодове НЕ можеш да надебелееш(да, дори и от банани и грозде). Те са и доказателството, че простото математическо изчисление на калории не е винаги гаранция, че ще свалиш/качиш някое кило. Познавам хора, които редовно си надвишават дневния необходим прием от енергия с плодове и не са качили и грам. Защо е така - никаква идея, но реалностите са налице.
А в хляба не виждам нищо страшно, стига да се яде с мярка. Вкусен е, а в стомаха се надува и лесно те засища, особено ако го ядеш с нещо друго. Друг е въпросът, че само пълнозърнестият е качествен, а такъв в България има само по биомагазините на откачени цени.
А в хляба не виждам нищо страшно, стига да се яде с мярка. Вкусен е, а в стомаха се надува и лесно те засища, особено ако го ядеш с нещо друго. Друг е въпросът, че само пълнозърнестият е качествен, а такъв в България има само по биомагазините на откачени цени.
Strength and honor.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Значи искате да ми кажете, че

не бихте яли храна, която има твърде много калории?

не бихте яли храна, която има твърде много калории?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
- Libra
- Гутенберг
Не. Това беше моята концепция за нещата. Според мен здравословното хранене е съчетаване и същевременно отричане на всички режими. С една дума - баланс.invisible написа:ми ти току що си уби темата![]()