[КСК 2012] Културология
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
candle
- В началото бе словото
- Специалност: Логопедия
- Курс: първи
[КСК 2012] Културология
Има ли желаещи и за тази интересна специалност.. ? Аз лично се колебая сериозно къде да я поставя в класацията си... И имам няколко въпроса, надявам се да може някой запознат добре с нещата да ми отговори...
1. Спрямо езиците, всички изброени в учебния план ли се изучават, или всеки си избира по 1, 2 езика ? И от начало ли се изучават или според това, кой какъв език е изучавал в у=ще.. ?? Защото нас в у-ще не ни научиха кои знае колко на съответния език.
2. Изучава ли се много История и задълбочено ли е ?
1. Спрямо езиците, всички изброени в учебния план ли се изучават, или всеки си избира по 1, 2 езика ? И от начало ли се изучават или според това, кой какъв език е изучавал в у=ще.. ?? Защото нас в у-ще не ни научиха кои знае колко на съответния език.
2. Изучава ли се много История и задълбочено ли е ?
Re: [ 2012 ] Културология
Ако запишеш един английски примерно, няма да имаш никакви проблеми. Иначе не се изучава кой знае колко история. Първите два семестъра има Антична култура - Гърция и Рим. Във втория курс се учи Средновековие и т.н. Това е историята. В по-горните курсове има по-интересни дисциплини.
-
candle
- В началото бе словото
Благодаря за отговора, само не разбрах от начало ли се изучава съответният език ?Judas написа:Ако запишеш един английски примерно, няма да имаш никакви проблеми. Иначе не се изучава кой знае колко история. Първите два семестъра има Антична култура - Гърция и Рим. Във втория курс се учи Средновековие и т.н. Това е историята. В по-горните курсове има по-интересни дисциплини.
Не. Зависи и от преподавателя. При нас е пародия ... няма да ти обяснявам. Ама не разчитай да си обогатиш особено знанията по английски. Иначе ще го "учиш" задължително две години.
-
candle
- В началото бе словото
Е, това е глупаво.. като няма да науча език.. тогава да забравя за специалността.. А кой ви преподава по английски всъщност ?Judas написа:Не. Зависи и от преподавателя. При нас е пародия ... няма да ти обяснявам. Ама не разчитай да си обогатиш особено знанията по английски. Иначе ще го "учиш" задължително две години.
Така първото, което е не е ясно дали преподавателят, който ни води на нас тази година английския, догодина ще бъде същият. Второ недей такива генерални изводи да правиш-щом няма да науча езика защо да избирам специалността... Ако наистина мислиш така по-добре се насочи към някои от филологиите в СУ, не са малко или към Балканистиката, там мисля, че се изучават няколко езика, но не съм напълно сигурна.
Първа година в момента съм Културология и не е лоша като специалност, но не мога да дам обективно мнение, поради факта, че ми беше компромисен вариант. От друга страна има доста голям интерес, няколко колеги са я записали като второ висше.
История не се учи много или поне до момента. Както спомената по-горе колегата- История на Древна Гърция е първият семестър и е задължителен предмет. Втория семестър същата преподавателка и асистентка водят История на Древен Рим, но вече като избираем предмет. Като цяло вторият семестър има повече избираеми от първия- ние можехме да изберем между антична философия, съвременна философия,изкуството на 20в, рим, бит и култура на ромите, социология /аз ходя на последните три и социологията ми е доста интересна/, но доколкото знам всяка година променят избираемите.
От задължителните първата година, първия семестъра изучавате ОПК-основни понятия в културознанието, което втория семестър преминава в ТК-теория на културата. Има още един задължителен предмет, който се изучава и двата семестъра, но е пародия и т.н. семинар- събираме се и обсъждаме с една асистентка културологични проблеми или примерно сега втория семестър представяме различни фестивали. Иии това е в общи линии.
Ако имаш още въпроси- питай : )
Първа година в момента съм Културология и не е лоша като специалност, но не мога да дам обективно мнение, поради факта, че ми беше компромисен вариант. От друга страна има доста голям интерес, няколко колеги са я записали като второ висше.
История не се учи много или поне до момента. Както спомената по-горе колегата- История на Древна Гърция е първият семестър и е задължителен предмет. Втория семестър същата преподавателка и асистентка водят История на Древен Рим, но вече като избираем предмет. Като цяло вторият семестър има повече избираеми от първия- ние можехме да изберем между антична философия, съвременна философия,изкуството на 20в, рим, бит и култура на ромите, социология /аз ходя на последните три и социологията ми е доста интересна/, но доколкото знам всяка година променят избираемите.
От задължителните първата година, първия семестъра изучавате ОПК-основни понятия в културознанието, което втория семестър преминава в ТК-теория на културата. Има още един задължителен предмет, който се изучава и двата семестъра, но е пародия и т.н. семинар- събираме се и обсъждаме с една асистентка културологични проблеми или примерно сега втория семестър представяме различни фестивали. Иии това е в общи линии.
Ако имаш още въпроси- питай : )
candle написа:Е, това е глупаво.. като няма да науча език.. тогава да забравя за специалността.. А кой ви преподава по английски всъщност ?Judas написа:Не. Зависи и от преподавателя. При нас е пародия ... няма да ти обяснявам. Ама не разчитай да си обогатиш особено знанията по английски. Иначе ще го "учиш" задължително две години.
Не си мисли, че и при другите специалности е по-различно. Единствено във филологиите и Европеистика се учи по-сериозно езикът. Може и някоя друга специалност, но в момента не се сещам. Навсякъде другаде зависи какъв преподавател ще ти се падне, но ,общо взето, няма да си обогатиш знанията.
-
candle
- В началото бе словото
Добре, ако е така може и да е по-добре за мен, като се има предвид, че не владея особено езика, който съм учила в училище.. НО когато завърша, когато не знам език, как да се реализирам където и да е ?! Особено с тази специалност, което си го изисква...
Еми, кво да ти кажа
Вземай някакъв учебник и си се упражнявай. Гледай детски филмчета без субтитри и ще има някакъв ефект. Някакви ей такива неща. Или се бръкни за уроци.
Скъпа, да ти кажа, никой не се интересува кой как ще се реализира. Ако имаш връзки или просто си пробивен- успяваш, ако ли не намираш алтернативна работа, в която никога и по никакъв начин не прилагаш знанията, получени в специалността, която си завършил.candle написа:Добре, ако е така може и да е по-добре за мен, като се има предвид, че не владея особено езика, който съм учила в училище.. НО когато завърша, когато не знам език, как да се реализирам където и да е ?! Особено с тази специалност, което си го изисква...
Иначе подкрепям мнението на Judas- опитай с филми или почни да четеш книги на английски. Уроците също са вариант, но не знам с какви възможности разполагаш. По мои наблюдения език се учи най-добре, когато човек е самоинициативен. Казва го човек, който преди доста е ходел по уроци, но уви остана на едно никакво ниво.
Айде успех ти желаем!
- Athene noctua
- В началото бе словото
- Специалност: История
- Обратна връзка:
Какво се оплаквате от английския... такъв рай си е 
- spacemish
- В началото бе словото
- Специалност: Културология
Как не съм я видяла тази тема по-рано, хаха 
Културологията ми беше първо желание и имайки предвид какво съм изкарала на изпита по английски, мисля че съм вътре! Специалността е много интересна, мисля че ще обогати знанията ми в много посоки, а за тази проклета реализация, за която всички мърморят.. мисля че в крайна сметка всичко(или поне повечето) зависи от нагласата и желанието на човека, така че както казват старите баби "каквото си надробиш, такова ще сърбаш" ^^
Културологията ми беше първо желание и имайки предвид какво съм изкарала на изпита по английски, мисля че съм вътре! Специалността е много интересна, мисля че ще обогати знанията ми в много посоки, а за тази проклета реализация, за която всички мърморят.. мисля че в крайна сметка всичко(или поне повечето) зависи от нагласата и желанието на човека, така че както казват старите баби "каквото си надробиш, такова ще сърбаш" ^^
Oh when you look at me like that, my darling,
What did you expect,
I’d probably still adore you with your hands around my neck,
Or I did last time I checked.
What did you expect,
Поздравления за избора. И си права с това за реализацията. Културологията пък ще ти даде отлична обща култура най-малкото и ако се ориентираш с какво искаш да се занимаваш в тези четири години, можеш да запишеш подходящата магистратура.
- spacemish
- В началото бе словото
- Специалност: Културология
Благодаря ти! Мисля че тази специалност със сигурност може да ми даде добра основа за една бъдеща магистратура, надявам се да не ми секнат ентусиазмa, хаха 
А други кандидати няма ли? Предполагам, че като излязат класиранията, ще се разбере най-добре, но все пак, някой? ^^
А други кандидати няма ли? Предполагам, че като излязат класиранията, ще се разбере най-добре, но все пак, някой? ^^
Oh when you look at me like that, my darling,
What did you expect,
What did you expect,
Срещнах няколко из форума, но от моя курс имаше немалко хора, които бяха записали Културология на по-задно желание, но им хареса и сега ще останат. Има и доста, които се отказаха де - към 25 човека - ама те я бяха записали просто за спорта. Явно имат излишни пари. Също така ще имаш колеги с много различни интереси. Поне при нас е така, дано и при теб също.