Моля, без излишен спам - темата цели да бъде полезна и информационна...
---------------------
Аз лично изкарах 3 месеца в Дъблин, Ирландия, в St. Nicholas Montessori College (колежа е за Монтесори обучение:")
Колежа
За самия колеж няма какво много да кажа - първо, че се намира на около час с рейса от центъра на Дъблин - мястото се казва Dun Laoghaire. Но рейсове има няколко, а един е на всеки 5-10 минутки - всъщност най-благият рейс в цял Дъблин - 46а!
С английския няма да имате проблеми - толерантни са и ако не разбирате нещо, ще ви обяснят
Този колеж няма общежития, така че ако някой ходи там, ще трябва да си търси квартира - цените са от 400 евро нагоре за стая в къща.
Неща от първа нужда когато пристигнете
От летището в Дъблин - има рейсове, които за 2,20 евро ще ви метнат до центъра, а 746 спира директно в Dun Laoghaire след почти 2 часа лашкане
Така, евтините магазини, откъдето можете да си купите завивики, посуда, дрехи, храна и квото ви душа иска са Dunnes и Penneys(на Primark) - тия два магазина могат да разорят ВСЯКА жена! хаха така че си предвидете малко местенце в багажа за пазаруване - просто е ужасно евтино, а има доста готини неща!!
Също така за хранителни стоки главно, но имат и други неща - Tesco Има и други хранителни хипермаркети, ама не се сещам в момента. Spar също са голяма верига магазини за хранителни стоки. А по каталог може да си поръчате какво ли не от Argos
Транспорт - Билета за градския транспорт варира в зависимост от спирките за които се возите. Принципно е 2,20 евро. Карта за намаление в Дъблин може да си изкарате по следния начин: ПЪРВО получавате от университета където сте Еразъм, че сте студент там - като студентската карта на СУ ама трябва да имате от Ирландския университет/колеж. После с тази карта отивате в Trinity college (който се намира съвсем на центъра) - от там от ГЛАВНИЯ вход на университета като влезете тръгвате НАЛЯВО и се пада първата вратичка - имаше табелка/листче за студентския им съвет ли нещо подобно, както май и за картите ISIC и т.н. (честно казано - не си спомням точно). Отивате там и ви изкарват ТРАНСПОРТНА карта/ и този линк също /- , която струва 15 евро. С тази транспортна карта отивате в бюрото на Dublin Bus, което се намира точно до The Spire на O`Connell Street - баш в центъра - и имате варианти какъв предплатен билет да си изкарате. Аз ви препоръчвам да си вземете за 75 евро за 30 НЕпоследователни дни
За да си спрете автобуса трябва да му помахате! А ако искате да слезете на някоя спирка - да натиснете червения бутон "стоп"!!! И не забравяйте, че в Ирландия двиежението е на обратно
LUAS е като трамвай и за него трябва отделен билет, а DART е влакче, което обслужва Дъблин. В зависимост къде живеете и къде учите може да ви е по-удобно да си вземете карта за Луас-а например..
Между другото от офиса на Dublin Bus може да си вземете безплатна карта за центъра на Дъблин, както карта с маршрутите на всички рейсове, разписания и т.н. Безплатни карти и брошури за Ирландия и Северна Ирландия може да си вземете и от туристическите офиси
Цените като цяло са по-високи. Храната не е кой знае колко по-скъпа ако я купувате от големите магазини. В малките магазинчета цените са доста повече отгоре. Алкохола обаче си е почти на една и съща цена навсякъде :Р Вижте сайтовете на хипермаркетите по-нагоре и сами си преценете как са цените.
Интернет - за няколко месеца единственият вариант за интернет е мобилен предплатен и с ограничен трафик.
В зависимост в коя част сте на Дъблин някои от мобилните оператори имат по-добро предлагане на услугата. Например за квартирата където живеех аз единственият вариант беше на Meteor. Може да видите различните доставчици какви оферти имат тук - Meteor, O2 , Three и Vodafone.
Времето - аз отидох януари до април, и имаше само една наистина студена седмица. Иначе шапката и ръкавиците винаги си се носят почти - главно заради вятъра. Като цяло не е особено студено, духа малко кофти вятър и превалява дъжд, ама не вали силно. Даже аз хванах доста приятно време - почти не ме валя
Клубове, заведения и т.н.
Нощният живот на Дъблин започва в 11 и приключва в....3
Tripod го водят готин клуб - за електронна музика и не само.
Само петък и събота има нощен автобус на цената от 5 евро - Nitelink, който само ВЗИМА хора от центъра и след това само оставя пътници по спирките... За жалост няма как да си хванете автобуса от някой квартал на Дъблин и да се приберете... През другото време трябва да си хващате такси (ако не живеете някъде по центъра), а таксито не е особено евтино. До Dun Laoghaire е 25-30 евро от центъра
Една бира ви е 5 евро, както и почти всеки друг алкохол. Малкото е 35мл
Има едно местенце в Дъблин - нарича се Temple Bar/инфо във wiki. Едно от любимите ми
Друго любимо местенце ми е Science gallery - има кафе, магазинче и други неща. Реално не е кой знае какво, ама мен си ме изкефи.
Забележителности - Дъблин
В Дъблин има кво да се види, особено ако сте се надъхали да обикаляте музеи и всякакви подобни неща. Аз обиколих къде ли не - тоест колкото можах
Предлагам ви да минете през City Hall-а на Дъблин и от фоайето там да си вземете едни картички, които ви дават намаление от входа, разни оферти и други, по разни музеи и заведения - по тях може и да се ориентирате къде какво да видите. Има като намаление и Dublin Pass, но не съм се възолзвала от него, така че не знам колко би бил от полза.
Забележителности - Ирландия
Около Дъблин с билет за автобус може да посетите:
Градините в Powerscort,замъкът в Malahaide , Howth - може да се разходите по полуострова - има си туристически пътеки, както и Транспортен музей и Радио Музей (който ме накефи супер много), Bray - разгледах само плажа и Sea Life - аквариума, Maynooth не е кой знае какво, имат си едно университетче, но като за разходка става.
По-далечни дестинации Препоръчвам ви ако искате да се шматкате из Ирландия просто да си платите за екскурзия
Glendalough - има готини еднодневни евтини ексурзии до там, заедно с Kilkenny и Wicklow като цяло
Kilkenny - Kilkenny Castle може да се види, има и занаятчии и т.н. Има една кръчма - Kyteler`s Inn, която уж някога е живяла някаква вещица там. Местенцето е готино - може да пиете едно Smithwick - все пак в Kilkenny го правят
Newgrange - това го видях с Bus Eireann и беше много готина екскурзията
Waterford - най-старото градче в Ирландия. Имат си музей и няколко бойни кулички, както и Waterford заводът за кристал, който си заслужава да се види. Турът е 2 часа и казват, че бил мнооого готин - за жалост не успях да отида
Blarney Castle е яко място
Cliffs of Moher - снимките би трябвало да говорят сами за себе си
Cork Самото градче не съм го виждала кой знае колко, но знам, че е готино. Вторият по големина град в Ирландия
Забележителности - Северна Ирландия - там са част от UK, така че ще трябва да обменяте пари
Belfast - не мога да ви кажа какво точно да видите, честно казано минахме само за час :/
Carrick-a-Rede - едно въжено мостче, което свързва една скала в морето със скаличките на брега. Готино си е
Giants Causeway - твааа е супер якото нещо. Някакви многоъгълни вулканични камънаци, които се врязват във водата. Може да си го видите на снимките, но определено си заслужава да се види
Carrickfergus - не е кой знае какво, но ако ви е по път може да се отбиете в замъка
Ballymoney - отново не е кой знае какво, но пак - ако ви е по път може да минете от там. Има едно пътче, което се намира в близост до градчето - там има едни дървета, които ги наричат Dark Hedges. Готино е ако имате възможност да минете от там - на сайта на града има снимки от тва място
Derry - отново не мога да кажа кой знае колко