[КСК 2012] Логопедия

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

candle
В началото бе словото
Специалност: Логопедия
Курс: първи

[КСК 2012] Логопедия

Мнение от candle »

Има ли желаещи за специалността Логопедия ? Аз мисля да я запиша, но все още се колебая под кой номер по желание... Харесва ми, но от друга страна не знам защо имам голямо желание да съм във ФФ, а не в ФНПП ...
Отностно бала, виждам, че за миналата година минималния бал за 1 класиране е 23.00, а моят бал за специалността е 22.52, и мисля, че ако не на 1, то на 2-ро класиране съм вътре..

Има ли някой, записал Логопедия вече, за да сподели как е.. струва ли си.. и т.н. ? (:
Аватар
gioiella
Драскач
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти

Re: [КСК2012 Логопедия ]

Мнение от gioiella »

Аз съм във ФП,не във ФНПП,но едно от желанията ми едно време беше Логопедия.Много е хубава специалността...със смисъл,интересна програма.
Ако наистина имаш желание и ти се работи като завършиш би могла да се реализираш.Иначе по-скоро не.
Имам позната,която учи предучилищна и много иска като второ висше Логопедия...хубава специалност е.
candle
В началото бе словото

Мнение от candle »

Последно съм решила, да я запиша като 2-ра специалност, след Психологията, понеже до тук разбрах, че се учи доста Психология.. Но не знам защо държа да съм във ФФ ( като факултет ) .. Трябва да се постарая доста за Психология.. :)
Аватар
gioiella
Драскач
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти

Мнение от gioiella »

Моето първо беше Психология,второто ми беше моята си специалност.
Психологията е много хубава специалност,но хората имат малко лъжлива представа за нея.Залъгват се от популярните книжки и си мислят,че.после ще могат да правят нещо като четенв по жестове,черти на лицето.Поне на мен така ми е направило впечатление от хора,които просто си представят какво е да учиш психология.
Аз съм учила няколко техни предмета...и само нашите са възрастова,педагогическа,на личността,обща,социална...имаше май още,но съм ги забравила.Отделно разни,които са ни избираеми на нас,но са ориентирани малко към психологията.Другите техни предмети...не съм гледала много,но вероятно и анатомия учат.
Трудна специалност...но реално ти ги избираш по това какво ти се учи...и най-лесната няма да изкласиш ако нямаш желание.
Но трябва да си прецениш-ще си даваш ли зор или ще го даваш лежерно,защото където и да те приемат си има преподаватели и преподаватели.Никъде няма да те пускат ей така...
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

Ако искаш да работиш след това - пиши го смело :wink: Аз например си мислех за специална педагогика, но не се осмелих.

А относно психологията: Аааааааааа! Един приятел завършва тази година и мога да ти кажа, че неговото мнение е "Не се забърквай." Аз също го обмислях...
Изображение

Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

clinical_dead написа: А относно психологията: Аааааааааа! Един приятел завършва тази година и мога да ти кажа, че неговото мнение е "Не се забърквай." Аз също го обмислях...
Завърших преди 2 години и мнението ми е същото :salute:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

В сайта на ФНПП - http://www.fnpp.uni-sofia.bg - по принцип има учебни планове на специалностите. Разгледай хубаво. Аз вчера се рових за специалната педагогика, обаче линка към учебните планове не работеше. Може би ще качат по-обновени учебни планове по някое време, защото тези, които бяха там, бяха доста стари. Поне за специалната беше стар учебния план.

Логопедия не е зле. Интересно е като цяло.

clinical_dead честно да ти кажа - свиква се със специалната педагогика :) В началото е тегаво, после нещата си идват на мястото ;)

И все пак трябва да си прецени всеки сам за себе си - помислете си как го работите това след време, дали изобщо това искате да правите. Защото, честно казано, според мен няма смисъл да имате висше просто за да имате висше... може да си вложите парите в обучение и курсове за неща, които ви вълнуват и следователно бихте имали повече полза :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
candle
В началото бе словото

Мнение от candle »

Съгласна съм, че въпросът не опира само до това, че имаш висше. Дотук оставам с доста добри впечатления за Логопедията, да - поразрових се и намерих учебния план, но все още ме притеснява малко въпросът с реализацията, има ли такава, лесно ли е или както при много други неща трябва да се буташ измежду, за да оцелееш... ?
candle
В началото бе словото

Мнение от candle »

Плазмодий написа:
clinical_dead написа: А относно психологията: Аааааааааа! Един приятел завършва тази година и мога да ти кажа, че неговото мнение е "Не се забърквай." Аз също го обмислях...
Бакалавър ? А мислиш ли за Магистратура ? Както изглежда за Бакалавърска степен по Психология е почти нищо, но с Магистър...
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

candle написа:Съгласна съм, че въпросът не опира само до това, че имаш висше. Дотук оставам с доста добри впечатления за Логопедията, да - поразрових се и намерих учебния план, но все още ме притеснява малко въпросът с реализацията, има ли такава, лесно ли е или както при много други неща трябва да се буташ измежду, за да оцелееш... ?
Хора с логопедични проблеми винаги ще има. Дали има реализация и до колко - не мога да ти кажа. Не съм наясно с точно тази работа. Но можеш да си направиш едно проучване за работни места за логопеди - поразрови се в нета :) По принцип деца има много - както частна практика, така има и логопедични центрове. Също така някои училища имат логопеди.

Очаква се да работиш като логопед предимно с деца, така че самата работа изисква творчество, търпение и добро познаване на логопедичната работа, поне на теория, за да може да действаш в различни ситуации според индивидуалните потребности на децата. Често ще се правиш на шут, ще играеш и ще забавляваш децата, за да им грабнеш интереса по някакъв начин и работата да се получава. :)

Работа има, важно е желанието :)

Лесна работа няма - навсякъде се бориш измежду многото, за да изпъкнеш и да оцелееш :) Просто няма как. Не знам някъде да има сфера, в която просто взимаш дипломка, сертификат и вече си се уредил. :)
Изображение
candle
В началото бе словото

Мнение от candle »

Така е, благодаря... А ако не ми се отдава да играя роля на шут, дали ще разочаровам децата ? :flower:
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Това се учи. :)
Най-малкото свикваш с едно дете и намираш подхода към него. Честно казано даже да не обичаш особено деца - с това пак се свиква и ...се учи :) Нещата малко или много си искат практика :)

Както казах - важно е да имаш желанието да се занимаваш с тази проблематика. Имаш ли желание - и другото ще си дойде :) Поне в повечето случаи е така ;)
Изображение
candle
В началото бе словото

Мнение от candle »

Pisobella написа:Това се учи. :)
Най-малкото свикваш с едно дете и намираш подхода към него. Честно казано даже да не обичаш особено деца - с това пак се свиква и ...се учи :) Нещата малко или много си искат практика :)

Както казах - важно е да имаш желанието да се занимаваш с тази проблематика. Имаш ли желание - и другото ще си дойде :) Поне в повечето случаи е така ;)
Предпочитам децата пред ХОРАТА :D
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

candle написа:
Плазмодий написа:
Бакалавър ? А мислиш ли за Магистратура ? Както изглежда за Бакалавърска степен по Психология е почти нищо, но с Магистър...
Завършвам магистратура, но не по психология...магистър по психлогия може да станеш и без да си си губил времето 4 години, тъй че не, не е мега на оферта
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
candle
В началото бе словото

Мнение от candle »

Плазмодий написа:
candle написа:
Плазмодий написа:
Завършвам магистратура, но не по психология...магистър по психлогия може да станеш и без да си си губил времето 4 години, тъй че не, не е мега на оферта
Можеш, но от 6 варианта само 3 са възможни, ако нямаш бакалавър по Психология.. А тези 3 варианта почти не ме устройват.. но да пак е нещо.. И ако все пак запиша бакалавър една специалност, а магистър искам по друга няма никакви пречки, нали.. освен, ако няма някаква клауза, както тук за тези 3 магистърски програми по Психология, не можеш да запишеш ако нямаш Бакалавър Психология... ?
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”