Няколко въпроса.

Подфорум към Физическия факултет
Schrodinger
В началото бе словото
Специалност: Geology
Курс: втори

Няколко въпроса.

Мнение от Schrodinger »

Здравейте! В момента съм 2-ри курс студент. Уча геология, но бих желал да се запиша в СУ и да изучавам физика. Харесаха ми 2 специалности. Едната е Астрофизика, а другата е Теоритична физика.
Та, интересува ме, какво представляват по-точно специалностите. В смисъл, предметите, които се изучават, някакви мнения на студенти в тези специалности.. Общо взето, интересува ме, заслужават ли си или само имената са им "лъскави", така да се каже.. От това, което прочетох в сайта на СУ ми се сториха доста интересни и двете.
Също така, ще е възможно ли да ми кажете с какви балове се е влизало в предишни години? Искам да знам горе-долу към какво трябва да се стремя, защото определено ще положа кандидат-студентски изпит и общо взето на него ще разчитам повчко.. Дипломата ми е горе-долу добра, в смисъл по математика и физика оценките ми са 5-ци, но на матурата оплесках малко нещата. Та, всякаква информация е добре дошла! :)

Благодаря Ви!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: Няколко въпроса.

Мнение от Dr Dulcamara »

Здравейте Schrodinger,

На правилното място сте попаднали. :salute:

Точните имена на специалностите, които изглежда Ви интересуват, са "Астрофизика, метеорология и геофизика" и "Квантова и космическа теоретична физика". И двете са много сериозни. "Лъскави" са както отвън, така и отвътре. :D
С теоретична физика можете да се занимавате сериозно, ако изберете също и специалност "Физика".

Информация можете да намерите на страницата на Физически факултет:
http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/index.html (трябва да "отидете" малко по-надолу).

Учебните планове можете да намерите така:
- от главната страница щракате "Студенти" (вляво);
- на отворената страница щракате "бакалавърска степен" (най-горе);
- в появилата се страница премествате надолу и ще видите "Учебни планове".
Не мога да дам линк, защото той е все един и същ.

Сигурен съм, че има информация и за баловете, но търсейки отгоре-отгоре не можах да открия. През следващите дни ще се заинтересувам и ще отговоря.

Желая Ви успех!
Schrodinger
В началото бе словото

Мнение от Schrodinger »

Благодаря!
Аз също не успявам да видя с какви балове се е влизало в предишни години.. Уви, рових из форума, но откривам за други специалности, но не и физика.. :S
kvg
В началото бе словото

Мнение от kvg »

Нека го кажем така.. Ако не можете да влезете, няма смисъл да влизате изобщо :) Разбира се, зависи какви са целите Ви, но ако целта е да се научите на нещо, то твърдението ми е вярно. Влизането е лесно, по-трудното е самото учене след това. Държа да отбележа, че поне при моята специалност (Физика), обучението по математика е на доста високо ниво. Под доста високо разбирам, че дори със прилична подготовка в математическа гимназия, пак си е учене. Курсовете по физика, които сме имали до сега не са на особено ниво (т.е. от нас не се изисква твърде много, за да изкараме 6-ица), но все пак мнението ми е малко субективно, завършил съм профил Физика в гимназията.

Пак казвам, баловете не са толкова важни.
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

Schrodinger написа:Благодаря!
Аз също не успявам да видя с какви балове се е влизало в предишни години.. Уви, рових из форума, но откривам за други специалности, но не и физика.. :S
Ако положиш изпит по физика и изкараш 3ка си вътре (и в 2те специалности). Във ФзФ хората държали изпит по физика са с предимство, т.е. кандидатът с 3ка на изпит по физика е с предимство пред този с 6ца по математика. Аз съм първи курс АМГ и влезнах с 5.50 от дипломата по физика и 3.50 от матурата по математика (в случая за оценка от дипломата по математика ми се взима оценката от матурата). Бях приет 1во желание на 1во класиране и имах доста голям аванс при положение, че имах бал около 16 при максимален 24. Освен това имаше много незаети места и голяма част от специалностите във факултета не се напълниха...Общо взето влизането е елементарно.

Учил съм една година в ТУ (енергомашиностроителен факултет). Сравнявайки 2та университета (тоест 1вите курсове на 2та универсиетата) смятам, че нещата, които учим сега са по-леки отколкото в ТУ (учат се еднакви работи), изпитите се взимат по-лесно и от повече хора. Присъствието на лекции и упражнения е препоръчително, но не и задължително...заверки и проверки няма (докато в ТУ се мъчихме, като грешни дяволи за заверки). Математиката е малко тегава...но трябва да се учи, максимата "това няма да го уча, защото няма да ми трябва" не важи.
От един месец имаме и специализиран курс - Астрономия. Много съм доволен...преподавателите са съвестни и се стараят да ни научат. Лекциите и упражненията ги получаваме в електронен вид (powerpoint), а по време на часа слушаме лекцията и говорим с преподавателя, а не правим диктовка...да повторя- доволен съм :D . Имаме възможност и за посещаване на специализирани семинари (в ФзФ е пълно с покани за всякакви семинари, презентаци и т.н.).
Schrodinger
В началото бе словото

Мнение от Schrodinger »

@kvg, искам да вляза да уча физика, защото ми харесва науката. Тоест, имам желание да го изучавам това нещо. Притеснението ми беше, да не би да ми е нисък балът. Както казах, по диплома по физика и математика имам 5-ци, но матурата леко я оплесках и изкарах около 4 и 50-60.. Нещо подобно.. Общо взето, слаба работа.. :S
Когато завърших гимназия, също исках да изучавам физика, но тогава "не ми позволиха". Тоест, родителите ми не бяха съгласни с изборът ми. :|

@amd, благодаря за полезната информация! :)

П.П: Забравих да споделя. След малко по-голямо ровене успях да открия миналогодишните балове. :)
dimitarbg
В началото бе словото

Мнение от dimitarbg »

Здравейте,
Не мисля, че въпроса заслужава цяла нова тема и пиша тук.
Искам да запиша АМГ , но на предварителния стана един гаф и обърках елементарни неща в 2 задачи, за което много ме беше яд. Работата стана така ,че имам 3ка на изпит по математика, макар да можеше да бъде 4.
Всеки ми казва, че "изкарваш 3ка и си вътре" , но реално нямам човек, който да познава някой от ФзФ ,а просто на база предположение :) .
Бих се явил на редовния , но е възможно да се случи така, че да бъде невъзможно да дойда за него до София. Според вас как ще се случат нещата ? Мислите ли, че с тази тройка ще успея да вляза.

Благодаря предварително. Лек ден !
Аватар
amd
В началото бе словото

Мнение от amd »

dimitarbg написа: Работата стана така ,че имам 3ка на изпит по математика, макар да можеше да бъде 4.
Всеки ми казва, че "изкарваш 3ка и си вътре" , но реално нямам човек, който да познава някой от ФзФ ,а просто на база предположение :) .
Бих се явил на редовния , но е възможно да се случи така, че да бъде невъзможно да дойда за него до София. Според вас как ще се случат нещата ? Мислите ли, че с тази тройка ще успея да вляза.
Димитър, има много варианти да не се класираш, макар че според мен ще успееш и с 3ка. Проблемите са следните
- местата за АМГ са малко и ако са решили едва "Х+1" (където "х" е броя на местата...за тази година не намирам инфо, но 2011/2012 имаше 24 места) човека да кандидатстват тази специалност работата става дебела. Аз както писах в темата влезнах с 3.50 (специалността дори не се напълни тази година...имаше 8 незаети места).
- във ФзФ хората държали изпит/матура по физика са с предимство пред тези кандидатствали с математика (т.е. ако има дори "Х" човека с 3ки на изпита по физика, които искат да влизат в спец. АМГ - отпадаш, дори и да имаш 6.00 на изпита по математика.

Все пак си мисля, че няма да има голям наплив от кандидати...макар че 24 места са адски малко, за да се прогнозира :)
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия

Мнение от clinical_dead »

Аз имам лекции във физическия и мога да ти кажа, че хора почти не се забелязват, така че два ли ще ти е много трудно да влезеш, а и съм чувала че бройките не се заемат до край. В моята специалност (Биология и химия) имаше 20 обявени места, заети бяха 18, от които имаше едно момиче, което никога не видяхме и след сесията сме 15 броя. Шестима искат да запишат тази година медицина... та исках да кажа, че 24 места ми изглеждат достатъчни :) Успех!
Изображение

Изображение
Monini
В началото бе словото

Мнение от Monini »

Здравейте!

Може ли някой да сподели как стоят нещата в специалност "Физика" /задочно обучение/? Интересувам се, тъй като тази година смятам да я запиша като втора специалност. Не знам дали някой има опит с подобна ситуация, но все пак искам да попитам дали според вас оценка от досегашното академично обучение 5,64 и оценка от изпита по физика 4,50 ще бъдат достатъчни, за да ме приемат. Също ме интересува каква е степента на натоварване при задочното обучение. Идвам от езикова гимназия с хуманитарен профил, в момента се обучавам във Философски факултет и специалността ми няма почти нищо общо с математиката, която не е от основните ми таланти, но успях да се справя прилично с изпита по физика след изключително кратка подготовка. Все пак този изпит не беше особено труден и очаквам материалът, който ще се изучава в самата специалност, да е доста по-тежък от задължителната гимназиална подготовка. Ако можете да споделите личните си впечатления, това ще бъде от голяма полза за мен.

Благодаря предварително!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Здравейте Monini,

Предполагам, че успехът Ви ще е достатъчен за да ви приемат "Физика" задочно.

От гледна точка на обема на изучавания материал степента на натоварване при задочното обучение е подобна на редовното. От друга страна часовете за лекции и семинарни упражнения са два пъти по-малко.

Що се отнася до математиката, тя е един от важните инструменти на физиката и през първите две години ще я изучвате сериозно. Не е нужно да имате талант за да успеете, но ще трябва да отделяте достатъчно от свободното си време за самостоятелни занимания. Последното се отнася и до изучаването на физичните дисциплини. Само със слушане просто не става.

Познавам философи, които са завършили физика. На Вас пожелавам да станете физик, завършил философия! :D

Успехи и в двете начинания!
kvg
В началото бе словото

Мнение от kvg »

Само да вметна, че ако искате да се справяте добре, е нужно доста добро (даже отлично) познаване на математиката от училище. Аз съм записан редовно обучение (където часовете са повече) и преговори на училищен материал не сме правили.

Имаше един факултативен курс, който не си спомням как беше озаглавен, води го Петър Чолаков и преговаря основните неща по физика и математика от училище.
Monini
В началото бе словото

Мнение от Monini »

Още веднъж благодаря за отговорите. Ще се възползвам от възможността да задам още въпроси.
Dr Dulcamara написа:От друга страна часовете за лекции и семинарни упражнения са два пъти по-малко.
Доколкото знам, всички лекции в СУ са открити, така че се надявам програмата ми да ми позволи да посещавам поне някои от редовните лекции. Не съм наясно обаче как стои въпросът с редовните лабораторни практикуми. Имам ли право да посещавам и тях, дори да е само като наблюдател?
kvg написа:ако искате да се справяте добре, е нужно доста добро (даже отлично) познаване на математиката от училище.
Ако трябва да приемем, че оценката ми от дипломата за средно образование е подходяща за измерване на познанията, то те са отлични. Там пише 5,50. Естествено, не пренебрегвам факта, че става дума само за задължителна подготовка, а и този, че 5,50 в дипломата на един ученик обикновено не отговаря на 5,50 в дипломата на друг. Така че ми е трудно да определя нивото, на което съм.
kvg написа:Имаше един факултативен курс, който не си спомням как беше озаглавен, води го Петър Чолаков и преговаря основните неща по физика и математика от училище.
Предполагам, че необходимост от подобен курс ще имам, но не успях да го открия в учебния план на специалността, както и в избираемите курсове/точно факултативните курсове не забелязах да са изброени никъде/. Възможно е да е към "Обща физика", която според сайта на Физически факултет "предлага курсове за нефизици", но по-подробна информация не видях да има. Ако намерите нещо по въпроса, моля, споделете го!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Да, можете да посещавате редовните лекции и семинарни упражнения, никой няма да Ви спре, очаквам да Ви насърчат. Ще Ви бъде от голяма полза.

За задочните студенти хорариумът на лабораторните упражнения е по-малък, но е близък до този на редовните. Нещата са по-особени, защото броят на студентите в групата е ограничен от броя на опитните постановки. Много често за всяка дисциплина има по една непълна група и предполагам, че преподавателят няма да възрази, ако Вие правите извънредно упражнение. Най-накрая дори при пълните групи често има отсъстващи. Неудобството в този случай е, че няма да знаете, кое упражнение ще правите, а това ще попречи на предварителната Ви подготовка.

Предполагам, че отличната Ви училищна оценка по математика е добро начало. Въпросният подготвителен курс е "Основни понятия на механиката" (3 часа седмично). Там преподавателят прави и кратко, но ясно повторение на основните неща от училищната математика, които ще са Ви нужни. Ако желаете мога да опитам да прикача тук някъде учебната програма.

"... да е към "Обща физика", която според сайта на Физически факултет "предлага курсове за нефизици" ... "
Това не е за Вас, защото Вие ще бъдете физик. :salute: То се отнася за студенти със специалности в други факултети, които имат физични курсове в програмата си.
Monini
В началото бе словото

Мнение от Monini »

Dr Dulcamara написа:Ако желаете мога да опитам да прикача тук някъде учебната програма.
Да, това би било полезно.
Dr Dulcamara написа:Това не е за Вас, защото Вие ще бъдете физик.
Ще се постарая да стана, но в началото на обучението ми със сигурност още няма да имам необходимите знания и умения, за да се нарека физик. :) Освен това, доколкото успях да разбера от написаното в този форум, да завършиш Физика се оказва доста трудно начинание и не се отдава на голяма част от студентите, които са влезли в специалностите от Физически факултет.
Публикувай отговор

Обратно към “ФзФ”