[КСК 2012] История
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Re: [КСК 2012] История
Ох, нали изпита идва и в моята глава изникнаха няколко въпроса:
1. Разбрах от форума, че ако не напишеш в скоби годините на управление на българските владетели свалят оценката с 0,25. Същото отговаря ли и за византийските императори и чуждите владетели?
2. В тази тема "Славяни и прабългари през епохата на Великото преселение на народите. Създаване на българската държава" трябва ли да включим информация за Телериг и Кардам? (темата се е падала като контролна през 2005 на предварителния)
3. Направи ми впечатление една от контролните теми от предварителния през 2008- "България при хан Омуртаг и неговите наследници". В тази тема кои управляващи трябва да се включат? Да не би да са всички до 997 (защото тогава се прекъсва Крумовата династия)?
4. Задължително ли е да се оставя поле?
Благодаря ви предварително!
1. Разбрах от форума, че ако не напишеш в скоби годините на управление на българските владетели свалят оценката с 0,25. Същото отговаря ли и за византийските императори и чуждите владетели?
2. В тази тема "Славяни и прабългари през епохата на Великото преселение на народите. Създаване на българската държава" трябва ли да включим информация за Телериг и Кардам? (темата се е падала като контролна през 2005 на предварителния)
3. Направи ми впечатление една от контролните теми от предварителния през 2008- "България при хан Омуртаг и неговите наследници". В тази тема кои управляващи трябва да се включат? Да не би да са всички до 997 (защото тогава се прекъсва Крумовата династия)?
4. Задължително ли е да се оставя поле?
Благодаря ви предварително!
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
1. Годините на управление са важна фактология за проверяващите (или поне за някои от тях, а не се знае на кого точно ще попадне вашата работа ви след изпита), особено на българските владетели. Айде, на византийските императори и чуждите владетели не винаги са от такова значение, но няма как да не напишете годините на владетели като Карл Велики, Юстиниан I и т.н. При всички положения е по-добре да ги напишете. Колкото повече фактология излагате в кратък обем, толкова по-добре.
2. Точката за кризата в средата на VIII век е проблематична. Може да бъде както в края на темата за Аспарух и Тервел, така и в началото на темата за Крум. Ако няма изрично хронологично ограничение чрез години или векове на темата, по-добре е да се изложи дори и накратко въпроса и в двата случая.
3. За темата за Омуртаг и неговите наследници аз и до днес не съм сигурен дали не е допусната грешка в заглалвието от този, който навремето го е написал във форума. Темата в този й вариант трябва да включва Омуртаг, Маламир и Пресиян. Тази тема обаче без Крум ми се вижда доста суха и постна и според мен няма опасност да се падне формулирана по този начин.
4. Не е задължително да се оставя поле. Това се прави на олимпиади и на изпити, където се пише на бели или карирани листи, за да бъдат после перфорирани и прибрани в папка. На изпита по история кандидат-студентът получава изпитна книжка, в която се пише, така че няма нужда от полета.
2. Точката за кризата в средата на VIII век е проблематична. Може да бъде както в края на темата за Аспарух и Тервел, така и в началото на темата за Крум. Ако няма изрично хронологично ограничение чрез години или векове на темата, по-добре е да се изложи дори и накратко въпроса и в двата случая.
3. За темата за Омуртаг и неговите наследници аз и до днес не съм сигурен дали не е допусната грешка в заглалвието от този, който навремето го е написал във форума. Темата в този й вариант трябва да включва Омуртаг, Маламир и Пресиян. Тази тема обаче без Крум ми се вижда доста суха и постна и според мен няма опасност да се падне формулирана по този начин.
4. Не е задължително да се оставя поле. Това се прави на олимпиади и на изпити, където се пише на бели или карирани листи, за да бъдат после перфорирани и прибрани в папка. На изпита по история кандидат-студентът получава изпитна книжка, в която се пише, така че няма нужда от полета.
svetlio.varna, много ти благодаря
-
alminatora
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
svetlio.varna написа:По принцип не, въпреки че като цяло няма единно мнение по въпроса.
е хубу бе мама му стара, тва кандидатите като не знаят ясните критерии, тогава проверяващите на къв принцип проверяват :@ мн се дразня на такива тъпотии
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
- Специалност: eqfwef
- Адрес в галерията на СУ: w3fwef
Последен въпрос
Ако темата е формулирана така "Зараждане на националноосвободителната идеология" пишем Увода и директно почваме от Паисий или преди това трябва да споменем за Промените в социалната структура и духовния живот, Предшествениците на Паисий и т.н. ?
Гледам, че се е падала тази тема и просто ми е чудно от къде да се почне. Мерси предварително
Гледам, че се е падала тази тема и просто ми е чудно от къде да се почне. Мерси предварително
Аз лично бих казал нещо в рамките на не повече от една-две страница за Ранното българско възраждане и след това директно бих започнал да пиша за Паисий и Софроний.
Не се притеснявай да питаш, нали за това е направена темата
Не се притеснявай да питаш, нали за това е направена темата
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
Мерси!
Не обичам да досаждам с подобни въпроси, но колкото повече наближава изпитът, толкова повече в главата ми изникват какви ли не глупости и въпроси.
Това притеснението е голямо нещо. 
хаха позната история- и аз не знам къде ми е главата и имам 1000 въпроси, за това си ги записвам и питам насам-натам 
-
grenadier
- В началото бе словото
Айде и аз да попитам :Д Относно темата "Националноосвободително движение прес 50-те и 60-те години на 19-ти век" (за Раковски) ако се падне,както се падна миналата година трябва ли да се пише за след смъртта на Раковски-дейност да Добродетелната дружина,Одеското българско настоятелство...?
-
ivannnnnnnn
- В началото бе словото
Ако е така формулирана темата трябва да се пише всичко Кримска война, стопанство,Раковски (възможно най-подробно) и организациите ДД, ОБН, ТБЦК( споменаваме идеологиите, лидерите и т.н. малко по-кратко) и накрая четническите действия към края на 60-те години
А ако в заглавието е дадено дейност на Раковски, тогава почваме от Раковски и пак кратко споменаваме за организациите и четническите действия през 60-те години
А ако е така зададено "Обществено-политическа дейност наГеорги Раковски 1821-1867" както е било миналата година мисля, че е само за дейността на Раковски без организациите и четническите действия, но не съм сигурен, ако може някой по компетентен да отговори
А ако в заглавието е дадено дейност на Раковски, тогава почваме от Раковски и пак кратко споменаваме за организациите и четническите действия през 60-те години
А ако е така зададено "Обществено-политическа дейност наГеорги Раковски 1821-1867" както е било миналата година мисля, че е само за дейността на Раковски без организациите и четническите действия, но не съм сигурен, ако може някой по компетентен да отговори
-
firequeen
- От дъжд на вятър
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
- Обратна връзка:
знам че на изпита получавам изпитна книжка т.е. страниците са хванати като тетрадка , а трябва ли да ги номерирам и какво става ако изпиша тази книжка ?
-
alminatora
- В началото бе словото
не трябва да номерираш нищо, счита се за знак
ако я изпишеш се обръщаш към квесторите, те би трябвало да ти дадат още листове или нова книжка, нз
ако я изпишеш се обръщаш към квесторите, те би трябвало да ти дадат още листове или нова книжка, нз
-
Nemalp
- Да живей словото
- Специалност: Публична администрация
- Курс: първи
Firequeen, книжката ще ти стигне, има бая страници вътре ...
Иначе, на нас на изпита по БЕЛ ни казаха, че номерирането на страници не се счита за знак.
Иначе, на нас на изпита по БЕЛ ни казаха, че номерирането на страници не се счита за знак.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Kнижката има 20 страници, може да се номерира, даже е препоръчително, ако я изпишете и ви дадат допълнителни листи.
-
dilyanaa
- В началото бе словото
Някой в Ректорат-северно крило, зала 243 ?