Help

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

nikksan
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Help

Мнение от nikksan »

Здравейте,дълго време търсих определена информация,но не я намерих,затова се извинявам ако въпросите които ще задам са вече разглеждани.
Предпоследна година съм в гимназия и търся какво да уча след това,спрях се на програмиране(сайтове,програми,подръжка на компютърна апаратура и т.н.),но не знам коя точно специалност от ФМИ ще ми даде това което търся.
Вторият ми въпрос е относно приема.До колкото разбрах имам 2 избора.Кой е по-добър?
А при втория как точно се смята оценката,предполагам оценката от изпита по Математика I се умножава по 2 и матурата по математика се прибавя към бала?
Смятате ли че СУ - ФМИ е най-добрият избор за професията която смятам да практикувам?Ако може дайте мнение и за ТУ,НБУ и УНCС ,където също има подобни специалности.
Изпита по Математика само от 8 задачи ли се състои,защото дръпнах този качен в сайта и той беше много кратък.
С колко бал влезнахте вие?Колко стига за момче?
Съжалявам за мнoгoто въпроси,ще бъда благодарен ако дадете мнение.
Поздрави.
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър
Курс: семестриално завършил

Re: Help

Мнение от thegirl »

Тук има отговор на повечето ти въпроси: http://www.fmi.uni-sofia.bg/priem
Може да разгледаш и темите в този раздел - ФМИ на форума, има теми на различните специалности. Както и в раздела на кандидат-студентите, в КСК Математика.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. ;)
nikksan
В началото бе словото

Мнение от nikksan »

Страницата отдавна съм я прегледал.
Инфото което се дава е крайно недостатъчно.Единствено на едната специалност е опоменато голямата заплата,което ме кара да мисля че това е програмирането.
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

За програмиране - ФМИ.
Баловете последнтие години не са високи. В раздела КСК можеш да видиш за предишни години и да проследиш какъв ще бъде тази година.
Изображение
nikksan
В началото бе словото

Мнение от nikksan »

Благодаря за бързите отговори.
Доста спорове изчетах относно специалностите и вече имам някаква представа.
Сега ще видя и баловете.
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

в ТУ също имат компютърни специланости в КСУ факултета им (към който не мога да дам директен линк, защото сайтът им е много "качествено" направен). Те като цяло са с по-ниска реализация от ФМИ (Инф, КН, СИ, ИС), но стават за резервен вариант. За НБУ не знам, и от там имам колеги на работа, но като че ли подготовката, която предоставят е на по-ниско ниво от колкото в другите университети, но пък и приемът е по-лесен доколкото съм чувал.
한류
nikksan
В началото бе словото

Мнение от nikksan »

Благодаря за инфото.
Намерих някакви балове но те са от рода на 26..28,а на страницата пише че максималният е 24.Другото нещо което ми направи впечетление e че бала за мъже е по-висок от този на жените...!?
Изпита които е качен в сайта има само 8 задачи.Наистина ли има толкова ?
Във ФМИ учи ли се Хардуер..в смисъл поправка на PC-та и разна друга електроника или е само програмиране(С/C++/Java/PHP/Assembler/HTML..)
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

nikksan написа:Благодаря за инфото.
Намерих някакви балове но те са от рода на 26..28,а на страницата пише че максималният е 24.
Различните години се образува по-различен начин бала. Преди максималният бал е бил 30, сега е 24. (Зависи дали някоя от оценките се взима x2 или x3)
nikksan написа:Другото нещо което ми направи впечетление e че бала за мъже е по-висок от този на жените...!?
Да, това явно учудва доста хора... Балът не е някаква космическа величина, която се определя от въздуха. Ако за една специалност са кандидатствали 300 момчета и 100 момичета (а преимът, да кажем е 50 момчета и 50 момичета). Някак си е логично 50-тото момче да е с доста по-висок успех от 50-тото момиче.
nikksan написа:Изпита които е качен в сайта има само 8 задачи.Наистина ли има толкова ?
Да, в последните години са толкова. Ако попаднеш на теми с различен брой задачи, значи са от по-стари години.
nikksan написа:Във ФМИ учи ли се Хардуер..в смисъл поправка на PC-та и разна друга електроника или е само програмиране(С/C++/Java/PHP/Assembler/HTML..)
Електроника и електротехника се учат в ТУ. Във ФМИ се учи на теория устройството на компютъра и как той работи (основно един-два курса). Но техническата част е сведена до минимум. Учи се и доста повече висша математика освен програмирането.
한류
nikksan
В началото бе словото

Мнение от nikksan »

:cheers: :cheers: :cheers:
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър

Мнение от thegirl »

Тук може да видиш минималните балове от миналата година: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 68&t=20721
От форума са, но са казани от форумци, които са кандидатствали, т.е. са си актуални за миналата КСК.
nikksan
В началото бе словото

Мнение от nikksan »

Пак съм аз...
Интересува ме това - http://www.fmi.uni-sofia.bg/priem
Ако реша да кандидатствам по втория начин с коефициент 2 изпит по
Математика И равнище;
Матура по математика.
Смисъл,мога да избера едно от двете?Защото ако е така няма как да изкарам максималния бал..

ПС: Съжалявам,но понякога трябва да ми се обяснява като на малоумен.
Аватар
thegirl
Легендарен флуудър

Мнение от thegirl »

Ходиш си на изпит, изкарваш някаква оценка и ти се смята балът с нея.
Освен това, ако си отбелязал, че кандидатстваш и с матура, се смята балът с нея.
За класирането участва по-високият от двата бала.
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”