AIESEC - дали си заслужава да бъдеш член?

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
ScallySwag
В началото бе словото
Специалност: Публична администрация или к'вото уча там...

AIESEC - дали си заслужава да бъдеш член?

Мнение от ScallySwag »

Здравейте!
Първо искам да се обърна към модераторите, знам, че има цял отделен форум, свързан с AIESEC, но понеже там има точно 7-8 теми и не повече от 5 мнения, реших да пусна темичката тук. Надявам се да проявите разбиране и да оставите темата, може в някой по-късен етап от развитието на темата да не коментираме само AIESEC, а повечето студентски НПО-та.

Сега обръщение към останалите драги съфорумци :D.
Съвсем наскоро разбрах за съществуването на тази организация, явно огромната рекламна кампания, която са подхванали из всички университети е подействала щом разсеян тип като мен успя да ги забележи. С помощта най-напред на гугъл, а после и на приятели и познати реших да разуча организацията доколкото мога. В момента тече нещо като записване за членство, та ми е интересно дали наистина си заслужава?
Определено организация като AIESEC ще изглежда добре в CV-то ми, но моята идея е по-скоро дали ще успея да науча нещо полезно там. Нещата, които пишат за себе си във всичките си сайтове звучат наистина добре, организират редовно тренинги, семинари и конференции, забелязах, че и немалко световни корпорации са партньори на AIESEC. Единственото, което ме притеснява е, че в интернет не намерих мнения за организацията, които да са от независими източници. Още по-странното беше, че не намерих и негативни мнения за организацията. Прекарах няколко часа в търсене и негативните мнения за АЙСЕК, които намерих бяха не повече от 4-5. От приятели и познати също не успях да науча почти нищо. Членове на организацията мога да намеря, но те едва ли ще ми кажат нещо по-различно от написаното във всеки Айсек сайт. Идеята ми е просто да си изградя някакво що годе балансирано мнение преди да се пробвам с членство.

Мъдро е казал народът, че "много добре не е на добре", затова се обръщам към вас. Моля, споделете своето мнение, независимо дали сте бивш,настоящ, бъдещ член, или просто ги знаете като страничен наблюдател. Предполагам темата е интересна не само на мен, може дори по-късно да обсъдим и други неправителствени организации, водени от студенти.

Отново се извинявам на модераторите за неудобството, което причинявам, ако все пак решат, че мястото на темата не е тук, нека не я трият, а просто я преместят, по възможност да не е в 9-та глуха, където ще си пиша само аз :). :drag_01:
Go hard or go home.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Re: AIESEC - дали си заслужава да бъдеш член?

Мнение от Etiainen »

Най-добре се пробвай и виж дали ще ти хареса, нищо не губиш. Действително има какво да научиш, ако имаш желание.

П.П Била съм в AIESEC.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
ScallySwag
В началото бе словото

Мнение от ScallySwag »

Хах, мерси за съвета, ама аз по-скоро се надявах да споделиш впечатления от организацията, какво ти харесваше в нея, какво те дразнеше, защо си я напуснала и т.н. Най-малкото ти си може би първият бивш член, с който разговарям и твоята преценка би била много по-точна от тази на настоящите членове или на странични наблюдатели :).

И не е така, да нямам какво да губя. Мога да загубя време и усилие, просто искам да знам дали си заслужава. Никак не ми се ще да загубя 2-3 месеца, вършейки работа за AIESEC (а аз доколкото знам се работи много) и накрая да се окаже, че съм си отделял от времето и усилията за тоя дето духа :D.
Go hard or go home.
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти

Мнение от Armin^^ »

Т'ва ония със сектантските танци ли бяха? :D
Изображение
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Да, и накрая се изпозастрелват. Не всички, за съжаление... :lol:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Armin^^ »

alter ego написа:Да, и накрая се изпозастрелват. Не всички, за съжаление... :lol:
Хахаха, не знам, няколко мои познати "засмука" тая организация, така и не разбрах какво точно правят.
Само общи приказки за лийдършип, соушъл импакт, бъдещи лидери и не знам си какво. Бат' промивката става.

За мен лично с танци и семинари, на които се говорят общи приказки трудно се става лидер, ама щом ги кефи хората, те си знаят.
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Извинете ме за скромното мнение, но какви "бъдещи лидери" в държава ръководена от групировки, лобистки кръгове и обръчи от фирми? На какво ще си лидер?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право

Мнение от Angel_N »

Kristo написа:Извинете ме за скромното мнение, но какви "бъдещи лидери" в държава ръководена от групировки, лобистки кръгове и обръчи от фирми? На какво ще си лидер?

На биологична единица овца.
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Angel_N написа:
Kristo написа:Извинете ме за скромното мнение, но какви "бъдещи лидери" в държава ръководена от групировки, лобистки кръгове и обръчи от фирми? На какво ще си лидер?

На биологична единица овца.
Дедо ми е бил. Не било толкоз яко като в приказките. Или вицовете.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Armin^^ »

Е, те си мислят или, че ще са на ръководна длъжност в някоя световна корпорация или ще са смели лидери предприемачи, които ще развият малкия си бизнес до световна величина :mrgreen: .

Отделно от това, 90% са там от чист CV егоизъм.
Изображение
Аватар
ScallySwag
В началото бе словото

Мнение от ScallySwag »

Ок, от известно време съм член на AIESEC. Реших да напиша отговор по темата, един вид да я доразвия.

Накратко казано, съм с много смесени чувства към организацията. От една страна за тези два месеца научих доста важни неща, които ще ми помогнат, смятам, ако в бъдеще искам да започна свой бизнес или взема ръководна длъжност в някоя компания, научих много за това какво са т.нар. soft skills, научих много неща от света на мениджърството и предприемачеството. От тази гледна точка смятам, че AIESEC ми помогна доста.

Това, което не ми харесва в организацията е, че тя се управлява изцяло от студенти, което си има сериозни минуси. Работата наистина е много, на организационно ниво не всичко е изпипано както трябва, отделно от това ако искаш да се занимаваш сериозно с AIESEC ще ти се наложи поне малко да забравиш за лекциите в университета. Наистина не може двете да се съчетават добре, в крайна сметка човек избира или едното, или другото.
Малко се шокирах от т.нар. AIESEC култура, по конференции е забавно, играят се игри, има песни, танци, като цяло забавления големи, но понякога се стига до големи крайности. А след една такава "крайност" от снощи вече сериозно се замислям дали организацията е на това сериозно ниво, на което се представя, че е.
Накратко снощи в ресторанта на СУ - "Яйцето" имаше парти на AIESEC, чиято тема беше "бал", всички трябваше да дойдат с облеклата си от бала и да се пресъздаде леко абитуриентска атмосфера. Всичко беше добре, докато не видях следното, като прилагам снимков материал:

Качвам снимките на няколко пъти, съжалявам за поредните постове.
Go hard or go home.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

:lol: :lol: :lol:
Хората, които са на снимките, вероятно няма да са особено щастливи от факта, че са изложени на показ в публичен раздел на форума на СУ :lol:
А и, честно казано, в момента ми е твърде смешно, за да разсъждавам върху въпроса дали на тези кадри мястото им е тук изобщо. :lol:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
ScallySwag
В началото бе словото

Мнение от ScallySwag »

Снимките са качени във фейсбук, в страничката на event-а. Достъпни са за свободно сваляне от всеки.
Go hard or go home.
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

Да не те отчайвам, ама това "сериозното" и "оргазнизационното" ниво дето го очакваш и в най-висшите държавни ръководни органи го няма, камо ли в студентски организации... на теория и на хартия сме перфектни мениджъри (като цяло българите имам предвид), ама като дойде ракията и... страшни неща стават. Тия снимки са културни даже.
한류
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

slighter написа:Тия снимки са културни даже.
В сравнение с разни други неща, които съм виждала аз, да, определено...:lol:s
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Заключено

Обратно към “Хоби и Забавления”