Японистика 2 - за зайци и не само

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Midorineko
В началото бе словото
Специалност: Английска Филология

Re: Японистика 2 - за зайци и не само

Мнение от Midorineko »

Ако на някой му трябва информация за стипендиите за Япония е добре дошъл да ми пише ЛС или мейл.
Изображение
Аватар
Rimedore
В началото бе словото
Специалност: история
Курс: втори

Мнение от Rimedore »

Здравейте.
Искам да ви попитам знаете ли каква е разликата между двата учебника на Братислав Иванов "Японска граматика. Функционален аспект" и "Основи на японската граматика" ? Имам предвид не се припокриват като информация нали? И в такъв случай трябва да се почне първо с основите на японската граматика, нали?
Извинявам се ако въпросите звучат глупаво но никъде не е обяснено на кориците на книгите коя за какво е. И също дали човек има нужда от тези учебници ако вече си е взел двете части на "Основи на японския език" пак от същия автор?
Поздрави.
Аватар
alekth
От дъжд на вятър
Специалност: японистика
Курс: трети

Мнение от alekth »

Възможно е "Основи на японската граматика" да е с по-подробни обяснения и повече примери, покривайки по-малко материал. Аз имам само "Японска граматика. Функционален аспект", която покрива общо взето всичко от първата година в специалността (от самите основи), плюс някои изрази, които вероятно са и по-късно. Има малко дразнеща латинизация, но това се филтрира лесно ако си гледаш главно текста на японски. Няма индекс, което не е никак оптимално.
Ако искаш, прати ми по скайп снимки на някакъв избран момент от учебниците, и аз ще изнамеря съответното в граматиката, за да направиш сравнение м/у книгите.
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач
Специалност: Висящ по дърветата

Мнение от Monkey D. Luffy »

Здравейте бре стари познайници и не толкова стари : :lol: !

Абе сетил съм се да ви питам от какви учебници, извори и помагала черпите знания за изпитите? Или по-точно освен лекциите някакви други помагала нямате ли(учебник, dictionary or anything else) ? :colors:
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
Аватар
alekth
От дъжд на вятър

Мнение от alekth »

Занятията по практически език не са лекции, а упражнения, и са като повечето стандартни часове по изучаване на който и да е език - има учебници, домашни и контролни. В по-горните курсове вече и повече текстове от други източници, макар че поне до 3-ти курс доминира учебников материал. До 3-ти курс хората вече са се сдобили масово и с портативни електронни речници, но самите учебници често си вървят с извадени нови думи и граматика, а има и един куп речникови програми/сайтове.
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач

Да така е, ама например можеш ли да ми кажеш по-точно имената на тез учебничета. :D
It has been said something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world. - Chaos Theory

Изображение
Аватар
alekth
От дъжд на вятър

Мнение от alekth »

Minna no nihongo 1,2 за начален курс. Макар че из други държави Genki е по-популярен. Както се разбира, вече има и български учебници, и може това да си има своите предимства.
Аватар
Monkey D. Luffy
Драскач

Ахам благодаря ти. Просто исках да си направя една справка. А тук си прав, по-известен е Генкито.

Изображение
Аватар
La_Contessa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология, Международни Отношения
Курс: четвърти

Мнение от La_Contessa »

Заповядайте в групата на ФКНФ:

http://www.facebook.com/groups/348076635252836/?ref=ts
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия

Мнение от clinical_dead »

Здравейте, видях в СУСИ (представете си) че мога да присъствам на "Японски език - като втори" даден е факултативен и с преподавател доц. д-р Гергана Руменова Петкова. Имате ли някакви нейни координати, защото в сайта на СУ не намерих и можете ли да ми кажете дали човек, който не знае и дума би се справил :) ?
Изображение

Изображение
Аватар
Nuada
В началото бе словото
Специалност: n/a

Мнение от Nuada »

Здравейте!
Ще ми се да питам дали при условие, че в гимназията не съм изучавала английки, имам правото да държа изпит по предмета. Не, че има причина да се съмнявам, но страх лозе пази. :)
dgudgy
В началото бе словото
Специалност: английска фиология
Курс: първи

Мнение от dgudgy »

здравейте, обръщам се към тези (ако има такива) които са били в англ ф. и са се преместили в японистиката ;) въпросите ми са колко бал ми е нужен за да се преместя , държахте ли някакъв изпит ии има ли някаква гаранция, че аз 100% ще мога да се преместя ако имам нужния бал ( защотооо наистина мн мн искам да се преместя там ),как ви се струва след преместването съжалявате ли,: ) благодаря ви много : )
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”