Учителска правоспособност (ФМИ)
Модератори: Methuselah, thegirl
Учителска правоспособност (ФМИ)
В книжката на ФМИ пише, че след 2ри курс всеки студент от специалност Информатика, Математика, Приложна математика, Компютърни науки може да получи правоспособност за учител по математика и информатика. В какво точно се изразява това? Това втора специалност ли е?
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Да, ако запише Математика и информатика като втора специалност. Ама това се прави обикновено след 3 курс. Такава е масовата практика. За две години се вземат педагогики, психологии, хоспитирания и тем подобни. И накрая дипломата е ЕДНА!
Записвай, не се чуди. АВИТО-то е супер яка дисциплина. Само заради него си струва да запишеш втора специалност
Записвай, не се чуди. АВИТО-то е супер яка дисциплина. Само заради него си струва да запишеш втора специалност

Re: Учителска правоспособност (ФМИ)
Попитай в стая 209.sedrik написа:В книжката на ФМИ пише, че след 2ри курс всеки студент от специалност Информатика, Математика, Приложна математика, Компютърни науки може да получи правоспособност за учител по математика и информатика. В какво точно се изразява това? Това втора специалност ли е?
Доколкото знам, за придобиване на квалификация "Учител" (не е втора специалност) се държат следните изпити:
- Дидактика
- Теория на възпитанието
- Педагогическа психология
- Методика на обучението
- Аудио-визуални и информационни технологии в обучението
- Педагогическа практика
Но ако искаш, може и втора специалност да запишеш, например "Математика и информатика" (надмножество на квалификацията "Учител").
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Това е шоутоAlexander написа:- Аудио-визуални и информационни технологии в обучението

Да, аз отдавна съм решил, че искам да притежавам учителска правоспособност и ще направя каквото трябва. Сега просто исках инфо и да разбера дали това е Математика и информатика - втора специалност, или нещо по-различно.
- mimosata
- В началото бе словото
Какво значи АВИТО? При нас го има като избираемо и имам предчувствие, че ще е нещо полезно...
-
rogertaylor
- Летописец Виртуоз
- Специалност: Международни отношения
- Курс: първи
Съкратено : АВИТОAlexander написа:- Аудио-визуални и информационни технологии в обучението
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
А, така, видях, че пак е писано в тази тема.
Сега като пуснаха новата система, гледам там в учебния ми план (списъкът с всички дисциплини - задължителни, изборни, факултативни и т.н.) има една част, в която пише "Педагогическа правоспособност по Математика и Информатика", и която включва следните дисциплини: Педагогическа психология, Теория на числата, Информатика в училищния курс по математика, Училищен курс по информатика и методика на информатиката. Тези дисциплини ли само трябва да покрия, за да ми дадат такава правоспособност? А това, че са факултативни означава, че не влизат в общия ми успех ли?
Сега като пуснаха новата система, гледам там в учебния ми план (списъкът с всички дисциплини - задължителни, изборни, факултативни и т.н.) има една част, в която пише "Педагогическа правоспособност по Математика и Информатика", и която включва следните дисциплини: Педагогическа психология, Теория на числата, Информатика в училищния курс по математика, Училищен курс по информатика и методика на информатиката. Тези дисциплини ли само трябва да покрия, за да ми дадат такава правоспособност? А това, че са факултативни означава, че не влизат в общия ми успех ли?
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
Напротив, влиза. Може да се откажеш по всяко време и тогава тея дисциплини, които си ги взел, ще бъдат зачетени като изборни. Ако си я доцъгъркаш докрая работата, ще имаш една диплома за всичкото и така ценната педагогическа правоспособност.
Само едно не разбрах, защо са такива странни дисциплините, които изброи? - най-вече информатика в училищния курс по математика. Такова животно немаме. Има Училищен курс по алгебра и анализ, но... А забрави супер дисциплините Педагогика и разбира се АВИТО. Без тях учител просто не можеш да се наречеш. Има една книжка Дидактика, която трябва да се изчете като четиво преди сън. И то не заради едната оценка, която си е чиста книжна работа, ами заради идеята на тези дисциплини. Виждам, че УКИ-то си го сложил. Иначе методика на обучението по математика също трябва да се изкара, при това двете части - общата и специалната.
Само едно не разбрах, защо са такива странни дисциплините, които изброи? - най-вече информатика в училищния курс по математика. Такова животно немаме. Има Училищен курс по алгебра и анализ, но... А забрави супер дисциплините Педагогика и разбира се АВИТО. Без тях учител просто не можеш да се наречеш. Има една книжка Дидактика, която трябва да се изчете като четиво преди сън. И то не заради едната оценка, която си е чиста книжна работа, ами заради идеята на тези дисциплини. Виждам, че УКИ-то си го сложил. Иначе методика на обучението по математика също трябва да се изкара, при това двете части - общата и специалната.

Ами тези четири бяха в графата "Педагогическа правоспособност по Математика и Информатика" в документа, който се намира в Справки -> Учебен план -> Изтегли учебен план в "Суси" системата.
А това "Информатика в училищния курс по математика" на мен също ми се видя доста странно.
А това "Информатика в училищния курс по математика" на мен също ми се видя доста странно.
-
kmilewa
- В началото бе словото
- Специалност: Информационни технологии
- Адрес в галерията на СУ: One
Здравейте. Аз искам да премина курса за допълнителна преквалификация, но не съм завършила в Софийския университет, ами в друг. Какви са условията за кандидатстване?