Шистов газ
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Re: Шистов газ
Смятам да намина, и без това ще съм в района. Че даже ще домъкна втори човек със себе си 
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Dosta hora sme se sybrali na shestvieto : )
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- renesanz
- Легендарен флуудър
http://www.facebook.com/#!/events/150173841762925/
Хора, от ГЕРБ ни излъгаха за пореден път! Мораториумът ще е активен до ОВОС, която нали се досещате как ще се извърши! Явно на 14 на никого в парламента не му е трепнало за нас и нашето бъдеще! Утре 18 от 18чс на Попа пак ще има протест. ГРОБ разчитат хората да се откажат след поредния проявен нихилизъм! Нека им покажем, че искаме да живеем и че никой не е Господ, за да се разпорежда с нас!
Хора, от ГЕРБ ни излъгаха за пореден път! Мораториумът ще е активен до ОВОС, която нали се досещате как ще се извърши! Явно на 14 на никого в парламента не му е трепнало за нас и нашето бъдеще! Утре 18 от 18чс на Попа пак ще има протест. ГРОБ разчитат хората да се откажат след поредния проявен нихилизъм! Нека им покажем, че искаме да живеем и че никой не е Господ, за да се разпорежда с нас!
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
De tantos desejos aflitos...
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Не че съм голям защитник на ГЕРБ, но какво пречи подобно разрешене да се дава именно след ОВОС(оценка на въздействието върху околната среда)?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0% ... 0%B0%D0%B7
или
http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas
Колко е независимо това мнение? Ам определено е по-независимо и правдоподобно от някъв блог, където автора се оставя на вълната обществено мнение да го води. Предпочитам да вярвам на учените, отколкото на българската общественост - тя неведнъж е доказвала, че протестира за грешни каузи и сама се спира от успешно развитие и напредък... Халал да им е, като си плащат сметките за тока, дано го правят с идеята, че няма шистов газ...
или
http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas
Става въпрос за въздействието на шистовия газ върху околната среда в Америка. Статиите определят, че има рискове, но при добри технологии и дейност, те могат да бъдат избегнати...A 2011 study by the Massachusetts Institute of Technology concluded that "The environmental impacts of shale development are challenging but manageable." The study addressed groundwater contamination, noting "There has been concern that these fractures can also penetrate shallow freshwater zones and contaminate them with fracturing fluid, but there is no evidence that this is occurring". This study blames known instances of methane contamination on a small number of sub-standard operations, and encourages the use of industry best practices to prevent such events from recurring.
Колко е независимо това мнение? Ам определено е по-независимо и правдоподобно от някъв блог, където автора се оставя на вълната обществено мнение да го води. Предпочитам да вярвам на учените, отколкото на българската общественост - тя неведнъж е доказвала, че протестира за грешни каузи и сама се спира от успешно развитие и напредък... Халал да им е, като си плащат сметките за тока, дано го правят с идеята, че няма шистов газ...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ок, тук вече реагираме пресилено. Подкрепих първия протест, бях там, но не виждам основание да ходя на протеста утре. Не го намирам за нужно.
1. Лицензът на Шеврон за проучване на шистов газ беше отнет. Те няма да правят нищо в Добруджа.
2. Нормално е мораториумът да активен до корекцията в закона, регламентираща провеждането на ОВОС. Към настоящия момент нашето законодателство е тотално в противовес с европейското такова, което постановява, че ОВОС е задължителна. Долкото разбрах от краткото си проучване по въпроса, става въпрос за грешен превод на европейския нормативен текст. (Съвършено друг е въпросът как точно се превежда грешно едно нещо и то от задължително става незадължително.) Към настоящият момент мораториумът се явява предпазна мярка, не средство за решаване на проблема. Безсрочната забрана на технологията хидравлично разбиване все още предстои да бъде внесена в парламента.
3. Когато законът бъде поправен, тепърва ще трябва да се проведе въпросната ОВОС. И евентуално ако след това нещото, подложено на оценка, бъде доказано като безопасно, тогава може да се мисли за разрешения, лицензи и дейности.
Не намирам за необходимо да вдигаме цял протест на база единствено съмненията си, че ОВОС ще бъде изопачена и опорочена в някакъв бъдещ момент от времето.
1. Лицензът на Шеврон за проучване на шистов газ беше отнет. Те няма да правят нищо в Добруджа.
2. Нормално е мораториумът да активен до корекцията в закона, регламентираща провеждането на ОВОС. Към настоящия момент нашето законодателство е тотално в противовес с европейското такова, което постановява, че ОВОС е задължителна. Долкото разбрах от краткото си проучване по въпроса, става въпрос за грешен превод на европейския нормативен текст. (Съвършено друг е въпросът как точно се превежда грешно едно нещо и то от задължително става незадължително.) Към настоящият момент мораториумът се явява предпазна мярка, не средство за решаване на проблема. Безсрочната забрана на технологията хидравлично разбиване все още предстои да бъде внесена в парламента.
3. Когато законът бъде поправен, тепърва ще трябва да се проведе въпросната ОВОС. И евентуално ако след това нещото, подложено на оценка, бъде доказано като безопасно, тогава може да се мисли за разрешения, лицензи и дейности.
Не намирам за необходимо да вдигаме цял протест на база единствено съмненията си, че ОВОС ще бъде изопачена и опорочена в някакъв бъдещ момент от времето.

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
- renesanz
- Легендарен флуудър
http://www.focus-news.net/?id=n1610921
След това уж последно решение не знам дали ще има пак протест. За два дни си промениха мнението 5 пъти. Вчера лично ББ е предложил пълен и безсрочен мораториум върху метода фракинг. Само че Шеврон ще могат да копаят за природен газ и нефт...... което не знам как точно ще стане, след като те искат да търсят точно шистов газ. Да се надяваме, че този път не ни пързалят.
След това уж последно решение не знам дали ще има пак протест. За два дни си промениха мнението 5 пъти. Вчера лично ББ е предложил пълен и безсрочен мораториум върху метода фракинг. Само че Шеврон ще могат да копаят за природен газ и нефт...... което не знам как точно ще стане, след като те искат да търсят точно шистов газ. Да се надяваме, че този път не ни пързалят.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
- renesanz
- Легендарен флуудър
Пречи, защото предварителната оценка се прави на база на работната програма. В нея всичко е написано така, както би трябвало да бъде, с всички предпазни мерки. Обаче опитът показва, че не е съвсем така. И дори да приемем, че при сондажа няма да има проблеми, че няма сместа вкарвана в скалите с налягане 1000 атмосфери да замърси подземните води, когато тази смес от вода и химикали се върне на повърхността тя се складира в корита, които или се изливат в някой близък воден басейн или се изпаряват във въздуха. Хората живеещи в близост до такива сондажи заболяват от астма за няколко дни. Да не говорим за по-сериозните заболявания. Метода за добив и проучване е един и същ, опасен е, и няма никакви гаранции. Да, и атомната енергия е рискована, но шансовете от авария в един АЕЦ са стотици пъти по-малки от шансовете за замърсяване при добива да шистов газ.ники написа:Не че съм голям защитник на ГЕРБ, но какво пречи подобно разрешене да се дава именно след ОВОС(оценка на въздействието върху околната среда)?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Тц, това е масова заблуда. Всички станали досега замърсявания (т.е. това в Пенсилвания) са плод на човешка небрежност, не са спазени процедури и прочее. И нямат общо с метода, технологията или такива неща. Говорим за човешка грешка, която може да се случи в самолет, в АЕЦ, ако щеш дори на лекции.Обаче опитът показва, че не е съвсем така.
"Фактите" които разни "капацитети" предават са разгласявани тенденциозно. Рискът от АЕЦ Белене (който е любим проект на Русия) е колкото рискът от шистов газ (явно - любим проект на САЩ)... И всичко, което ще прочетете в нета е ритане по кокалчетата и макиажи - все пак са намесени енергийни интереси, а те винаги ползват екологията за извиване на ръце.
А българското обществено е пълно с пишман-общественици, които първо стачкуват, после търсят истината...
Честито, зарад тях ще сме в каменната епоха още десетилетки...
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Не мисля, че няма да има човешки 'грешки' при изпълняването на процедурите, като се има предвид поговорката "българска работа" и тя донякъде е вярна.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ам по тая логика, да не строим нищо, да не работим нищо - цял народ от мързеливци...
Аз съм навит де...
Аз съм навит де...
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Рядко се съгласявам с Кристо, но този път ще го направя. Не знам някой да е изкарал статистика за авариите при подобни съоръжения и да е направил обосновано предположение за рисковете от замърсяване. Също така никой не е изкарал достоверни данни за щетите , които би нанесло евентуално замърсяване.
Не казвам, че не е вредно и че не е опасно. Казвам, че информация няма. Нито аз съм специалист, нито вие, но е редно да се съгласим, че генерални заключения не можем да вадим от това, което четем във форуми или от филми и клипчета, които имат за цел да защитят точно определена цел.
Начинът да се знаят рисковете е, когато се направи преценка от експерти. И това всъщност е ОВОС. Останалото са наши измислици. Цитирането на примери в едната насока не е аргументиране, а си е.... цитиране на примери. Отказът от приемане на чуждото мнение е нещото, което ме разочарова в този протест както всъщност и в повечето други.
Аз бих приел мнението на еколозите, ако то е обосновано и доказано, но то в момента просто не е такова. По принцип се въздържам от крайни мнения, но част от аргументите са абсурдни. Особено това за сравнителната безопасност на ядрената енергия пред тази от шистовия газ.
Разочарован съм и от факта, че явния популизъм на правителството е нещо, което се възприема за добро в общество, което претендира да е гражданско. Явно хората, олисани в преследването на своите цели, не успяват да видят проблемите, които стоят извън тях. Защо се приема като добра стъпка връзването на тенекия на чуждестранни инвеститори? Това уж би трябвало да е от топ целите на правителството. Защо се подценява въпроса за евентуалните ползи от нарушаването на руския газов монопол? За примери се дават страни като Германия и Франция, в които ситуацията е драматично различна.
В крайна сметка глас народен, глас божи за добро или за лошо. И според мен този път бе за лошо, защото в идеята си да направят нещо добро хората се повлякоха и позволиха да бъдат манипулирани.
Не казвам, че не е вредно и че не е опасно. Казвам, че информация няма. Нито аз съм специалист, нито вие, но е редно да се съгласим, че генерални заключения не можем да вадим от това, което четем във форуми или от филми и клипчета, които имат за цел да защитят точно определена цел.
Начинът да се знаят рисковете е, когато се направи преценка от експерти. И това всъщност е ОВОС. Останалото са наши измислици. Цитирането на примери в едната насока не е аргументиране, а си е.... цитиране на примери. Отказът от приемане на чуждото мнение е нещото, което ме разочарова в този протест както всъщност и в повечето други.
Аз бих приел мнението на еколозите, ако то е обосновано и доказано, но то в момента просто не е такова. По принцип се въздържам от крайни мнения, но част от аргументите са абсурдни. Особено това за сравнителната безопасност на ядрената енергия пред тази от шистовия газ.
Разочарован съм и от факта, че явния популизъм на правителството е нещо, което се възприема за добро в общество, което претендира да е гражданско. Явно хората, олисани в преследването на своите цели, не успяват да видят проблемите, които стоят извън тях. Защо се приема като добра стъпка връзването на тенекия на чуждестранни инвеститори? Това уж би трябвало да е от топ целите на правителството. Защо се подценява въпроса за евентуалните ползи от нарушаването на руския газов монопол? За примери се дават страни като Германия и Франция, в които ситуацията е драматично различна.
В крайна сметка глас народен, глас божи за добро или за лошо. И според мен този път бе за лошо, защото в идеята си да направят нещо добро хората се повлякоха и позволиха да бъдат манипулирани.
Абе, прави сте си вие.. И моята позиция ми позволява да нямам крайно негативно мнение за добива на шистов газ по принцип.. Щото аз се намирам в крайно югозападна точка и ама хич не ме грее, че някъде по добричко има някакъв шанс, макар и минимален, нещо да се прецака...
По-скоро ме притеснява концесията.. Аз не помня за последните 20 и кусур години народа да е спечелил от някаква концесия.. аре моля ви са, замислете се над това
По-скоро ме притеснява концесията.. Аз не помня за последните 20 и кусур години народа да е спечелил от някаква концесия.. аре моля ви са, замислете се над това
la douleur exquise