Диплома се издава за всяка завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование.
Славянски филологии
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: Славянски филологии
И как двете специалности ще ги набутат в една диплома? 
Диплома се издава за всяка завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование.
- Biondetta
- От дъжд на вятър
- Специалност: Славянска филология
- Курс: първи
Явно получават две дипломи. Всъщност до края на краткото ми обучение по тази специалност това беше единственото нещо, което не можах съвсем да разбера. В крайна сметка една, две или пет дипломи не значат нищо, ако не са подплътени с нужното като знания, качества и т.н., така че желаещите много здраво да се стягат от октомври.
"Погиб поэт! - невольник чести -
Пал, оклеветанный молвой,
С свинцом в груди и жаждой мести,
Поникнув гордой головой! ..."
Аз честно казано не я разбирам особено тази специалност.В крайна сметка излизаш българик с някакви познания по някои от славянските езици.То тогава каква е разликата м/у бълг. филология и славянска?
Само добродетелността е богатство!
Като всичките други филологии е.. Излизаш славист и българист. Обучението е 5 години и завършваш с магистърска степен.
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Нямаш "някакви" познания по "някои" от славянските езици, имаш сериозни познания по един от тях и кратък курс по втори, плюс доста дисциплини за славистиката като цяло.Smile_ написа:Аз честно казано не я разбирам особено тази специалност.В крайна сметка излизаш българик с някакви познания по някои от славянските езици.То тогава каква е разликата м/у бълг. филология и славянска?
Да, учиш 5 години , излизаш магистър и дипломата ,която имаш е за славянска филология и българска филология.Не проумявам защо има хора,записващи Българска филология,когато Славянската е в пъти по-добра ( тъй като когато завършиш нея ,имаш квалификацията и за българска филология).При славянската можеш да учиш чешки,полски,украински и сърбохърватски. Програмата за всеки език в първи курс е наистина много натоварена (повече от програмата на правото например,тъй като задължителните ви упражнения ( и то само )по езика са около по 12часа на седмица ).Ако сте с украински език,втората година учите и полски.Ако сте с чешки учите сърбохърватски и т.н.Тази година обаче на мястото на украински език се учи словашки ( това е ,защото двата езика се редуват през година).Едва след като се запишете тази специалност разбирате кой език ще учите,а това се определя в зависимост от бала ви.Най-желани и с най-висок бал са чешки и полски ( мисля,че е разбираемо).Ако не ме лъже паметта миналата година за чешки език балът за момичета беше около 24.За момчетата нещата стоят по-лесно - който зашишат на първо желание от езиците него си и учат.Специалността е наистина добра ,ако учите чешки или полски ,тогава успешната ви реализация е в пъти по-вероятна ,отколкото ако сте с някой от останалите езици.Съветът ми е ,ако сте момиче и нямате достатъчно висок бал (23-24) не записвайте тази специалност,ще останете разочаровани.Успех.
Много успокоително ми дойде това за високия бал : ))
m.g. надявам се това не беше ирония : ) Просто споделих нещо проверено.
Не, никак не е ирония даже. Нали разбираш, аз все пак съм кандидат-студентка и цялото това чакане ме побърква. И като прочетох " висок бал (около 22-23) наистина се успокоих, защото се надявам на полски и в началото ми се струваше невъзможно с бал 25.6 да не станат нещата, но сега не е съвсем така. Та накратко- благодаря ти : ))
Защото не на всички им се учат тези езици, независимо колко перспективно изглежда на пръв поглед. Аз например обичам езиците, но чешки и полски нe бих се хванала да уча : ) Освен това и Българската филология си има бъдеще, всичко зависи от самия човек и от начина, по който си подрежда нещата. Иначе и на мен Славянската филология ми е първите желания, но много се надявам да не стигам до нея ^^elinkabs написа:.Не проумявам защо има хора,записващи Българска филология,когато Славянската е в пъти по-добра ( тъй като когато завършиш нея ,имаш квалификацията и за българска филология).
- "Понякога чувам как костите ми се напрягат
под тежестта на всички животи, които не живея."
Българска филология, ІІ курс
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Имам колеги, които бяха с бал 23 някъде и бяха приети полски.m.g. написа:Не, никак не е ирония даже. Нали разбираш, аз все пак съм кандидат-студентка и цялото това чакане ме побърква. И като прочетох " висок бал (около 22-23) наистина се успокоих, защото се надявам на полски и в началото ми се струваше невъзможно с бал 25.6 да не станат нещата, но сега не е съвсем така. Та накратко- благодаря ти : ))
- Biondetta
- От дъжд на вятър
- Курс: първи
Този бал може спокойно и за чешки да ти стигне, да не говорим за полски. Разбирам те защото и аз исках страшно много полски и бях много по-притеснена за това класиране по езици отколкото за класирането на университета.m.g. написа:Не, никак не е ирония даже. Нали разбираш, аз все пак съм кандидат-студентка и цялото това чакане ме побърква. И като прочетох " висок бал (около 22-23) наистина се успокоих, защото се надявам на полски и в началото ми се струваше невъзможно с бал 25.6 да не станат нещата, но сега не е съвсем така. Та накратко- благодаря ти : ))
"Погиб поэт! - невольник чести -
Оправихте ми деня, честно 
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Има и друго нещо - че не е непременно всички с по-висок бал да искат чешки и полски. В нашата група половината хора си бяхме писали сърбохърватски на първо желание, а не всички от нас бяха с ниски балове. Е, за словашки се съмнявам някой да го пише на първо, както беше и с украинския, но общо взето почти всички попадат където са искали или поне на второто си желание.
А някой наясно ли е дали има подготвителен курс (колкото и глупав да е въпроса при положение, че до октомври не се знае кой какъв език учи)?