Мидуинтър е права - особени промени за нас няма, но ВЪПРЕКИ ТОВА ACTA остава малко недоклатено като формулировка споразумение. Не съм с юридическо образование, но много критици изказаха мнение, което подкрепям, че на места документът е двусмислен, неуточняващ, неясен, липсва прецизност.
Сега, не знам дали ще се съгласите, но мен лично ме притесняват определения от вида на 'съмнителни стоки', 'достатъчна информация', 'предполагаем' достъп и т.н. Нели Огнянова има в блога си -
http://nellyo.wordpress.com/ интересни мнения, включително днес в БНР се включи много добре.
Отново казвам, не съм СТРОГО компетентен, но подобни формулировки мен лично ме притесняват.
Член 27, т.4
Дадена страна може, в съответствие със своите законови и подзаконови норми, да
оправомощи компетентните си органи да разпоредят на даден доставчик на онлайн
услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация, достатъчна за
идентифициране на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за
извършването на нарушение, когато носителят на правата е подал юридически
обоснована искане, свързано с нарушение на права върху търговска марка или за
нарушение на авторско или сродно право, и когато такава информация е необходима за
целите на защитата или прилагането на тези права.
Тези процесуални норми се прилагат по такъв начин, че да се избегне създаването на препятствия пред законната дейност, включително пред електронната търговия и, в съответствие със законодателството на
съответната страна, да се спомогне за защитата на фундаментални принципи като свобода на изразяване, право на справедлив процес и неприкосновеност на личния живот.
Това, което лично мен ме притеснява, е евентуалното влияние върху генеричните лекарства. Както и възможното негативно влияение върху дребно/средно предприемачество и развиващите се страни. Ако някой иска, ще драсна два-три реда после по темата (утре имам изпит по ПЕС, за който така и не учих покрай цялата работа). Отново не гарантирам, че съм изконно прав, но липсва експерт на българска земя, който да си размърда кокилите и на всеослушание да каже - това е така и така, онова е така и така. Само Трайков бръщолеви някакви недомлъвки.