[КСК 2012] История

Архив от КСК 2012-2013. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
liv
Стенограф
Специалност: право
Курс: втори

Re: [КСК 2012] История

Мнение от liv »

Конспектът отдавна си е зададен по този начин. :lol: Просто формулировката на темите на изпита е различна. Никой няма да те измъчи за четири часа да пишеш за славяни и прабългари, Аспарух, Крум и компания. ;)
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
SAB-f
В началото бе словото

Мнение от SAB-f »

'България в началото на 20-ти век,Участие на България в Първата световна война и още да изпускам някоя?'
grenadier,
Аз си мислех и че падането на България под властта на османските турци не влиза? Преди 5 години влизаше и Религиозни движения и ереси, сега има ли такава тема?

Имам и един друг въпрос - ако например се падне 'Политическа дейност на Раковски', трябва ли да се включи и нещо друго, разгледано в подробности освен политическата дейност на Раковски, например, Кримската война? Защото имам теми, които са доста подробни по конспекта, но там информацията за Раковски е само 3-4 напечатани страници и ако напиша само нея на изпита ме съмнява да се счете за добре написана тема.
AnnB
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от AnnB »

Не съм сигурна, че тука му е мястото на този въпрос, но се надявам да получа отговор ....Мога ли да кандидатствам МО или Европистика с конкурсен изпит по История и матура по език (вместо изпит по езикa)?
grenadier
В началото бе словото

Мнение от grenadier »

За МО трябва задължително на изпит,Европеистика мисля че можеше и с матура,но тя е съответно с по-нисък коефициент. :)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

За МО - не: http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... tnosheniya
За Европеистика - да: http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... ropeistika
SAB-f написа:'България в началото на 20-ти век,Участие на България в Първата световна война и още да изпускам някоя?'
grenadier,
Аз си мислех и че падането на България под властта на османските турци не влиза? Преди 5 години влизаше и Религиозни движения и ереси, сега има ли такава тема?

Имам и един друг въпрос - ако например се падне 'Политическа дейност на Раковски', трябва ли да се включи и нещо друго, разгледано в подробности освен политическата дейност на Раковски, например, Кримската война? Защото имам теми, които са доста подробни по конспекта, но там информацията за Раковски е само 3-4 напечатани страници и ако напиша само нея на изпита ме съмнява да се счете за добре написана тема.
Ако се падне тема за Раковски, се пише за Раковски. 3-4 страници не са достатъчни. За Кримската война също ще пишеш, но доколкото е свързана с дейността на Раковски и доколкото има значение за хода на националноосвободителното движение и т.н., а не да тръгнеш да разказваш подробна хронология на Кримската война 10 страници.
Facebook
Изображение
Аватар
Lithium
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от Lithium »

Све ще ти го лайкна, че не знам защо ми стана супер смешно
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand

Rock out!
Rock out!
Rock out!
grenadier
В началото бе словото

Мнение от grenadier »

Здравейте имам въпрос относно първата тема.Възможно ли е да се падне Създаване,развитие и укрепване на Българската държава (681-803) или ще е разделена на на Славяни и прабългари през периода на Великото преселение на народите ,или Аспарух и Тервел и ако се падне 2та колко трябва да се пише за славяни и прабългари,защото фокусът ще е в периода от битката при Онглъла до Кардам?
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Винаги се падат славяни, прабългари, Апсарух и Тервел в една тема и Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиян в друга. Интригата е Телериг, Кардам и компания къде влизат, вероятно е добре да се споменат и в двете теми.
Facebook
Изображение
grenadier
В началото бе словото

Мнение от grenadier »

Е,ако е така за 4-ри часа трудно може да се пише по първата тема-славяни и прабългари през Великото преселение на народите,че аспарух,създаването на държавата,Онгъла,после Тервел до Кардам.Много ми се вижда,а времето няма да стигне :D
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Toва е положението, трябва да се пиша бързо.
Facebook
Изображение
malkataaa
В началото бе словото

Мнение от malkataaa »

Бих искала да попитам може ли да ни се падне тема за БАЛКАНСКИТЕ войни,че не сам много наясно?Благодаря предварително за отговора:)
grenadier
В началото бе словото

Мнение от grenadier »

И аз имам въпрос.Дочух отнякъде,че не предварителните изпити не се падали темите след Стамболов,понеже в училище не сме стигнали до този материал,вярно ли е?И каква е възможността да се паднат църковни теми и темите за просвета и култура? :D
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Действително от 1990 г. насам балканските войни не са се падали, което означава, че най-вероятно не са фигурирали в пликовете въобще, което вероятно трябва да значи и че няма да се паднат. Все пак трябва да се имат предвид.

Всичко е възможно да се падне. И, като цяло, няма логика да се съобразяват с това, докъде сте стигнали в училище, понеже и без това история на България се учи в 11 клас, а в 12 само като ЗИП или евентуално ако си в езикова гимназия или там другите училища, които започват гимнанзиалното образование от 10 клас. По литература може и да се съобразяват, понеже там аторите са разделени - половината се учат в 11, половината в 12 клас и е логично, че последните 2-3 автори не са изучавани още.
Facebook
Изображение
Аватар
KrayzieBone
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от KrayzieBone »

Хей... Научихте ли темите? :) Не знам как се чувствате, но аз уча, уча, а ми се струва, че нищо не знам :D.
"Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение."
Епикур

Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.

"Никога не пропускайте шанса да млъкнете."
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

научихте ли Крум? :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2012-2013”