Кратък (3-4 мин.) тест за статистическа грамотност
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
Da.G.Petrova
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Курс: завършил
Кратък (3-4 мин.) тест за статистическа грамотност
Здравейте!
Международен екип от учени е разработил т. нар. Berlin Numeracy Test. Тестът цели да измери статистическата грамотност, тоест до каква степен разбираме сложна статистическа информация.
Желаем да валидираме и българския вариант на теста. Моля ви да ни помогнете като отделите 3-4 минути и попълните теста на следния линк:
http://unipark.de/uc/Cokely/d808/
Ще ви зададем 2 до 3 статистически въпроса. Надяваме се, че ще ви бъде интересно.
Повече информация за теста и идеята като цяло може да намерите тук (моля да го разгледате СЛЕД като сте попълнили теста):
http://www.riskliteracy.org/dnn/ABOUT.aspx
Благодаря ви за съдействието! Може да ни помогнете като разпространите линка към теста сред свои състуденти.
Дафина
Universiteit van Amsterdam
Universidad de Granada
Международен екип от учени е разработил т. нар. Berlin Numeracy Test. Тестът цели да измери статистическата грамотност, тоест до каква степен разбираме сложна статистическа информация.
Желаем да валидираме и българския вариант на теста. Моля ви да ни помогнете като отделите 3-4 минути и попълните теста на следния линк:
http://unipark.de/uc/Cokely/d808/
Ще ви зададем 2 до 3 статистически въпроса. Надяваме се, че ще ви бъде интересно.
Повече информация за теста и идеята като цяло може да намерите тук (моля да го разгледате СЛЕД като сте попълнили теста):
Благодаря ви за съдействието! Може да ни помогнете като разпространите линка към теста сред свои състуденти.
Дафина
Universiteit van Amsterdam
Universidad de Granada
Последно промяна от Da.G.Petrova на 09 Май 2012, 18:34, променено общо 1 път.
Re: Кратък (3-4 мин.) тест за статистическа грамотност
айде Христо, ти нали и статист(ик)-ът на форума.
айде и да си сравним отговорите после.
айде и да си сравним отговорите после.
la douleur exquise
Еее... поне дайте функцията на плътността за стандартно нормално разпределение. Не всеки я помни наизуст

한류
- clinical_dead
- Вазов
- Специалност: Биология и химия
- Курс: втори
- Адрес в галерията на СУ: clinical_dead
Оооо не ми каза дали отговорите ми са верни. Мрън 

-
kvg
- В началото бе словото
- Специалност: Физика
На мен пък ми се паднаха много прости въпроси. Мрън 
П.П. те май били едни и същи - мъжете, дето пеят в хор; зарчето и не помня последния...
П.П.2. Вторият линк не се отваря
П.П. те май били едни и същи - мъжете, дето пеят в хор; зарчето и не помня последния...
П.П.2. Вторият линк не се отваря
-
Da.G.Petrova
- В началото бе словото
Да, съжалявам, че няма отговори! Ако ви е интересно ще ги постна тук след като съберем нужния брой хора.
Благодаря много!
Благодаря много!
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
Да, моля, дайте ни да видим отговорите. И на мен ми е интересно. 
-
kvg
- В началото бе словото
НЕ ЧЕТЕТЕ ТОВА, АКО ОЩЕ НЕ СТЕ ПОПЪЛНИЛИ ТЕСТА!
От 1000 жители на един малък град 500 членуват в хор. От тези 500 члена 100 са мъже. От 500-те жители, които не членуват в хора, 300 са мъже.
Каква е вероятността произволно избран мъж да членува в хора?
Не ни интересува колко са жителите на малкия град. В задачата изобщо не се казва и пита нищо за не-мъжете. Имаме общо 100+300=400 мъже. От тях 100 са в хора. Вероятността произволен мъж да е в хора е 100/400, т.е. 25%
--------------
Представете си, че хвърляте подправен зар (тоест, с допълнителна тежест на една от страните) с 6 страни.
Вероятността да хвърлите 6 е два пъти по-голяма от това да хвърлите всяко от другите числа.
Средно, от 70 хвърляния, колко пъти ще се падне 6?
Ситуацията е аналогична на следното: Представете си, че имате зарче, но вместо 6 стени, имате 7 и то едната (шест) се повтаря. При такова зарче, вероятността да се падне всяка от стените е 1/7. Вероятността да се падне някоя от двете стени, обозначени с шест е 2*1/7 = 2/7. При 70 хвърляния, ще уцелим шестицата 70*2/7 = 14 пъти.
--------------
20% от гъбите в една гора са червени, 50% кафяви и 30% бели.
Вероятността червена гъба да е отровна е 20%. Гъба, която не е червена, е отровна с вероятност 5%.
Каква е вероятността отровна гъба от гората да е червена?
Я, тази задача май не ми се бе паднала миналия път. Нека разгледаме 100 гъби, като 20 от тях са червени и 80 не са червени. От 20-те червени, 20% са отровни, т.е. това са 4 отровни червени гъби. От 80-те нечервени гъби, 5% са отровни, т.е. това са 4 отровни гъби. Общо от 100-те гъби имаме 8 отровни - 4 червени и 4 нечервени. Тогава вероятността една отровна гъба да е червена е 50%
Тук съм разгледал само математическите очаквания, без дисперсии и прочее :d
От 1000 жители на един малък град 500 членуват в хор. От тези 500 члена 100 са мъже. От 500-те жители, които не членуват в хора, 300 са мъже.
Каква е вероятността произволно избран мъж да членува в хора?
Не ни интересува колко са жителите на малкия град. В задачата изобщо не се казва и пита нищо за не-мъжете. Имаме общо 100+300=400 мъже. От тях 100 са в хора. Вероятността произволен мъж да е в хора е 100/400, т.е. 25%
--------------
Представете си, че хвърляте подправен зар (тоест, с допълнителна тежест на една от страните) с 6 страни.
Вероятността да хвърлите 6 е два пъти по-голяма от това да хвърлите всяко от другите числа.
Средно, от 70 хвърляния, колко пъти ще се падне 6?
Ситуацията е аналогична на следното: Представете си, че имате зарче, но вместо 6 стени, имате 7 и то едната (шест) се повтаря. При такова зарче, вероятността да се падне всяка от стените е 1/7. Вероятността да се падне някоя от двете стени, обозначени с шест е 2*1/7 = 2/7. При 70 хвърляния, ще уцелим шестицата 70*2/7 = 14 пъти.
--------------
20% от гъбите в една гора са червени, 50% кафяви и 30% бели.
Вероятността червена гъба да е отровна е 20%. Гъба, която не е червена, е отровна с вероятност 5%.
Каква е вероятността отровна гъба от гората да е червена?
Я, тази задача май не ми се бе паднала миналия път. Нека разгледаме 100 гъби, като 20 от тях са червени и 80 не са червени. От 20-те червени, 20% са отровни, т.е. това са 4 отровни червени гъби. От 80-те нечервени гъби, 5% са отровни, т.е. това са 4 отровни гъби. Общо от 100-те гъби имаме 8 отровни - 4 червени и 4 нечервени. Тогава вероятността една отровна гъба да е червена е 50%
Тук съм разгледал само математическите очаквания, без дисперсии и прочее :d
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Хахахах... никаква ме няма със статистиката. Оправила съм се само с първата задача. 
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

kvg написа: 70*2/7 = 14
한류
-
Da.G.Petrova
- В началото бе словото
Вече и вторият линк работи, там може да прочетете повече за теста.
Иначе вече си имаме и отговори благодарение на колегата горе
Като изключим гореспоменатата сметка
. Силно се надявам хората да не се ги чели преди да са попълнили тестчето. Иначе трябва да има и още едно въпросче за зар с 5 страни.
Иначе вече си имаме и отговори благодарение на колегата горе
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
Мухаха, аз пък съм отговорила правилно.

-
kvg
- В началото бе словото
Бахахахахахаахslighter написа:kvg написа: 70*2/7 = 14![]()
![]()
Това по коя теорема го сметнахте, колега.