Блясък и пукот от "нищото"
Пръв ги забеляза дипломантът ми, докато работеше с лазер, притежаващ скромни енергетични параметри. В такт със светлинните импули (инфрачервената област от спектъра), но не всеки път, а през случайни интервали от време, в една ограничена област над лабораторната маса възникваше ярко проблясване, съпроводено от ясен пукот. Там нямаше "нищо" ...

След невярващо кикотене, многократно наблюдаване на явлението и груба оценка на обстоятелствата разбрахме, какво се случва.
Светлинният импулс от инфрачервен лазер, с енергия около 10 mJ и продължителност десетина наносекунди се разпространяваше над лабораторната маса. Наред с някои други оптични елементи, на пътя му бе поставена и късофокусна (50 mm) събирателна леща. След преминаване през фокуса светлинният сноп отново се разширяваше и попадаше на измерителя на енергия, вече със значително по-голям диаметър.
Получаването на искра във въздуха при фокусиране на мощен светлинен импулс е известно явление, но за него се изисква много по-голям интензитет от нашия. Заедно с това, явлението има много добра повторяемост. Нашият импулс беше с мощност около 1 MW, а интензитетът във фокуса бе оценен на няколко GW/cm2 - крайно недостатъчен.
Причината за наблюдаваното се оказа съвсем прозаична. Прашинките във въздуха, имали нещастието да се озоват във фокуса на лещата, когато през нея преминава светлинният импулс, се "запалваха" и при това осезаемо изпуквах.
Никога не съм обичал да създавам действителен фокус за мощното лазерно лъчение, освен тогава, когато това не ми е било наистина нужно. В случая просто не разполагахме с подходяща разсейвателна леща. При постановка, подобна на нашата, дори отделни прашинки могат да доведат до грешни измервания, отделни прашинки могат да "обърнат каруцата" ...