[КСК 2012] Културология
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- Диаси
- В началото бе словото
Re: [ 2012 ] Културология
На мен ми е седмо желание. Малко ме е яд, че не я сложих по-напред, защото ми се струва специалност, която те обогатява много. Сега всичко зависи от оценката по история и от това колко ще се вдигнат/паднат баловете.
бал 23.60 , дали ще ми стигне , миналата година на 1во класиране е бил 25.85 , има ли шанс за 2ро или 3то класиране да падне до 23.6 и дали ще има останли места ?
Ами трудно ще е, ама кой знае ... миналата година се запълни цялата бройка, но балът падаше до трето класиране.
-
Ondine
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://store.picbg.net/pubpic/42/B5/352 ... 4b42b5.jpg
на мен Културологията ми е на трето място след АФ и Социални дейности. Малко се поизложих на изпита по английски и с матурата по БГ ми се формира бал 24.34 , дано е достатъчно защото много ми се учи.

-
Ondine
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://store.picbg.net/pubpic/42/B5/352 ... 4b42b5.jpg
КУЛТУРОЛОГ
КЪДЕ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРАМ?
В министерства и други централни ведомства, в управления за култура и образование на областните и общински управи. Квалификацията на културмениджър му позволява да се реализира като свободен предприемач при производството, ресурсното осигуряване и пазарната реализация на културни продукти. Културологът може да бъде преподавател и изследовател в средни и висши училища и научни институти.
КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Основните дейности, които извършва културологът, са проучване, проектиране, организация и управление на процесите по производство, ресурсно осигуряване и пазарна реализация на културни продукти от всякакъв вид; формиране и провеждане на културни политики; посредничество в определена сфера на културата; преподавателска дейност в средните и висши училища; научно-изследователска и консултантска дейност.
КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ МЕН?
• Умение да анализира;
• Творческо и критично мислене;
• Умение да се изразява точно и ясно в устна и писмена форма;
• Умение за прецизна работа с документи, справочници и др.
С КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Културологът работи преди всичко с хора. В неговата работа те са и материал, и средство на труда и носители на крайния продукт от дейността.
Културологът работи с информация, така че негови средства на труда са компютърът с цялата му периферия, всички технически средства за комуникация, книгите и архивните документи, аудио-визуалните средства и носители.
С КОГО ЩЕ РАБОТЯ?
Културологът поддържа многостранни професионални контакти с творци на културни продукти, икономисти, юристи. Работата му по осигуряване на ресурси и по публично реализиране на продукти го "сблъсква" с хора от най-разнообразни професии и интереси. Контактува и със студенти, ученици и колеги.
КЪДЕ ЩЕ РАБОТЯ?
Културологът е колкото кабинетен човек, толкова и човек на теренните изследвания. Той има своите аудитория, класна стая, кабинет, работи в библиотеки и архиви, но случаят може да го отведе на терена на археологически разкопки, в кафенето, на улицата, за да проучи събралата се там публика преди театрално представление и т.н.
КАК ДА СЕ ОБУЧА?
Професията може да се усвои за образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър" в следните висши училища: Софийски университет "Св.Климент Охридски" – гр. София, Югозападен университет "Неофит Рилски"- гр. Благоевград и Нов български университет в гр. София.
КАКВО ЩЕ ИЗУЧАВАМ?
Основни понятия в културознанието, Етика, Естетика, Обща история на културата, Древни култури, Теория на културата, История на философията, Културна политика, История на българската култура, Средновековна култура, Културна антропология, Историческа антропология на България, Културмениджмънт, Семиотика на културата, Културологични изследвания и проектиране, Културата на двадесети век, Култура и комуникации, История на културологичните учения, Лингвистична антропология, Културални процеси и институции, Речник на обединена Европа, Литературна публичност и политика и др.
КЪДЕ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРАМ?
В министерства и други централни ведомства, в управления за култура и образование на областните и общински управи. Квалификацията на културмениджър му позволява да се реализира като свободен предприемач при производството, ресурсното осигуряване и пазарната реализация на културни продукти. Културологът може да бъде преподавател и изследовател в средни и висши училища и научни институти.
КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Основните дейности, които извършва културологът, са проучване, проектиране, организация и управление на процесите по производство, ресурсно осигуряване и пазарна реализация на културни продукти от всякакъв вид; формиране и провеждане на културни политики; посредничество в определена сфера на културата; преподавателска дейност в средните и висши училища; научно-изследователска и консултантска дейност.
КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ МЕН?
• Умение да анализира;
• Творческо и критично мислене;
• Умение да се изразява точно и ясно в устна и писмена форма;
• Умение за прецизна работа с документи, справочници и др.
С КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Културологът работи преди всичко с хора. В неговата работа те са и материал, и средство на труда и носители на крайния продукт от дейността.
Културологът работи с информация, така че негови средства на труда са компютърът с цялата му периферия, всички технически средства за комуникация, книгите и архивните документи, аудио-визуалните средства и носители.
С КОГО ЩЕ РАБОТЯ?
Културологът поддържа многостранни професионални контакти с творци на културни продукти, икономисти, юристи. Работата му по осигуряване на ресурси и по публично реализиране на продукти го "сблъсква" с хора от най-разнообразни професии и интереси. Контактува и със студенти, ученици и колеги.
КЪДЕ ЩЕ РАБОТЯ?
Културологът е колкото кабинетен човек, толкова и човек на теренните изследвания. Той има своите аудитория, класна стая, кабинет, работи в библиотеки и архиви, но случаят може да го отведе на терена на археологически разкопки, в кафенето, на улицата, за да проучи събралата се там публика преди театрално представление и т.н.
КАК ДА СЕ ОБУЧА?
Професията може да се усвои за образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър" в следните висши училища: Софийски университет "Св.Климент Охридски" – гр. София, Югозападен университет "Неофит Рилски"- гр. Благоевград и Нов български университет в гр. София.
КАКВО ЩЕ ИЗУЧАВАМ?
Основни понятия в културознанието, Етика, Естетика, Обща история на културата, Древни култури, Теория на културата, История на философията, Културна политика, История на българската култура, Средновековна култура, Културна антропология, Историческа антропология на България, Културмениджмънт, Семиотика на културата, Културологични изследвания и проектиране, Културата на двадесети век, Култура и комуникации, История на културологичните учения, Лингвистична антропология, Културални процеси и институции, Речник на обединена Европа, Литературна публичност и политика и др.

- spacemish
- В началото бе словото
- Специалност: Културология
- Курс: първи
Приета Културология на първо желание : )))) Колеги? 
Oh when you look at me like that, my darling,
What did you expect,
I’d probably still adore you with your hands around my neck,
Or I did last time I checked.
What did you expect,
I’d probably still adore you with your hands around my neck,
Or I did last time I checked.
-
Doh
- В началото бе словото
Надявам се да сме.
Аз съм приет БИД, но като гледам мин бал на Културология е 25.01, а моят за там е 24.61.
Ще пробвам второ класиране, но се чудя дали имам някакъв шанс ако все пак вземе да падне балът малко...
Аз съм приет БИД, но като гледам мин бал на Културология е 25.01, а моят за там е 24.61.
Ще пробвам второ класиране, но се чудя дали имам някакъв шанс ако все пак вземе да падне балът малко...
It's OK not to be OK!
-
angelic-wings
- В началото бе словото
Приет при
1 етап на класиране Културология редовно
с Бал: 26.83
Ами като гледам, аз съм за тук. Здравейте колеги!
1 етап на класиране Културология редовно
с Бал: 26.83
Ами като гледам, аз съм за тук. Здравейте колеги!
И аз съм приета културология на първо класиране, беше ми 3-то желание
Надявам се да не съм сгрешила с тази специалност 
-
angelic-wings
- В началото бе словото
На мен ми е второ желание, обаче и аз се надявам да не съм сгрешила. Имам малки съмнения. Е, има време, ще видим.SashkaHr написа:И аз съм приета културология на първо класиране, беше ми 3-то желаниеНадявам се да не съм сгрешила с тази специалност
Така и не можах да разбера тази специланост добра ли е и има ли след това приложение, Четох къде ли не, но пак не съм много убедена :Д Но поне ще е добра основа за магистратура журналистика,която искам да запиша . 
Doh написа:Надявам се да сме.![]()
Миналата година балът за първо беше 25.85, а до трето класиране падна до 25.53 някъде, може би и по-ниско беше. Имаш нелоши шансове, но не знам дали ти се чака до трето класиране.
-
Doh
- В началото бе словото
Judas написа:Doh написа:Надявам се да сме.![]()
Миналата година балът за първо беше 25.85, а до трето класиране падна до 25.53 някъде, може би и по-ниско беше. Имаш нелоши шансове, но не знам дали ти се чака до трето класиране.
Ще си чакам
Не губя почти нищо, освен транспортни разходи де... Изведнъж ми се прииска да си вляза там...
It's OK not to be OK!
-
KyaraP
- В началото бе словото
- Специалност: Cultural Studies
Приета съм Културология на първо класиране, не ми достигаха няколко стотни за Психология, но реших да не минавам на второ класиране. Направо ще запиша Културология и не мисля, че ще съжалявам! 
Успокой ме и кажи нещо положително за специалността, че нещо взех да съжелявам ,а вече няма връщане назад, защото сигурно това ще запиша ...KyaraP написа:Приета съм Културология на първо класиране, не ми достигаха няколко стотни за Психология, но реших да не минавам на второ класиране. Направо ще запиша Културология и не мисля, че ще съжалявам!