Както казах и в темата за опера, идея нямам защо съм пропуснала тая ария в контестите досега - доволно кратка е, има фойерверки и ама-хич-не-е-лесна.
Операта е "Ромео и Жулиета" на Гуно, избраният откъс е известен и като "Валсът на Жулиета", а дамите, които избрах да ви представя (и тук отправям молба към Барберини - когато видиш контеста, моля те, кажи ми кои съм пропуснала, защото знам, че има такива, а не мога да ги измисля и знам, че ги знаеш, защото сме ги слушали заедно) са:
Натали Десе
Диана Дамрау (това изпълнение ме подсети изобщо за контест с тая ария, та наистина се плеснах звучно по челото. И, ако Алтер Его го чуе, нека бъде поздрав
Монсерат Кабайе (супер различна от останалите)
Анна Моффо
Мария Калас (специално търсих не-твърде-лош запис, за да не ме обвините в пристрастност, ама... ще чуете. Ако намерите по-добър, ще сменя линка).
Рене Флеминг (това е за теб, Барб - вярвам, ще го оцениш.
Джоан Съдърланд
Анна Нетребко (в коментарите са я поразкостили малко, а това, подобно на Калас, е най-добрият й запис, който намерих в Ютюб)
Суми Йо (има 2-3 съвсем добри нейни записа, но избрах този заради субтитрите и убийствения й тоалет - не, честно, wtf??? Прилича ми на изтървана Турандот в безумни цветове).
Рут Ан Свенсон (записът е малко глух, трябва да го поусилите)
Бевърли Силс (единственият запис, който намерих)
Патрисия Петибон (няма нейно изпълнени в Ютюб, линкът ви праща към страница, в която има списък на нещата в съответния й албум, въпросният валс е четвъртото парче, кликвате на копчето "плей" вляво от заглавието и ви го отваря в нова страница. Поне в съзнанието ми един такъв контест не може да мине без нея
Into the endless we ride...