Рехаво, рехаво... чак липсва
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
Detritea
- В началото бе словото
- Специалност: НПУП
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: нямам
Рехаво, рехаво... чак липсва
Искам да попитам, малко във връзка с темата за протестите срещу по-високите такси - защо един умник не се наеме да организира протест срещу учебна заетост, по-малка от 5 дена седмично?
Колко от вас имат лекции 5 дни в седмицата, всяка седмица? Или рехавата програма ви устройва повече?
Мен ме дразни как ми прибират парите, принуждават ме да се навътрям с големи разходи, за да мога да изкарам криво-ляво очни на 300 км от дома ми, нямам задължителна практика, която после да мога евентуално да впиша като стажантски период и някак да я вмъкна в трудовия си опит... Оставам с много кривото впечатление, че някой не знае какво да прави.
Колко от вас имат лекции 5 дни в седмицата, всяка седмица? Или рехавата програма ви устройва повече?
Мен ме дразни как ми прибират парите, принуждават ме да се навътрям с големи разходи, за да мога да изкарам криво-ляво очни на 300 км от дома ми, нямам задължителна практика, която после да мога евентуално да впиша като стажантски период и някак да я вмъкна в трудовия си опит... Оставам с много кривото впечатление, че някой не знае какво да прави.
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Re: Рехаво, рехаво... чак липсва
Като цяло не може това да се въведе при положение, че много зависи какво точно учиш. Някои имат повече лекции, други по-малко. Или има различен брой часове през различните семестри. Няма как да се универсализира това.
Да не говорим, че има хора, които имат лекции И събота, чувала съм и за неделя дори. Така че 5-дневната програма си е доста ок. Да не говорим, че тя се прави спрямо предпочитанията на преподавателите, много рядко на студентите и няма как да очакваш всичко да ти е подредено идеално без дупки, че и време за обяд да има.
И повярвай, наистина има хора, които им е изпълнена ЦЯЛАТА седмица с лекции и упражнения. Да не говорим за хората, учещи 2 специалности. Да, те сами са направили този избор - да са свръх натоварени. Но и теб СУ не те е зорил да идваш от 300-километровото си място да учиш тук, нали?
: )
Да не говорим, че има хора, които имат лекции И събота, чувала съм и за неделя дори. Така че 5-дневната програма си е доста ок. Да не говорим, че тя се прави спрямо предпочитанията на преподавателите, много рядко на студентите и няма как да очакваш всичко да ти е подредено идеално без дупки, че и време за обяд да има.
И повярвай, наистина има хора, които им е изпълнена ЦЯЛАТА седмица с лекции и упражнения. Да не говорим за хората, учещи 2 специалности. Да, те сами са направили този избор - да са свръх натоварени. Но и теб СУ не те е зорил да идваш от 300-километровото си място да учиш тук, нали?
: )
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
-
Detritea
- В началото бе словото
Уча магистратура задочно, 20 дни лекции разбити на 5 блока и ги взимам за 32 дни. Редуват се 4 дни лекции, 3 дни почивка - не става да се прибереш. С интерес разбирам, че други задочници имат 10 дни непрекъснати очни и конець. С още по-голям интерес разбирам, че редовни студенти имат месец и половина лекции само събота и неделя. И едни трети задочници пък имат очни 3 дни и дотам. И понеже не си харесах програмата още като я видях, но вече бях платила таксата - в момента посещавам лекции на принципа "така и така съм дала пари, поне да ходя". И давам още пари за едно нищо, защото кажи-речи ме посрещнаха с "ами то много трудно се сбива 4 години редовно за 2 семестъра задочно, и то неспециалисти". Това, като го чух - и ми стана ясно.
За въпроса ти - СУ не ме е зорил, ама исках диплома от 'първия' уни в страната с идеята, че тук дават качествено образование, особено на тези, дето много искат да учат - като мен
И записах в СУ, защото ми се насъбраха и някои лични и професионални причини, но те бяха временни. В момента посещавам лекции, както казах, на принципа "вече съм платила, няма да ми върнат парите, поне да изкарам първия семестър и да се махам". На мен ми прилича на изнудване и не ми е приятно, че нещо, което съм записала с желание и защото искам с това да се занимавам, се оказа бошлаф работа, размита като разредено кисело мляко.
За въпроса ти - СУ не ме е зорил, ама исках диплома от 'първия' уни в страната с идеята, че тук дават качествено образование, особено на тези, дето много искат да учат - като мен
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Избирайки задочна форма на обучение, се предполага че слагаш работата като приоритет и затова гледат да сбият лекциите, така че да може студентите да си ходят на работа. Всъщност това важи и за много от магистратурите редовно обучение, защото се предполага, че по това време вече работиш. Така че тази програма е направена за улеснение на студентите. Че е отбиване на номера, така си е, но се предполага че повечето студенти задочно това и целят - само да си вземат дипломата.
При всички положения е важно преди да запишеш някаква специалност да погледнеш програмата на завършващите я, за ад добиеш представа и да няма разочарования. Наистина по факултети е доста различно. И моята програма е доста оскъдна, на фона на повечето четвъртокурсници, но аз в случая не възразявам.
При всички положения е важно преди да запишеш някаква специалност да погледнеш програмата на завършващите я, за ад добиеш представа и да няма разочарования. Наистина по факултети е доста различно. И моята програма е доста оскъдна, на фона на повечето четвъртокурсници, но аз в случая не възразявам.
I wanna fall from the stars straight into your arms
-
Detritea
- В началото бе словото
С удоволствие бих я погледнала, но я НЯМА.
Поискахме учебния план, носят го на едно хвърчащо листче написан и казват, че не позволяват да се дава учебният план на никого - нито да се качва в сайта, нито да се дава на студенти (?!?!?!).
За 4 семестъра имам 15 задължителни дисциплини, а избираемите са 12. Последния семестър имаме 3 или 4 задължителни дисциплини, избираеми нямаме. Чакай малко сега, аз разбирам, че за даскал ми искат задължително диплома, никой няма да ме вземе без педагогическа правоспособност. Обаче шахът е, че никой трезвомислещ директор няма да ме вземе с подобна диплома - освен ако няма нито един друг кандидат за позицията. Каква заплата ще вземам, да не ти говоря. Ами предпочитам да се откажа от прекрасната си мечта да стана учител, вместо да се оставям да ме подиграват и шантажират по този начин - дайте парите, пък ще видим.
Признавам, че си е моя вината, че записвам така на сляпо, обаче чак такова наакване, с извинение, не очаквах. Нормалните очни са 2-3 седмици нон-стоп, от сутрин до вечер. Който иска, да ходи на работа. То при тая програма 1/3 от групата ми не се вясвя, така че оправдания като "ама те работят, затова правим така" просто изглеждат малоумно. "Те" ще преценят сами.
Хайде, аз съм безработна. Повярвай ми, 3 дена в седмицата да нямам какво да правя тук, защото няма смисъл да си ходя вкъщи, е убийствено, финансовата страна на въпроса не коментирам. Да не ти обяснявам за колеги от другия край на България, дето пък работят - как се взима повече от месец отпуска?
Според мен това никак не е окей, но знам пък, че никой няма да ме подкрепи, ако издигна глас, затова ще изкарам тоя семестър и тук и ще ми приключи образователната авантюра със звания СУ.
Поискахме учебния план, носят го на едно хвърчащо листче написан и казват, че не позволяват да се дава учебният план на никого - нито да се качва в сайта, нито да се дава на студенти (?!?!?!).
За 4 семестъра имам 15 задължителни дисциплини, а избираемите са 12. Последния семестър имаме 3 или 4 задължителни дисциплини, избираеми нямаме. Чакай малко сега, аз разбирам, че за даскал ми искат задължително диплома, никой няма да ме вземе без педагогическа правоспособност. Обаче шахът е, че никой трезвомислещ директор няма да ме вземе с подобна диплома - освен ако няма нито един друг кандидат за позицията. Каква заплата ще вземам, да не ти говоря. Ами предпочитам да се откажа от прекрасната си мечта да стана учител, вместо да се оставям да ме подиграват и шантажират по този начин - дайте парите, пък ще видим.
Признавам, че си е моя вината, че записвам така на сляпо, обаче чак такова наакване, с извинение, не очаквах. Нормалните очни са 2-3 седмици нон-стоп, от сутрин до вечер. Който иска, да ходи на работа. То при тая програма 1/3 от групата ми не се вясвя, така че оправдания като "ама те работят, затова правим така" просто изглеждат малоумно. "Те" ще преценят сами.
Хайде, аз съм безработна. Повярвай ми, 3 дена в седмицата да нямам какво да правя тук, защото няма смисъл да си ходя вкъщи, е убийствено, финансовата страна на въпроса не коментирам. Да не ти обяснявам за колеги от другия край на България, дето пък работят - как се взима повече от месец отпуска?
Според мен това никак не е окей, но знам пък, че никой няма да ме подкрепи, ако издигна глас, затова ще изкарам тоя семестър и тук и ще ми приключи образователната авантюра със звания СУ.
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Това с програмата действително е доста шантаво да не я разгласяват и издънката очевидно е доста голяма, но не си прави изводи за целия университет, просто не си случила 
I wanna fall from the stars straight into your arms
-
Detritea
- В началото бе словото
Ами нямам желание да минавам през всички факултети, пък и нямам нужния умствен капацитет за примерно ядрена физика
Но неслучването ми е достатъчно - ще ми държи влага дълго.
-
ani_pasova
- В началото бе словото
- Специалност: филосифия
- Курс: четвърти
незнам, но ако има някой дето да чатка ядрена физика да ми сигнализира
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Обратна връзка:
Организирай го и ще дойдем.Detritea написа:Искам да попитам, малко във връзка с темата за протестите срещу по-високите такси - защо един умник не се наеме да организира протест срещу учебна заетост, по-малка от 5 дена седмично?
Недей да чакаш друг да върши черната работа.
-
Detritea
- В началото бе словото
Няма
Вече не уча в СУ.