Здравейте на аудиторията!
На почти 34 години съм, през 2002 година завърших висшето си образование по стопанско управление. Ще се радвам да получа отговори на въпросите си, които ще предоставя по-долу. Търсих информация в сайта на СУ, но не намерих това, което ми е необходимо. Последно преди 10 години бях на студентска вълна и оттогава не съм се интересувал как стоят нещата по някои кандидат-студентски въпроси. През тези 10 години разбрах, че настоящата професия, която имам не е за мен или по-точно казано - не ми доставя удоволствие да я върша.
От доста време ме влече метеорологията и знам, че тази работа бих я вършил с огромно удоволствие винаги занапред. Мисля да завърша специалността "Метеорология и геофизика" към Физическия факултет на СУ. Така, ето и въпросите:
1 - Какви стъпки трябва да предприема в моето положение(при завършено вече висше образование), за да се запиша във вашия факултет и във вашата катедра със специалност "Метеорология и геофизика"?
2 - Трябва ли да полагам изпит? Разбрах, че може и без изпит със заплащане на определена сума - в какъв размер е тя?
3 - Колко семестъра ще е обучението за магистър?
4 - В какъв размер е семестриалната такса, за да си направя сметка колко ще ми струва цялото образование?
5 - Предполагам поддържате и задочно обучение, защото мисля задочно да се запиша.
6 - Ако имате наблюдения бихте ли ми казали дали лесно или трудно човек би си намерил работа в тази сфера? Ще се радвам да споделите информация с мен. Ако се наложи мога да изляза и да работя извън Бг. Знам, че положението в страната е доста зле в тази област, но все пак ще се радвам да споделите мнения и за тук, и за други страни.
7- Видях в сайта, че на места специалността "Метеорология и геофизика" я пишат "Астрофизика, метеорология и геофизика". За една и съща специалност става дума нали?
Това е засега.
Благодаря Ви.
Моля Ви за малко помощ относно задочно следване
- Clean_Life
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Моля Ви за малко помощ относно задочно следване
Моята работа е да бъда добър и с чисто сърце, и да обичам всеки като самия себе си.
http://www.youtube.com/watch?v=fdF2gqKHfsI
- Luvitzata
- В началото бе словото
- Специалност: АМГ - задочно
- Курс: първи
Re: Моля Ви за малко помощ относно задочно следване
Здравей! Надявам се аз да помогна поне малко. И така:
Размера за платеното задочно обучение за тази година е 796лв., а редовната форма е в размер на 2344лв. И двете са за година.
За теб са 5 семестъра, понеже не си завършил физична или природо - математична специалност.
Това вече го казахме.
Надявам се да съм била полезна и максимално точна. В сайта на софийския има доста подробности, само трябва да се поразровиш малко. Извинявам се , ако съм допуснала някакви по- сериозни грешки.
П.П.: Имаш време за подаване на документи за тази година, още не е късно!
Успехи!
Специалността може да е или "Метеорология" или "Геофизика". Двете в една магистратура ги няма. В твоя случай, до колкото разбирам е "Метеорология". Ако се отнася за бакалавърска степен, то там специалността е "Астрофизика, метеорология и геофизика", като 3-ти курс избираш кое от трите е твоята специалност. И там завършваш съответно: физик - астрофизик, физик - метеоролог или физик - геофизик. И пак казвам - предполагам, че в твоя случай говорим за магистратура.Clean_Life написа: 1 - Какви стъпки трябва да предприема в моето положение(при завършено вече висше образование), за да се запиша във вашия факултет и във вашата катедра със специалност "Метеорология и геофизика"?
Това е цитиран отговор: "Кандидатстващите за 5 семестриалната форма на обучение се приемат по средния успех от дипломата за висше образование (ако успехът е не по-нисък от „добър”). Приемат се кандидати само в платена форма на обучение. "Clean_Life написа: 2 - Трябва ли да полагам изпит? Разбрах, че може и без изпит със заплащане на определена сума - в какъв размер е тя?
Размера за платеното задочно обучение за тази година е 796лв., а редовната форма е в размер на 2344лв. И двете са за година.
Clean_Life написа: 3 - Колко семестъра ще е обучението за магистър?
За теб са 5 семестъра, понеже не си завършил физична или природо - математична специалност.
Clean_Life написа: 4 - В какъв размер е семестриалната такса, за да си направя сметка колко ще ми струва цялото образование?
Това вече го казахме.
И това го казахме!Clean_Life написа: 5 - Предполагам поддържате и задочно обучение, защото мисля задочно да се запиша.
За жалост тук не мога да помагна! И аз бих искала да науча отговора! За жалост тук е предимно за студенти, работещи в тази сфера не знам да има!Clean_Life написа: 6 - Ако имате наблюдения бихте ли ми казали дали лесно или трудно човек би си намерил работа в тази сфера? Ще се радвам да споделите информация с мен. Ако се наложи мога да изляза и да работя извън Бг. Знам, че положението в страната е доста зле в тази област, но все пак ще се радвам да споделите мнения и за тук, и за други страни.
Тук объкването идва от това, че както казах специалността за бакалавър е "Астрофизика, метеорология, геофизика", магистратурите съответно са всяко едно по отделно, като "Астрономия и астрофизика" е към катедра "Астрономия", "Метеорология" и "Геофизика" са към катедра "Метеорология и геофизика".Clean_Life написа: 7- Видях в сайта, че на места специалността "Метеорология и геофизика" я пишат "Астрофизика, метеорология и геофизика". За една и съща специалност става дума нали?
Надявам се да съм била полезна и максимално точна. В сайта на софийския има доста подробности, само трябва да се поразровиш малко. Извинявам се , ако съм допуснала някакви по- сериозни грешки.
П.П.: Имаш време за подаване на документи за тази година, още не е късно!
Успехи!
Take care!
- Clean_Life
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Благодаря ти лъвице!
Изключително рядко срещам хора на тази земя, които да са толкова отзивчиви и то по всички въпроси, на които съм поискал отговор... Повечето четат и мислят донякъде и отговорите им се изчерпват дотам, а ти на всички въпроси си ми дала отговор... умна и интелигентна лъвица! Оценям всичко това!
И съм изумен как човек "от кафето" е толкова отзивчив...нали така пишеш на профила си, че си в кафето... По принцип тия дето седят само на такива места нищо не ги интересува(напушени, дрогирани...ужас, кошмар) и трябва да им вадиш думите с ченгел, а ти си някакво изключение. Приятелски съвет - не си трови живота по кафета с цигарен дим и алкохол. Добрина, отзивчивост като твоята не бива да се пропилява по такъв начин. Излизай сред природата, бъди по близо до нея, за да може светлия ти и добър ум да бъде все така здрав и отзивчив към ближните винаги занапред!
Всичко добро ти желая сестро, бъди жива и здрава! Благодаря ти още веднъж! От полза ми беше информацията, която даде.
Бог с теб!
Изключително рядко срещам хора на тази земя, които да са толкова отзивчиви и то по всички въпроси, на които съм поискал отговор... Повечето четат и мислят донякъде и отговорите им се изчерпват дотам, а ти на всички въпроси си ми дала отговор... умна и интелигентна лъвица! Оценям всичко това!
И съм изумен как човек "от кафето" е толкова отзивчив...нали така пишеш на профила си, че си в кафето... По принцип тия дето седят само на такива места нищо не ги интересува(напушени, дрогирани...ужас, кошмар) и трябва да им вадиш думите с ченгел, а ти си някакво изключение. Приятелски съвет - не си трови живота по кафета с цигарен дим и алкохол. Добрина, отзивчивост като твоята не бива да се пропилява по такъв начин. Излизай сред природата, бъди по близо до нея, за да може светлия ти и добър ум да бъде все така здрав и отзивчив към ближните винаги занапред!
Всичко добро ти желая сестро, бъди жива и здрава! Благодаря ти още веднъж! От полза ми беше информацията, която даде.
Бог с теб!
Моята работа е да бъда добър и с чисто сърце, и да обичам всеки като самия себе си.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
Luvitzata е отговорила на повечето Ви въпроси, Clean_Life, а аз не мога да добавя нищо друго по-конкретно. Можете да пишете писмо по електронната поща на ръководителя на катедра Метеорология и геофизика, доц. д-р Николай Рачев. Той е отзивчив човек и съм сигурен, че ще Ви даде най-пълна и точна информация.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... _geofizika
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... _geofizika
- Luvitzata
- В началото бе словото
- Специалност: АМГ - задочно
- Курс: първи
Радвам се , че съм била полезна!Clean_Life написа:Благодаря ти лъвице!
Бог с теб!
Цитирам целият текст понеже не знам кое би било най-подходящо да отделя!
Надявам се образа изграден от теб за хората по кафетата малко да се е променил понеже , аз лично не срещам много хора от типа, който описваш в тях. А и понеже съм си лъвица, не обичам много хора да стъпват на моя територия и затова дома е моята крепост. И по този повод най- подходящото място за мен за среща с близки и приятели е именно на тези места. Разбирасе подбрана музика и обстановка (хе хе.. не всичко е на ниво за мен
Старая се да следвам съвета ти за природата, не е лесно, но се старая!
Благодаря за сърдечните ти думи!
Take care!