Оригиналната рецепта (пиша така, щото надолу ще внеса уточнения) е:
3 яйца
2ч.ч.захар
125гр.масло
1ч.ч.брашно
4-5 големи ябълки
1 пак.бакпулвер
Половината захар се слага с маслото в тавичка на котлона и се карамелизира (гледайте да не я изгорите - сместа трябва да е розово-кафеникава). Дърпате тавичката от котлона и нареждате отгоре обелените, изчистени и нарязани на тънки полумесеци ябълки (не трябва да са прозрачно тънки, но не ги режете дебело, че ще потънат в сместа). Наредете ги така, че леко да се застъпват. Аз ги наръсих с канела отгоре и стана чудесно, макар да го няма в оригиналната рецепта.
Разбивате яйцата с останалата захар, прибавяте брашното, смесено с бакпулвера. Признавам, аз го разбърках на ръка, че ме мързеше да мия миксера после.
Изливате сместа върху ябълките и печете в предварително загрята на около 180 градуса фурна до зачервяване. За всеки случай проверявайте с клечка сместа - трябва да излезе суха, когато сладкишът е готов (около 40-45 минути някъде).
Още докато е топъл, го обърнете върху чиния и ако има останал карамел в тавата, налейте чаша вода и я кипнете на котлона за малко - с получения сироп сиропирайте сладкиша.
Няколко извода, до които стигнах, когато го правих:
1. Използвайте малка тавичка, защото тестото излиза доста малко. Моята е 22 см. (струва ми се) и беше тъкмо подходяща за целта.
2. Намалете количеството на захарта и маслото. Сериозно. Аз сложих общо 1.5 ч.ч. захар и пак беше доста сладко. Мисля, че и с по-малко ще стане добре. Сложих около 90 гр. масло и ми се струва, че и с 60-70 ще е съвсем окей.
3. За такъв размер тавичка ми отидоха 3 ябълки, а не 4 или 5.
4. ...тоя сладкиш е страшно вкусен.

Into the endless we ride...