Учените с официално становище: Животните имат съзнание
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
Re: Учените с официално становище: Животните имат съзнание
имам предчувствието, че ще те добавя враг, че да не те чета.
la douleur exquise
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Диалозите ни ще станат много по-забавни така, точно няма да ми противоречиш за повечето неща...fak написа:имам предчувствието, че ще те добавя враг, че да не те чета.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- abovetherim
- В началото бе словото
- Специалност: Клинична и консултативна психология
Според мен за да имат животните съзнание, те трябва да са способни на рефлексия (най-малкото), да имат някакъв вид комуникация, в която могат да се разграничат различни патерни в различни ситуации (може и да имат), да имат воля...Съзнанието ни помага да се приспособяваме към околната среда, за сметка на усещанията, които с протичане на еволюцията намаляват силата си при хората, но при животните напротив, са по-изострени. Животните могат да имат подобия с нашата нервна система, никой не отрича, че "животните имат невро-анатомия, невро-химия и невро-физиологични субстрати на състояния на съзнанието, заедно с възможността за показване на умишлено поведение", но в случая може би е важна и интенцията на това поведение и дали се осъзнава от тях. Докато това не се докаже можем само да говорим за подобия. А това може да се погледне и от друг ъгъл...може би ние сме по-близки с животните, а не те да се приближават към нашето ниво на развитие. Както се казва истината е някъде в "златната среда" (от едната страна животинският свят, а от другата хомо сапиенс). А и всъщност в статията не се заявява, че животните имат съзнание, а че имат "субстрати на състояния на съзнанието", което не е точно същото.
Ваше благоpодие, госпожа удача,
Для кого ты добpая, а кому - иначе.
Для кого ты добpая, а кому - иначе.