Еразъм - споделете опита си!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Еразъм - споделете опита си!

Мнение от Pisobella »

Така, едно малко интро - това е тема, където всеки студент, който е бил някъде по програмата Еразъм, да сподели преживяването си, така че бъдещи студенти, които заминават, да имат полза и да могат да се ориентират по-лесно в страната, града, колежа/университета, където отиват.

Моля, без излишен спам - темата цели да бъде полезна и информационна... :)

---------------------
Аз лично изкарах 3 месеца в Дъблин, Ирландия, в St. Nicholas Montessori College (колежа е за Монтесори обучение:")

Колежа
За самия колеж няма какво много да кажа - първо, че се намира на около час с рейса от центъра на Дъблин - мястото се казва Dun Laoghaire. Но рейсове има няколко, а един е на всеки 5-10 минутки - всъщност най-благият рейс в цял Дъблин - 46а! ;) Колежът е малък, имат 2 зали за лекции и като хора са малко - 1 група 1ви курс, 1 група 2ри курс, една 3ти и една 4ти. Колежа е малък и е частен :) Но пък залите и оборудването им е на ниво. Имат си компютърна зала с интернет, който може да ползвате без проблем, също така стаичка, където може да си направите кафе и да си сготвите нещо в микровълновата :Р Имат си и базова детска градина, където също има часове с Монтесори материали, а може да изкарате и практика там ако имате желание. Програмата си я избирате вие, което е доста яко :) Може да посещавате всичко, което ви интересува като цяло.

С английския няма да имате проблеми - толерантни са и ако не разбирате нещо, ще ви обяснят :) И им се разбира какво говорят :lol: :lol: Рядко да срещнете наистина някакъв ирландски акцент :lol:

Този колеж няма общежития, така че ако някой ходи там, ще трябва да си търси квартира - цените са от 400 евро нагоре за стая в къща. :) Като цяло Ирландия не е евтина страна. В този сайт може да видите разни обяви за квартири и подобни в Ирландия - http://www.daft.ie/ Ако имате нужда от някакви съвети и/или помощ за квартирата, или проблеми с хазина и т.н. можете да се обърнете за безплатен съвет към една организация, която се занимава точно с такива неща - даже може спокойно да прегледате сайта им за разни съвети относно наемането на жилище - http://www.threshold.ie/

Неща от първа нужда когато пристигнете

От летището в Дъблин - има рейсове, които за 2,20 евро ще ви метнат до центъра, а 746 спира директно в Dun Laoghaire след почти 2 часа лашкане :)

Така, евтините магазини, откъдето можете да си купите завивики, посуда, дрехи, храна и квото ви душа иска са Dunnes и Penneys(на Primark) - тия два магазина могат да разорят ВСЯКА жена! хаха така че си предвидете малко местенце в багажа за пазаруване - просто е ужасно евтино, а има доста готини неща!!
Също така за хранителни стоки главно, но имат и други неща - Tesco Има и други хранителни хипермаркети, ама не се сещам в момента. Spar също са голяма верига магазини за хранителни стоки. А по каталог може да си поръчате какво ли не от Argos

Транспорт - Билета за градския транспорт варира в зависимост от спирките за които се возите. Принципно е 2,20 евро. Карта за намаление в Дъблин може да си изкарате по следния начин: ПЪРВО получавате от университета където сте Еразъм, че сте студент там - като студентската карта на СУ ама трябва да имате от Ирландския университет/колеж. После с тази карта отивате в Trinity college (който се намира съвсем на центъра) - от там от ГЛАВНИЯ вход на университета като влезете тръгвате НАЛЯВО и се пада първата вратичка - имаше табелка/листче за студентския им съвет ли нещо подобно, както май и за картите ISIC и т.н. (честно казано - не си спомням точно). Отивате там и ви изкарват ТРАНСПОРТНА карта/ и този линк също /- , която струва 15 евро. С тази транспортна карта отивате в бюрото на Dublin Bus, което се намира точно до The Spire на O`Connell Street - баш в центъра - и имате варианти какъв предплатен билет да си изкарате. Аз ви препоръчвам да си вземете за 75 евро за 30 НЕпоследователни дни :) Ако ви се налага да пътувате разбира се. Да знаете, че ако си загубите билета, горите. Няма как да си възстановите нито билетчето, нито някаква част от парите.
За да си спрете автобуса трябва да му помахате! А ако искате да слезете на някоя спирка - да натиснете червения бутон "стоп"!!! И не забравяйте, че в Ирландия двиежението е на обратно :lol: :lol: :lol: Аз доста пъти съм чакала от грешната страна на улицата :lol:
LUAS е като трамвай и за него трябва отделен билет, а DART е влакче, което обслужва Дъблин. В зависимост къде живеете и къде учите може да ви е по-удобно да си вземете карта за Луас-а например..

Между другото от офиса на Dublin Bus може да си вземете безплатна карта за центъра на Дъблин, както карта с маршрутите на всички рейсове, разписания и т.н. Безплатни карти и брошури за Ирландия и Северна Ирландия може да си вземете и от туристическите офиси

Цените като цяло са по-високи. Храната не е кой знае колко по-скъпа ако я купувате от големите магазини. В малките магазинчета цените са доста повече отгоре. Алкохола обаче си е почти на една и съща цена навсякъде :Р Вижте сайтовете на хипермаркетите по-нагоре и сами си преценете как са цените.

Интернет - за няколко месеца единственият вариант за интернет е мобилен предплатен и с ограничен трафик.
В зависимост в коя част сте на Дъблин някои от мобилните оператори имат по-добро предлагане на услугата. Например за квартирата където живеех аз единственият вариант беше на Meteor. Може да видите различните доставчици какви оферти имат тук - Meteor, O2 , Three и Vodafone.

Времето - аз отидох януари до април, и имаше само една наистина студена седмица. Иначе шапката и ръкавиците винаги си се носят почти - главно заради вятъра. Като цяло не е особено студено, духа малко кофти вятър и превалява дъжд, ама не вали силно. Даже аз хванах доста приятно време - почти не ме валя :) И имаше доста слънчеви и приятни дни.Купища дебели зимни дрехи като тук наистина няма смисъл да се носят :) Просто там такива минусови температури и сняг НЯМА (ако има 2-3см сняг изпадат в паника, училищата и летищата затварят, автобусите се движат само по главните пътища и не спират на спирки по малки улички, тръбите за водата замръзват и се пукат и нямат вода и като цяло е КАТАСТРОФА :lol: :lol: :lol: ) и времето не е толкова студено през зимата. Лятото пък не е жега - 20-25 градуса максимум :) И все пак хубаво е да си имате чадър ;) В един ден съвсем спокойно може да видите всички сезони - от сняг, през дъжд, през жега и после за капак градушка :Р

Клубове, заведения и т.н.
Нощният живот на Дъблин започва в 11 и приключва в....3 :) Тва е положението. Да си призная не съм ходила на кой знае колко места и кой знае къде, даже почти не съм излизала докато бях там (срам и позор!). Дискотеки има доста - зависи каква музика харесвате и къде какво ви се ходи.
Tripod го водят готин клуб - за електронна музика и не само.
Само петък и събота има нощен автобус на цената от 5 евро - Nitelink, който само ВЗИМА хора от центъра и след това само оставя пътници по спирките... За жалост няма как да си хванете автобуса от някой квартал на Дъблин и да се приберете... През другото време трябва да си хващате такси (ако не живеете някъде по центъра), а таксито не е особено евтино. До Dun Laoghaire е 25-30 евро от центъра :) А последните автобуси са в 23.30, така че ако излизате със сигурност ще трябва да си хванете такси. Като цяло такситата са еднакво скъпи. Все пак ако ви се налага да си поръчате такси може да се обадите на Dublin Cab 2000

Една бира ви е 5 евро, както и почти всеки друг алкохол. Малкото е 35мл :) Навсякъде цените са почти еднакви, така че където и да отидете няма да има изненади. По заведенията горе долу за да си хапнете ще ви трябва към 20/+ евро :)

Има едно местенце в Дъблин - нарича се Temple Bar/инфо във wiki. Едно от любимите ми :) Представлява няколко улички на кръст точно на центъра в Дъблин, пълно е с ВСЯКАКВИ магаизнчета и заведения, с улични музиканти и ВСЯКАКВИ хора :) Там винаги се случва нещо и като цяло е голяма шарения. Убедена съм, че там всеки ще намери местенце, което да го кефи.

Друго любимо местенце ми е Science gallery - има кафе, магазинче и други неща. Реално не е кой знае какво, ама мен си ме изкефи.

Забележителности - Дъблин

В Дъблин има кво да се види, особено ако сте се надъхали да обикаляте музеи и всякакви подобни неща. Аз обиколих къде ли не - тоест колкото можах :) Phoenix park е готино да се помоткате там, Guinness бирарията определено си заслужава, Trinity College и Book of Kells. Ако сте фенове на ръгбито Croke Park - стадиона, сигурно ще ви хареса ;) Музеите са безплатни, освен частните такива, а те не са никак малко :) Художествената галерия и Националния музей са без пари. Музеи като цяло има какви ли не. Също така Dublinia е готина и Christ Church Cathedral или St.Patrick Cathedral.
Предлагам ви да минете през City Hall-а на Дъблин и от фоайето там да си вземете едни картички, които ви дават намаление от входа, разни оферти и други, по разни музеи и заведения - по тях може и да се ориентирате къде какво да видите. Има като намаление и Dublin Pass, но не съм се възолзвала от него, така че не знам колко би бил от полза.

Забележителности - Ирландия
Около Дъблин с билет за автобус може да посетите:
Градините в Powerscort,замъкът в Malahaide , Howth - може да се разходите по полуострова - има си туристически пътеки, както и Транспортен музей и Радио Музей (който ме накефи супер много), Bray - разгледах само плажа и Sea Life - аквариума, Maynooth не е кой знае какво, имат си едно университетче, но като за разходка става.

По-далечни дестинации Препоръчвам ви ако искате да се шматкате из Ирландия просто да си платите за екскурзия :) PaddyWagon имат доста добри предложения. От туристическите офиси може да си вземете брошури за каквото ви душа иска и сами да прецените кое къде какво.
Glendalough - има готини еднодневни евтини ексурзии до там, заедно с Kilkenny и Wicklow като цяло :)
Kilkenny - Kilkenny Castle може да се види, има и занаятчии и т.н. Има една кръчма - Kyteler`s Inn, която уж някога е живяла някаква вещица там. Местенцето е готино - може да пиете едно Smithwick - все пак в Kilkenny го правят ;)
Newgrange - това го видях с Bus Eireann и беше много готина екскурзията :)
Waterford - най-старото градче в Ирландия. Имат си музей и няколко бойни кулички, както и Waterford заводът за кристал, който си заслужава да се види. Турът е 2 часа и казват, че бил мнооого готин - за жалост не успях да отида :(
Blarney Castle е яко място :) С някакъв камък, който ако го цункаш получаваш неустоимо ораторско дар слово за 7 години :) И градината/парка е доста приятен.
Cliffs of Moher - снимките би трябвало да говорят сами за себе си :) Готини са да се видят и да се поразтъпчеш там.
Cork Самото градче не съм го виждала кой знае колко, но знам, че е готино. Вторият по големина град в Ирландия :) Там си правят Murphys, също така дестиларната на Jameson е там (в Дъблин е старата такава).

Забележителности - Северна Ирландия - там са част от UK, така че ще трябва да обменяте пари :)
Belfast - не мога да ви кажа какво точно да видите, честно казано минахме само за час :/
Carrick-a-Rede - едно въжено мостче, което свързва една скала в морето със скаличките на брега. Готино си е :)
Giants Causeway - твааа е супер якото нещо. Някакви многоъгълни вулканични камънаци, които се врязват във водата. Може да си го видите на снимките, но определено си заслужава да се види :)
Carrickfergus - не е кой знае какво, но ако ви е по път може да се отбиете в замъка :)
Ballymoney - отново не е кой знае какво, но пак - ако ви е по път може да минете от там. Има едно пътче, което се намира в близост до градчето - там има едни дървета, които ги наричат Dark Hedges. Готино е ако имате възможност да минете от там - на сайта на града има снимки от тва място :)
Derry - отново не мога да кажа кой знае колко :) Второто по големина градче в Северна Ирландия, било хубаво - ако имате възможност може да го посетите : )
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Ani.popva
В началото бе словото
Курс: първи

Re: Еразъм - споделете опита си!

Мнение от Ani.popva »

Предстои ми да отида на Еразъм в Париж и ще съм много благодарна, ако някой който е ходил, ми каже какво да очаквам, как стои въпроса с общежитята ( че ми е доста трудно да си намеря)... Абе всяка информация ще ми е от полза :)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Ani.popva написа:Предстои ми да отида на Еразъм в Париж и ще съм много благодарна, ако някой който е ходил, ми каже какво да очаквам, как стои въпроса с общежитята ( че ми е доста трудно да си намеря)... Абе всяка информация ще ми е от полза :)

Какво да очакваш от Еразъм и унито, в което отиваш не мога да кажа, но ако те интересува инфо за самия град бих могъл да помогна. Ако те интересува, пиши на Л.С. ;)

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
seven_hills
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от seven_hills »

здравейте, искам да попитам какъв е формата на изпита по английски за програмата и на какво ниво е, а и дали има някакъв примерен тест, който да видя. благодаря, предварително.
The basic thing is that everyone wants happiness, no one wants suffering. And happiness mainly comes from our own attitude, rather than from external factors. If your own mental attitude is correct, even if you remain in a hostile atmosphere, you feel happy.
Аватар
Hard^Candy
В началото бе словото
Специалност: История

Мнение от Hard^Candy »

Аз не съм минавала тест. Просто представяш някакъв документ (какъвто и да е общо взето) и си готов. Аз минах със сертификат от Кеймбридж.
Сега и аз да споделя малко опит. В момента съм в Мадрид, в Universidad Europea de Madrid.
НАЧАЛОТО- ЖИВ АД
Мъките бяха в България. Испанската администрация е кошмар, пред който българската е организирана и точна като швейцарски часовник. Веднага след като ме одобриха (октомври) опитах да се свържа с испанците. Поне 20 имейла, всичките прочетени и никакъв отговор. Подлудих нашия международен отдел, които също им пратиха безкраен брой имейли, имаше и безброй обаждания и винаги отговора беше нещо в духа на "Вашия човек е болен/в отпуска/ няма го в момента", "документите ги няма/ не мога да ви дам информация" и т.н. Много любезно, разбира се. Вече бях теглила майна на цялата работа, когато на 30 януари стана ясно, че ще се случат нещата. О, казаха, че ме очакват на 31 януари. Буквално за два дни организирах всичко, беше истински кошмар. Тук е момента да кажа, че не съм очаквала толкова адекватна реакция от СУ... Свършиха си работата на 100%. Пътуването беше насрочено за 2 февруари, всичко беше уж точно. На 1ви счетоха за необходимо все пак да ми кажат, че нямам общежитие (радост!). Както и да е, пристигнах в Мадрид успешно и останах при мой приятел.
ЖИЛИЩЕ
Оттук нататък всичко тръгна идеално. В университета оправиха всичко нужно веднага, разполагат и с бюро, което намира квартири- уредих си жилище за по-малко от 15 мин. Цените на самостоятелни стаи са около 330-400 евро (в зависимост от екстрите). Моята е 360, имам самостоятелна стая, деля баня с един човек, не плащам никакви сметки, всички ползваме кухнята, хола и басеина.Живеем само студенти във въпросната къща.
УНИВЕРСИТЕТЪТ
Universidad Europea de Madrid се намира в предградието Villaviciosa de Odon, мястото е много спокойно и уредено. Университетът е много модерен и доста голям. Предлагат класове и на английски, и на испански. Преподавателите са много готини, като цяло се стараят да ти помогнат, ако не разбираш нещо ти го рисуват,ако се налага. Групите са много големи, основно чужденци (в моите класове сме около 18 нации). Много се държи на присъствието (както в училище те проверяват), часовете са по два часа без почивка. Дават постоянно домашни и всъщност много се държи на практическата част, дават постоянно задачки за в час, така че най-добре имайте лаптоп или нещо такова, доста помага. С университета грижи няма (засега!)
МАДРИД
е най-големия град, който съм виждала (май само Лондон и Берлин са по-големи в Европа). Летището е малък кошмар, ако идваш за пръв път- огромно и леко нелогично- за да стигнеш от 2 етаж на 1вия, трябва да се качиш на 3 етаж (?!), но ако човек следи стадото и табелите е ок. Иначе града предлага всичко, което ти душа поиска- музеи (Прадо, Рейна София, Тисен-Борнемиса са голямата тройка), кина, театри, карнавали, дворци, паркове... За всеки вкус има по нещо. Няма да коментирам забележителности- в нета има достатъчно инфо :)
Нощния живот е на ниво, ОБАЧЕ!, ако очаквате нещо като българските дискотеки ще останете доста разочаровани- тук дискотеките са малки като площ, няма маси и столове и като цяло е доста по-различно от при нас. Испанците като цяло май обичат да правят всичко накрак- яде се прав (да седнеш на маса обикновено излиза скъпичко удоволствие), в бара, в дискотеката- всичко се предпочита да се случва без да сядаш (всъщност това е и по-евтиния вариант). Заведенията са скъпа екстра, но не и нещо, което да не можеш да си позволиш от време на време. Ако си представяте Студентски град обаче, най-добре се откажете отсега.
Града е адски сигурен! Има полиция навсякъде, улиците са постоянно пълни с хора (не знам тия изобщо спят ли). Не съм се почувствала застрашена нито веднъж досега.
ТРАНСПОРТ
Много е добър. Метрото върши работа за целия център, малко е объркващо в началото,но може да си вземете безплатна карта на линиите от всяка спирка- аз имам една винаги в мен и досега не съм се губила. Също така и табелите са много изчерпателни, трябва просто да им схванеш логиката. Билета е 1 евро, може да си купиш и билет за 10 пътувания, който става и за автобус и е около 9,80 евро. Метрото работи до 2 през нощта. Рядко се чака повече от 1 до 3 минути. Автобусите са също чудесен вариант, но тук има малка уловка. Мадрид е разделен на зони- центъра е зона А- за нея билета е 1 евро. Но извън тази зона нещата са различни :) Университетът се намира в зона В2- билета до там е 2 евро. Така или иначе, най-добре да си купи човек карта за транспорта, моята е за А,В1,В2 (демек от центъра до нас) за всички линии и излиза 40 евро на месец. Рейсовете са денонощни (след 12 стават на по 1 час, но все пак ги има!). Такситата са ужасно скъпа опция! Влаковете са добра опция за близки градове (Толедо, Сеговия, Авила - около 20 евро отиване-връщане), но за по-далечни е по-добре самолет (Барселона, Валенсия и т.н.). Пътуването из Испания е безобразно скъпо удоволствие за бедните българи, съжалявам, това е положението.
ПАРИ
Стипендията ми покрива квартирата и картата за градския транспорт, но нищо повече. Все пак с 300 евро на месец се оправям чудесно. Храната е евтина в големите хипермаркети, дрехи и такива щуротии също се намират на много добри цени. Като цяло не е скъпо. Скъпото е транспорта и заведенията.
ОСОБЕНОСТИ
Испанците са най-добрите хора, които съм срещала- адски позитивно настроени и мили. Тук целуването е нещо съвсем обикновено, да не се стряскате както се стреснах аз :) При запознанство най-вероятно ще ви разцелуват. При довиждане също. При всякакъв повод общо взето. Много са готини, но са доста мързеливички и най-лошата им черта е, че закъсняват УЖАСНО! Да, запасете се с търпение, ако имате среща с испанец.
Също така уверете се, че говорите поне малко испански- тук никой почти не говори английски (и аз не го вярвах, ама е факт...)
НАКРАТКО
Испания е разкошна, хората са супер и по-доволна не мога да бъда от престоя си тук. Трябва ви само здраво търпение в началото, поне малко испански (въпреки, че и без него пак става) и да си отваряте ушите в началото :) Ако има някакви въпроси- пишете ми съобщение, ще отговарям :)
Quod me nutrit me destruit
buki
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от buki »

Някой дали може да сподели опита си от Freie Universität Berlin??
Аватар
Riff-Raff
В началото бе словото
Специалност: Скандинавистика

Мнение от Riff-Raff »

Някой да е ходил в Бон?
„— Какви студенти, бе? - изръмжа Архиканцлерът.
— Не се ли сещате, господине? Онези по-кльощавите и бледите? Нали сме в университет? Те са задължителна част от пейзажа като плъховете.“
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Аз - да, но не по Еразъм. :) Ама какво точно те интересува?
Изображение
Аватар
Une Fii Unique
В началото бе словото
Специалност: Френска Филология

Мнение от Une Fii Unique »

Виждам,че темата е стара,но ще се радвам някой да сподели опита си от престоя си в Париж по програма "Еразъм". Надявам се да има такива :) Интересувам се най-вече от въпроса с общежитията.Благодаря предварително !
Demande un conseil à ton ennemi et fais le contraire.
Аватар
Anabel_Rose
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Anabel_Rose »

Колеги, аз смятам тази година да кандидатствам. И аз си мисля за Ирландия, въпреки че в моя факултет ме посъветваха за Германия.Някой да е бил в Людвигсбург?
Pisobella: Относно Монтесори, каква сума като стипендия ти беше отпусната? И съответно какво допълнително си покри ти? И последно, ако може да постнеш някой линк за самия уни и Еразъм, защото на тяхната страница нищо не намерих. Много благодаря :)
НУПЧЕ, 2 курс

When the mind is strong, there is nothing that can stop you
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Anabel_Rose,
около 350 евро мисля, че беше. Нямам точно спомени. Толкова обаче ти струва само квартирата на месец. (тоест стая в къща с други хора). Всичко останало си го покриваш сам. Информация за отпусканите стипендии, поне за минали години, може да намериш при международния координатор по Еразъм в Ректората. Всяка година отпусканите пари са различни, в зависимост от това къде отиваш, колко човека са приети по Еразъм и т.н.
Къде им беше точно кабинета на координаторите, не помня, но ако питаш, ще се ориентираш. Най-малкото може да попиташ при Мирчева във ФНПП и да ти даде някакво инфо.

Дала съм линк към самия колеж, в който съм била. Това е всичко.
Изображение
lexxie
В началото бе словото
Специалност: право

Мнение от lexxie »

Здравейте :) Интересува ме някой ходил ли е по програмата Еразъм в Милано ,университета Бикока . И ако да какви са били горе-долу условията - грант , общежитие,колко излиза месечната издръжка и до каква степен се покрива от гранта и т.н.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”