Славянски филологии
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
Ер Малка
- Вазов
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: втори
Славянски филологии
Защо няма темичка за тазгодишните кандидат-филолози? Има ли изобщо хора, които са се ориентирали към българска или славянска филология?
На мен и двете със сигурност ще са ми сред първите желания, само че не мога да преценя коя искам повече...
Отвсякъде ми се повтаря "Ти си ненормална, какво ще я правиш тая българска филология" и общо взето само ми се изнасят лекции как ще се реализирам успешно като кондуктор, ама какво да направя, че всички специалности, които съм си харесала, и всичките ми интереси са заклеймени като "безперспективни"...
На мен и двете със сигурност ще са ми сред първите желания, само че не мога да преценя коя искам повече...
Отвсякъде ми се повтаря "Ти си ненормална, какво ще я правиш тая българска филология" и общо взето само ми се изнасят лекции как ще се реализирам успешно като кондуктор, ама какво да направя, че всички специалности, които съм си харесала, и всичките ми интереси са заклеймени като "безперспективни"...
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
-
candle
- В началото бе словото
- Специалност: Логопедия
- Курс: първи
Re: Славянски филологии
По някаква " случайност " слушам същото и за моя избор от специалности.. Но по-важно е какво искаме ние.. И не е съвсем така, че няма реализация, винаги можеш да го направиш стига да си упорит..
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
Славянската филология за мен е по-яка, особено ако си с по-висок успех и учиш полски и чешки. Много хора ми се оплакват от сърбо-хърватистиката обаче. Хубавото е, че излизаш магистър. Лошото е, че трябва много да ти се учи, защото се слави като една от трудните филологии 
-
Ер Малка
- Вазов
На мен еднакво много ми се учи и полски, и чешки. Обаче не искам да уча сръбски.
Може ли някой да обясни как става процедурата със записването при славистите, защото аз май не съм разбрала правилно (както винаги
). Първо се записваш, а после разбираш с какъв език си, така ли? Защото ако е така- кофти. xD Не искам сърбежки, както вече споменах...
Може ли някой да обясни как става процедурата със записването при славистите, защото аз май не съм разбрала правилно (както винаги
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
Доколкото знам е в зависимост от бала при кандидатстването. Обаче не съм сигурна
Разпитай в раздела на факултета по славянски
И аз се колебая между тези две специалности. При славянските филологии първо се записваш и после разбираш какъв език ще учиш в зависимост от бала ти. Аз бих учила по-скоро чешки 
-
Ер Малка
- Вазов
И двете си ги искам еднакво силно, не мога да преценя просто. Въпреки това засега са ми чак на трето и четвърто място. Ти към коя клониш и имаш ли други желания освен тези двете?m.g. написа:И аз се колебая между тези две специалности. При славянските филологии първо се записваш и после разбираш какъв език ще учиш в зависимост от бала ти. Аз бих учила по-скоро чешки
Не съм сигурна към коя клоня :Д Към българската, защото е по-лесно, към славянските, защото е по-полезно :Д:Д Сложно е. Но иначе нямам други желания. В 11 клас бях абсолютно убедена, че ще уча българска филология, после, когато обявиха, че ще приемат и с матури ми стана много криво, защото аз съм положила страшно много усилия и в един момент конкуренти са ми не толкова знаещи хора и.. за това като че ли се преориентирах.. Ще видим.. Не съм съвсем сигурна все още.
- clinical_dead
- Вазов
- Специалност: Биология и химия
- Адрес в галерията на СУ: clinical_dead
Никой не може да каже, че специалността е безперспективна и "никога няма да успееш с нея"
. Всеки знае сам за себе си дали ще е в университет за да има общежитие където да спи, когато не се клати в някоя дискотека или ще учи за да работи и да се развива. Ако искаш да успееш всичко ще е ОК, ако не се стараеш, не полагаш усилия... еми няма да стане и ще е лесно да кажеш "ми то така е с това образование". За един семестър се нагледах на хора, които не искат да са в университет, но така им се е случило. Безперспективна специалност няма 

Освен всичко това, аз мисля, че тези две специалности имат много широк диапазон за развитие. В днешно време всичко е медии- а това от своя страна означава, че има голяма нужда от редактори и най-вече от коректори. Освен това.. реално.. колко човека знаят полски или чешки.. Винаги ще можеш да си намериш работа, защото конкуренцията в тази сфера реално е много по-малка отколкото ако си търсиш работа с английска филология например.
-
firequeen
- От дъжд на вятър
- Специалност: Английска филология
- Обратна връзка:
и сега някой може ли да ми каже за славянска филология при подреждане на желанията аз ли си подреждам езиците или не ?
- Balance&Harmony
- В началото бе словото
- Специалност: Славянска филология
Здравейте!firequeen написа:и сега някой може ли да ми каже за славянска филология при подреждане на желанията аз ли си подреждам езиците или не ?
За хората, които се интересуват от Славянска филология, сега ще ви разкажа неща от "кухнята".
Аз съм първи курс Славянска филология със сръбски и хърватски език. Естествено бих ви препоръчала горещо тези езици, тъй като лекторите ни са невероятни. Но вече мнението ми не е обективно.
Всички преподаватели по езици - сръбски, хърватски, чешки, полски, словашки и украински, се раздават напълно за студентите. Само трябва да ви се учи.
За всеки един от профилите има много летни специализации, на които можете да упражнявате езика си.
Който се запише за тази специалност, трябва да знае, че трябва да се учи. Иначе няма как да се изкласи.
Сега за избора на език.
Той става чак октомври. Т.е първо ви приемат самата специалност. На самото откриване през месец октомври - има кратка встъпителна реч, представят се самите преподаватели(изключително набързо - име и дисциплината, която водят), след което се раздават листчета, на които трябва да запишете: име, факултетен номер и подредба на езиците. Най-желаният от вас език пишете на първо място, логично - този, които въобще не ви допада на последно.
На следващия ден има изнесени списъци на 4тия етаж (до 156 каб.) с разпределението по групи или в Интернет също могат да бъдат качени.
Предимствата на Славянската филология: завършваш с магистърска степен, ако имаш желание може след 3ти курс да специализираш още един славянски език, преподавателите са пълни със знания, които искат да ти дадат(както казах, зависи от самия студент дали ще се възползва). Завършваме специалисти по Българистика(Българска филология учат нещата по-детайлно, но учат славянски език само за два семестъра, т.е нямат възможност за практика) и по съответния славянски език.
Ако някой от вас действително се интересува от специалността, нямам нищо напротив да се видим и да обясня по-подробно. Или пишете лично съобщение, както ви е по-удобно. Знам какво е да си кандидат- студент, притесненията ви и всички емоции около изпитите....
Така, че свободно и спокойно питайте...
Даже, ако ме намерите във Фейсбук, ще ви отговоря и много по-бързо.
Успех на изпитите, не се притеснявайте толкова много и вярвайте в себе си!
Славянска филология, ІІІ курс
- bekss
- В началото бе словото
- Специалност: Право редовно
Здравейте, понеже съм през тела а следващите 2 седмици нямам достъп до комп. Искам да попитам може ли някой да ми каже какви са били мин балове за МОМИЧЕТА последните 3-4 год

Право редовно - I курс, 1-ви поток
Нито капка страх , нито крачка назад !!!
Нито капка страх , нито крачка назад !!!
Ужасно ви моля, ако някой знае минималните балове за езиците от минали години, нека сподели. Пред непреодолима дилема ще се окажа ако не съм наясно с това..
- absolutelymagic
- В началото бе словото
- Специалност: Славянска филология СУ
Мисля, че отговорих точно на теб в другата тема
Мда... дано дилемата да не е толкова голяма сега