И на мен така ми се струва, напливът за правистите е доста голям всяка година. Дано не се извъди някои мегависок бал за наш "късмет"enjkrkhjtrj написа:То,май повечето сме кандидатправисти..
Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Katalina_Stefanova
- В началото бе словото
Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
Момичетата все си докарват някакъв мегависок бал. Не знам какъв е тоя ентусиазъм, момчетата постигат същото с видимо по-малко усилия. Съдба.
Хахах, ем lumpish в такъв случай - Да 
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Ми то, ако балът е висок, само вие ще сте си "виновни" - защото ще сте изкарали високи оценки 
-
Deadwing
- В началото бе словото
- Специалност: Право,Дай боже!
Говориш глупости. Естествено е по -важно да говориш качествено,не количествено. Даскалката ми е проверител,тя ми го каза.cerbera написа:Една от основните цели на изпита е да проверят дали познаваме творчеството на дадения автор, тоест колкото повече произведения разгледаме, толкова по-добре... Противоричивите автори са малко, като Пенчо Славейков примерно. Всеки автор си има свои идеи, които почти винаги присъстват във всяка една творба... Въпрос на личен избор и право на лош вкус да включиш или изключиш нещо, което ти се струва, че не се връзва с темата. А темите бяха толкова обширни, колкото до Елин Пелин, не се сещам за герой, който или не е страдал, или не е бивал обнадеждаван...
И все пак като излязат оценките ще видим кой какво и що...
Грешка в цитатите, която не променя смисъла не се санкционира!
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Обратна връзка:
Абе, не е точно така! Свалят се точки също и за сгрешен цитат, защото е хубаво да имаш точни цитати. Това не му пречи на кандидата да ги научи
И се съгласявам само с това, че няма значение количеството, а качеството!
- stefann.
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Deadwing написа:Говориш глупости. Естествено е по -важно да говориш качествено,не количествено. Даскалката ми е проверител,тя ми го каза.cerbera написа:Една от основните цели на изпита е да проверят дали познаваме творчеството на дадения автор, тоест колкото повече произведения разгледаме, толкова по-добре... Противоричивите автори са малко, като Пенчо Славейков примерно. Всеки автор си има свои идеи, които почти винаги присъстват във всяка една творба... Въпрос на личен избор и право на лош вкус да включиш или изключиш нещо, което ти се струва, че не се връзва с темата. А темите бяха толкова обширни, колкото до Елин Пелин, не се сещам за герой, който или не е страдал, или не е бивал обнадеждаван...
И все пак като излязат оценките ще видим кой какво и що...
Нека да развием "същността" на темата.След излизането на резултатите,тези които имат хубави оценки да споделят как са се готвели,с или без уроци.И тези,които не са успяла да си представят слабостите и прочие.Един вид да си помогнем взаимно за редовния.

-
Kristinapp
- В началото бе словото
- Специалност: кандидат студент-право
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://www.prikachi.com/images/951/3142951f.jpg
Съгласна с Keiser
- Hunterszone
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право, 7-ма група
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Да, всяка сряда сутрин от 7:30 по РЧП с Пиперков...безценно...lindalee написа:Victoria:) написа:Някой в зала 291?
Право, 2-ри курс, 7-ма група
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
,,Слабостта на позицията се превръща в слабост на характера.''
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=476&LangID=1
http://konstantindrenski.wordpress.com/
http://www.book.store.bg/p51879/gradyt- ... enski.html
-
aDiTy_
- В началото бе словото
- Специалност: Българска Филология
аз кандидатствах с изпит по български език и литература миналата година
ходих на уроци, изкарах 5.00 на предварителен изпит - тема за Гео Милев.На редовен не се явих - оценката ми беше достатъчна. Много индивидуален е въпросът с уроците.. не мисля,че всички могат да се справят без тях и веднага ще ви кажа защо :
1) много зависи до колко и как сте били обучавани по предмета в училище
2) много зависи до колко вие самите сте полагали усилия, чели сте произведения, писали сте теми, дали сте грамотни и тн.
3) ако не ходите на уроци, задължително се допитайте до някого, който е наясно с това какво трябва да се пише ( и тук визирам преподаватели и проверители от СУ, а не учителите от училище, защото много от тях се смятат за компетентни по този въпрос, но истината е, че не са!)
Също така.. важно е за каква оценка се борите
Поне според мен.. малко са тези, които без уроци, ще изкарат 5 или 6 просто защото има адски много хора, които ходят на уроци при адски добри преподаватели, те ще напишат такива неща, че на техен фон вашите дори да са добри, няма да са на такова ниво:)
Ако все пак изберете да се готвите сами - четете всички произведения задължително, четете критика - тя е много важна. Старайте се да разглеждате повече произведения, а не 2-3. Но все пак да си знаете,че обемът не е фактор - виждала съм работи 3 страници с оценка 5.. виждала съм и 15 с такава. Пишете своята гледна точка, не учете само неща на изуст, казани от други хора.. избягвайте клишетата. ПИШЕТЕ ГРАМОТНО ! Дори да напишете невероятно добра тема, ако тя не е грамотна.. може и 2 да получите, ако ще съдържанието ви да е за 7
Това е от мен
Надявам се да съм ви помогнала с нещо
п.с Не бъркайте авторите и произведенията, както например на този предварителен изпит - тема за Елин Пелин - в половината теми надеждата беше в "По жицата".. само дето "По жицата" не е на Елин Пелин
1) много зависи до колко и как сте били обучавани по предмета в училище
2) много зависи до колко вие самите сте полагали усилия, чели сте произведения, писали сте теми, дали сте грамотни и тн.
3) ако не ходите на уроци, задължително се допитайте до някого, който е наясно с това какво трябва да се пише ( и тук визирам преподаватели и проверители от СУ, а не учителите от училище, защото много от тях се смятат за компетентни по този въпрос, но истината е, че не са!)
Също така.. важно е за каква оценка се борите
Ако все пак изберете да се готвите сами - четете всички произведения задължително, четете критика - тя е много важна. Старайте се да разглеждате повече произведения, а не 2-3. Но все пак да си знаете,че обемът не е фактор - виждала съм работи 3 страници с оценка 5.. виждала съм и 15 с такава. Пишете своята гледна точка, не учете само неща на изуст, казани от други хора.. избягвайте клишетата. ПИШЕТЕ ГРАМОТНО ! Дори да напишете невероятно добра тема, ако тя не е грамотна.. може и 2 да получите, ако ще съдържанието ви да е за 7
Това е от мен
п.с Не бъркайте авторите и произведенията, както например на този предварителен изпит - тема за Елин Пелин - в половината теми надеждата беше в "По жицата".. само дето "По жицата" не е на Елин Пелин
- bekss
- В началото бе словото
- Специалност: Право редовно
Здравейте,искам да попитам учебните помагала по литература "Нови анализи на литературни творби" на Елка Димитрова и "120 литературни разработки" на Милослава Стойкова добри ли са и има ли някой,който се е готвил с тях.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
На Милослава Стойкова не са лоши, но са разработки само върху конкретни произведения.
- bekss
- В началото бе словото
- Специалност: Право редовно
Точно коя книга на В.Стефанов е най-подходяща за самостоятелна подготовка за изпита?
Право редовно - I курс, 1-ви поток
Нито капка страх , нито крачка назад !!!
Нито капка страх , нито крачка назад !!!