Напълно съм съгласна за всичко.Да те приемат е 1та крачка.Тепърва ще има отсяване.Така че успех на всички,вкл.и на мен през идната академична годинаshlqpchy написа:Според мен всеки има правото на образование.Не трябва оценката да е критерий за личността на един човек,както и за неговите желания и мечти.Софийският си е също толкова престижен,колкото винаги е бил,а падането на баловете зависи от много фактори,които май малко хора разбират.Не си мислете,че X изкарал 3-ка ана изпита е по-малко умен,борбен и заслужаващ от Y,изкарал по-висока оценка.Няма по-умен,нито по-глупав,важното е човек да има цел в тоя живот.Приет не значи - завършил,така че тепърва има какво да доказвам както аз,така и ново приетите студенти.
Минимални балове второ класиране 2012
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- kissoff
- В началото бе словото
- Специалност: Славянска филология
- Курс: първи
Re: Минимални балове второ класиране 2012
I have gone to find myself,if I get back before I return ,keep me here.
-
stoyan.dyulgerov
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Адрес в галерията на СУ: stoyan.dyulgerov
Напълно несъгласен съм с това разсъждение. В Германия например не съществува такава глупост като приемен изпит за университет и системата им функционира доста по-добре от нашата. Само някои специалности в някои унивеситети извършват класирания по среден успех от дипломата за средно и единствено за право и медицина има някакви по-ограничени бройки и специални процедури. И какъв е проблемът в това?dismisstorka написа:По твоята логика трябва да премахнат приема с изпит и всеки, който пожелае, да влиза... Наскоро четох "451 градуса по Фаренхайт", където се представя едно общество, в което книгите се горят, а начетените хора - преследват. Ти си ми като герой от тази книга...
"Ние всички трябва да бъдем еднакви. Не всеки да бъде по рождение свободен и равен, както се казва в Конституцията, а всеки да бъде направен равен на другия. Всеки да бъде копие на другия; тогава всички са щастливи, защото няма изключителни личности, които да ги карат да треперят от страх и с които да трябва да се мерят. "
Колкото до възрастта на кандидатстващите и нейното отражение върху избора на специалност, човек първо трябва да е емоционално дозрял да се еманципира от чуждото мнение и тогава можем да говорим за информиран избор. Всичко друго е изстрел в мрака. Възрастта не е от значение, има 30-годишни, които не могат да се отлепят от полите на майка си. И ето ги родителите и роднините, които ще те отлъчат от племето, ако не запишеш. Честито!
- dismisstorka
- Живее, за да пише
- Специалност: PR
Знам за Германия и за приема там, но те все пак не приемат на случаен принцип - имат си някакво сито. Аз самата имах мераци за Германия, в случай че тука не прокопсам. А и фунията там е обърната - по-голям прием, по-малко завършващи 
И това с подрастващите и угаждането на желанията на родата... тях не ги води мисълта, че мама и тате ще се отрекат от него, ако не запише "вишу", а че ако запише "вишу", мама и тате ще наливат още поне 5 години парички в джобчето. Имам позната, която поради тази причина записа ДОКТОРАНТУРА.
Ако не ти се учи - не учиш, ама се отделяш и от родителското тяло и започваш да се издържаш сам. Обаче понеже ти си още "малък", за да работиш, ставаш студент и започва един безкраен купон в Студентски град...Плаза...Ориента...Манджа стрийт...Столче...дай 2 лв. до утре и т.н. И понеже в университета също на никого не му дреме ти учиш ли, знаеш ли, в един момент ставаш висшист. Тези студенти ме дразнят мен.
Приключвам тази тема, защото нещо не ми тече мисълта гладко тези дни
Надявам се,който е искал, да ме е разбрал, а който по някакъв начин се е припознал в описанието и се е обидил - да извинява, не е било нарочно! 
И това с подрастващите и угаждането на желанията на родата... тях не ги води мисълта, че мама и тате ще се отрекат от него, ако не запише "вишу", а че ако запише "вишу", мама и тате ще наливат още поне 5 години парички в джобчето. Имам позната, която поради тази причина записа ДОКТОРАНТУРА.
Ако не ти се учи - не учиш, ама се отделяш и от родителското тяло и започваш да се издържаш сам. Обаче понеже ти си още "малък", за да работиш, ставаш студент и започва един безкраен купон в Студентски град...Плаза...Ориента...Манджа стрийт...Столче...дай 2 лв. до утре и т.н. И понеже в университета също на никого не му дреме ти учиш ли, знаеш ли, в един момент ставаш висшист. Тези студенти ме дразнят мен.
Приключвам тази тема, защото нещо не ми тече мисълта гладко тези дни
Serendipity. Look for something, find something else, and realize that what you've found is more suited to your needs than what you thought you were looking for.
-
stoyan.dyulgerov
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: stoyan.dyulgerov
Разбрах те напълно и съм съгласен с по-голямата част от размишленията ти. Има обаче и някои неща, с които не съм съгласен (очевидно мой проблем, не твой
). След като темата за теб е затворена, няма да ги излагам тук. И между другото - докторантура? Не мога да повярвам, сериозно 
В по-голямата част от университетите в Европа се влиза с оценки от дипломата, някакво сертификатче по чужд език и мотивационно писмо. Документите обикновено се пращат чрез фирма. После университетът ти изпраща conditional, с условията за кандидатстване (оценка от матура или среден успех по предмет или дипломата).
Само в някои университети във Великобритания (Cambridge, Oxford) и по света има допълнителни изпити/интервюта за най-престижните специалности.
От моя клас хора на много високо ниво заминаха в Great Britain, а някои по-посредствени- в Европа.
За последните не е важно какво и къде учиш, само да е далеч от България.
Само в някои университети във Великобритания (Cambridge, Oxford) и по света има допълнителни изпити/интервюта за най-престижните специалности.
От моя клас хора на много високо ниво заминаха в Great Britain, а някои по-посредствени- в Европа.
За последните не е важно какво и къде учиш, само да е далеч от България.
Последно промяна от Lazares на 11 Авг 2012, 14:08, променено общо 1 път.
- dentelle
- В началото бе словото
- Специалност: библиотечно-информационни науки
Не знам какво да мисля... Изглежда ми, че наистина няма отсяване, че почти всеки, със що-годе прилични оценки, може да влезе, което за мен обезсмисля всичко... Радвам се, че съм вътре, но се питам колко трудно всъщност е било. Леко ми е разочароващо.
Но.... В крайна сметка, това, че си приет е само един шанс. А това дали ще се възползваш от шанса си зависи само от теб. Дали ще буташ с тройки нататък, или ще се стегнеш и ще учиш като хората. Дали отиваш някъде, за да учиш и да се превърнеш в нещо, или отиваш, за да се водиш студент и да се радваш на заведенията из София.
Всичко си зависи от теб, надявам се, че истинското отсяване тепърва предстои.
Но.... В крайна сметка, това, че си приет е само един шанс. А това дали ще се възползваш от шанса си зависи само от теб. Дали ще буташ с тройки нататък, или ще се стегнеш и ще учиш като хората. Дали отиваш някъде, за да учиш и да се превърнеш в нещо, или отиваш, за да се водиш студент и да се радваш на заведенията из София.
Всичко си зависи от теб, надявам се, че истинското отсяване тепърва предстои.
-
kittyondrugz
- Пишете, о, братя
Някой знае ли дали има статистика с незаетите места след второ класиране?
Психология,първи курс.
-
Ondine
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://store.picbg.net/pubpic/42/B5/352 ... 4b42b5.jpg
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/n ... 012_godina ето тук има планов брой и приети