ACTA - дискусия

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

ACTA - дискусия

Мнение от ники »

Пускам тази тема, за да обсъдим ползите, вредите и необходимостта изобщо от подобно споразумение. Текст на български - тук.

Може би знаете, че България вече подписа спразумението. Бих искал дискусията да не отива в посока на това, че споразумението беше подписан от България без какъвто и да е обществен дебат. Смятам, че лиспата на такъв беше поредната глупост, за която правителството най-вероятно ще съжали. Ако желаете можете да обсъдим и това, но ми се иска да чуя вашето мнение по съдържанието на споразумението и последиците от него.

Какво всъщност представлява споразумението АСТА - защита на права, които заслужават да бъдат защитени или пък нарушаване на основни граждански права и свободи?

Само, за да ви насоча, ще дам няколко точки, които да ориентират в дискусията:

1. Пиратството ще бъде инкриминирано, но само ако е с търговска цел.
2. Все пак извършването на пиратски действия за лични цели ще води до различни санкции, включително обезщетения.
3. Интернет доставчиците ще бъдат длъжни да дават информация относно нарушителите.

Моето мнение, че вече дойде краят на абсолютната свобода в интернет. Не съм съвсем сигурен, дали това е за добро или за лошо, затова очаквам мненията ви :)
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: ACTA - дискусия

Мнение от FloWersOfEviL »

Хм, аз намерих това. Не съм чела твоето, не знам доколко са еднакви.

Не знам какво да мисля аз. Съгласна съм с идеята за пазене на интелектуалната собственост, но подписаното споразумение е вече прекалено. Четох нещо много интересно - мнението на Пауло Коельо по въпроса (неговото е за СОПА, но.. идеята е същата). Интересно е да се разбере гледната точка и от човек, "занимаващ" се с.. интелектуална собственост, така да го кажа - Цък.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Твоят линк не ми се отваря. Но на моето можете да разчитате - взето е от сайта на Европейската комисия - последният вариант на споразумението, т.е. това, което ние сме подписали.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Добре, моя е от общината в Костинброд :lol: Пробвай тук и си намери езика : )
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

АСТА-та я прегледах отгоре-отгоре. Не разполагам с ресурсите да я чета задълбочено в момента. Но от това, което разбрах (поправете ме, ако греша или съм пропуснала нещо), тя не предлага да се инкриминира нищо, което вече да не съществува в нашия наказателен закон. Отделно, че българските наказателни разпоредби по материята хич не са ограничени до търговска цел, а до разпространение изобщо. Де факто, не виждам да се задава някакво съществена законова промяна у нас.

Пак казвам, не съм чела текстовете твърде задълбочено. Възможно е да пропускам нещо.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

На мен ми е интересно, кой съд ще започне да гледа дело, в което юзърът Х е изтеглил нелегално албум на стойност 12лв. И какво ще стане - ще се приеме за кражба на стойност 12лв? Или ще го накарат да върне песните на лейбъла?

И друг проблем - сваляш си тоя албум, качваш го на телефон, от който не можеш да влизаш в нета и си го триеш от компа. Как ще те осъдят по косвени доказателства? Никак.

Освен това по-трудно се доказва, дали ТИ си го свалил на дадения компютър. Най-лесно ми е да кажа - живея в общежитие, миналия месец правихме 10 купона, отделно постоянно идват колеги на съквартирантите ми и прочее - сигурно над 100 души, които не познавам са били у нас, някой МОЖЕ да е свалил албум на моя лаптоп, докато ме няма и аз да не разбера изобщо. Полицията ако иска да се занимава да събира показания от 100 неизвестни свидетели. И това за всеки отделен случай. Съмнявам се, че ще им се занимава.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

la douleur exquise
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Интересно ми е, как бихме могли да коментираме тази статия?
http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/0 ... _internet/
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Като цяло статията е доста адекватна според мен. Вече ми се струва, че АСТА като цяло не въвежда кой знае какви новости. Предстои да видим какви ще ги свършат нашите законодатели де.
petiapee
В началото бе словото
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от petiapee »

Абе престанете с тези торенти, с тези мп3-ки. Тук не става въпрос за пиратството. Аз съм против краденето, но този договор отива мн по-далеч от пиратството. Не разбирате ли, че постоянно ще Ви следят трафика. Един вид презумцията "Виновен до доказване на противното" или "дори да не пиратстваш, ние ще те следим и ще те хванем все някога". Ай стига глупости. По тази тема не може да има дискусия. Значи в нормалните държави, за да ти влязат в дома трябва заповед за обиск. А с тази АСТА искат един вид ще ти влизат постоянно в компа без никаква заповед. Ся ще кажете ми те няма да влизат, а само ще следят. Е добре де те като виждат каква информация ме интересува, какво свалям, какво коментирам или поствам това не е ли равносилно на влизане в компа ми. Никаква дискусия по тоя въпрос - пред НДК и после пред парламента. Нека си припомнят 97.
3. Интернет доставчиците ще бъдат длъжни да дават информация относно нарушителите - е как ще го направят това, ако не те следят постоянно. Аз мога да си сваля пиратско копие от 3000000000000000000000000000 места. И най-простото решение е да следи целия трафик. Ооо и да не забравя, ще е незаконно използването на прокси.
Ами лекарствата - яко лицензи. Дупе да ни е яко, ако тия ....си приемат това.
Аватар
Equilibrium
Танцуващия с клавиатури
Специалност: МО
Курс: втори

Мнение от Equilibrium »

Мидуинтър е права - особени промени за нас няма, но ВЪПРЕКИ ТОВА ACTA остава малко недоклатено като формулировка споразумение. Не съм с юридическо образование, но много критици изказаха мнение, което подкрепям, че на места документът е двусмислен, неуточняващ, неясен, липсва прецизност.

Сега, не знам дали ще се съгласите, но мен лично ме притесняват определения от вида на 'съмнителни стоки', 'достатъчна информация', 'предполагаем' достъп и т.н. Нели Огнянова има в блога си - http://nellyo.wordpress.com/ интересни мнения, включително днес в БНР се включи много добре.

Отново казвам, не съм СТРОГО компетентен, но подобни формулировки мен лично ме притесняват.
Член 27, т.4

Дадена страна може, в съответствие със своите законови и подзаконови норми, да
оправомощи компетентните си органи да разпоредят на даден доставчик на онлайн
услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация, достатъчна за
идентифициране
на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за
извършването на нарушение, когато носителят на правата е подал юридически
обоснована искане, свързано с нарушение на права върху търговска марка или за
нарушение на авторско или сродно право, и когато такава информация е необходима за
целите на защитата или прилагането на тези права.

Тези процесуални норми се прилагат по такъв начин, че да се избегне създаването на препятствия пред законната дейност, включително пред електронната търговия и, в съответствие със законодателството на
съответната страна, да се спомогне за защитата на фундаментални принципи като свобода на изразяване, право на справедлив процес и неприкосновеност на личния живот.
Това, което лично мен ме притеснява, е евентуалното влияние върху генеричните лекарства. Както и възможното негативно влияение върху дребно/средно предприемачество и развиващите се страни. Ако някой иска, ще драсна два-три реда после по темата (утре имам изпит по ПЕС, за който така и не учих покрай цялата работа). Отново не гарантирам, че съм изконно прав, но липсва експерт на българска земя, който да си размърда кокилите и на всеослушание да каже - това е така и така, онова е така и така. Само Трайков бръщолеви някакви недомлъвки.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Хора, никой няма да тръгне да ви следи ей така. Вероятно (предположение основано на практиката до този момент) за предоставянето на тези данни ще се изисква разрешение от съд. Ако това не е така, вината няма да е на АСТА или друго споразумение, а на нашия законодател. Това с презумпцията за виновност малко си го изсмуквате от пръстите.

Освен това "в компютъра" ви никой няма да влиза. Нито пък някой ще ви следи разговорите с приятелката или подобни работи. То си го пише - предоставя се конкретна информация, когато има юридическо обосновано искане. Доставчиците така или иначе следят вашия трафик. Те ще бъдат длъжни да предоставят единствено тази информация, която е свързана със съответното нарушение, ако такова изобщо има.

От друга страна по цитата се вижда, че тази договрка от споразумението всъщност касае една възможност за страната, а не я задължава да въведе съответните регулации.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Правителството ратифицира подписаното споразумение, като са категорични, че промени в закона няма да има. Както каза Ники следенето по интернет ще се прави само при прекомерни подозрения за груби нарушения. Демек.. много шум за нищо, както винаги. Събитието на месеца и толкова. Според мен това, което шокира повече обществото бе фактът, че медиите мълчаха като пънове относно това споразумение и гръмнаха, когато вече бе подписано. Хората се почувстваха излъгани и затова имаше силна реакция.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Още една интересна статия, която Дид изрови:
http://blog.mitko.com/2012/02/acta.html
Трябва да призная, че има някои относително добри разсъждения, с които съм склонна да се съглася.
Изображение
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Не знам, като я прочетох не останах особено впечатлена, затова поисках и твоето мнение. В крайна сметка не е ли пълен и целият ни закон с подобен род "нясноти".
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”