Подчовешки отношения в СУ

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Подчовешки отношения в СУ

Мнение от alter ego »

Заявявам: Нямам предвид случая от заключената тема, нооооо...... Съзирам много, дори прекалено много случаи на липса на елементарна култура, която би следвало да е също форма на подчовешки отношения:
1. Доста подчовеци не могат да се сетят да затворят вратата на тоалетната!
2. Не по-малко количество не са се научили, че когато тя се ползва, съществува едно специално изобретение - тоалетно казанче, което трябва да бъде пуснато, за да отмие водата по силата на гравитацията разните неща, от които сте се лишили, докато сте пребивавали там!
3. По стените на сградите не се лепи нищо, и те не са места за творчески напъни, които разни идиоти определят като графити! Също, не се рисува с .... по стените на тоалетните!
4. В сградите не се крещи, не се вика и не се тича!
5. Да седнеш на стълбите е проява от същия ред!
6. По време на лекции или на упражнения не се използват мобилни телефони!
7. В Университета не се пуши при никакъв, ама абсолютно никакъв повод! Лицемерно да заявите: Нали нямаш нищо против да запаля, докато вече палиш, не е никакво извинение за простотията. не може да искаш разрешение на място, където пушенето е забранено от закона, защото няма кой да ти го даде!

Защо ли тези неща не влизат в Наръчника за оцеляване на студента?
Може да продължите списъка или да се напънете да ме оборите... :geek:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Подчовешки отношения в СУ

Мнение от MidwinterSun »

Позволи две корекции:
- по т.5 - по време на сесията и изпитите стълбите са прекрасно място за седене - особено ако се намираш на четвъртия етаж в северното крило.
- по т.6 - мобилните телефони с интернет и възможност за четене на текстови файлове се използват най-редовно за всевъзможни справки. На моя обикновено стоят отворени закони, които не ми се мъкнат по цял ден. И нямам никакво намерение да преставам да го използвам.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

1. Tука не може да се говори за подчовешки отношения. по-коректно ще бъде 'подчовеци'
2. един път(скоро - миналата седмица май беше) трябваше да ида от наш'то крило на ректората долу до книжарницата и гледам пред една зала едно момче си пафка.. тъкмо да му направя забележка и се заглеждам - цигарата електронна. Това позволено ли е :?

3. Наш'те не са обикновени телефони, бе Силви. Наш'те са смартфони :mrgreen:
la douleur exquise
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

:mrgreen:

Аз не виждам защо електронната цигара да бъде забранявана. Тя поне не отделя купища смрадлив дим, което е основният проблем на пасивното пушене.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Алтер его може да е имал предвид да не се използват телефоните за писане на смси и да не звънкат през 5 минути с най-горещия хит за месеца и да смущават останалите студенти и преподавателя. Иначе ако са за 'полезна' дейност (калкулатор рулз!), защо не? Те тея телефони са си като малки лаптопи, а едва ли някой ще ви забрани да влизате на лекция с лаптоп.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ам за да има такава тема, трябва да си отговорим на въпроса "какво значи подчовешки отношения" и дали има възможност за надчовешки такива...

Инак си мисля, че електронната цигара е забранена, по същата логика, поради която са забранени и вибраторите по време на лекции. Верно - не пренасят болести, не пречат на околните, ама все пак... е грубо и нелепо да ползваш...

пс: а за телефоните - аз не виждам причина и средство да им се забрани законово употребата - все пак са лични вещи, чиято собственост е НАША, а човек има право да се разпорежда и да използва собствеността си, както намери за добре (в рамките на закона). В закона за телекомуникациите, няма обяснение, кога е нелегално да ползваш телефон. И ето ти позволението.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Boilad
В началото бе словото
Специалност: Да живее истината
Курс: друг

Мнение от Boilad »

Лицемерите са подчовеци. Не са само в университета, разбира се. Пред мен не показват отношение, а иначе говорят гадни неща зад гърба. Прави ми впечатление, че това е почти масов стил на поведение - изкуствено любезничене и усмихване, което няма нищо общо с реалната нагласа на подчовешкия индивид.

Иначе заключването на темата си беше подчовешки маниер и жалка комплексарщина, в тон с част от потребителите.
Национална Революция За България. Национална Революция срещу комунизма, демокретенизма и толерастията.

Студентите Националисти ще ти обяснят нещата!

bars.ucoz.net
Аватар
annincee
Пишете, о, братя
Курс: втори

Мнение от annincee »

Това с пушенето за всички ли се отнася,защото аз лично съм виждала преподаватели да си пафкат в края на коридора на третия етаж на Южното крило,както и в собствените си кабинети :?: :!: :roll:
Социални дейности-задочно (и това е нещо)
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Споменатото до момента е истина, поне така са видяли очите ми. Но мисля, че е редно да се види и от другата страна на монетата.

Подчовешко отношение №1
- Преподавател да говори 15 минути срещу даден неприсъстващ студент пред неговите колеги, използвайки епитети и определения като пред махалата
- Преподавател да се заяжда със студент по време на занятията без поводът да е дошъл от студента

Ако зачетем Правилника на СУ, ще видим следното:
"Чл. 115. (1) Освен предвидените в Конституцията и законите задължения, всеки член на академичния състав в Университета е длъжен:
- да се отнася с уважение към честта и достойнството на колегите си, на студентите, на докторантите, на специализантите и на работниците и служителите от помощния персонал;
- да пази доброто име на академичната общност и на Университета и да не злоупотребява с доверието им;
- да спазва правилата на добрите нрави и на академичната етика на територията на Университета;
Аватар
mirchetu
От дъжд на вятър
Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ

Мнение от mirchetu »

alter ego написа:... и не се тича!
По този критерий съм най-големият подчовек :) Когато имаш 15 мин., за да свършиш неща като за 30, тичането повишава шансовете :D
"Тези, които си мислят, че знаят всичко, много дразнят тези от нас, които наистина го знаем."
неизвестен автор
Изображение
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Давайте, можете още!

Но не го препоръчвам (СПАМ-а и словоблудствата).
Ангел
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Popov
В началото бе словото

Мнение от Popov »

Тези отношения между преподаватели и студенти за съжаление са се превърнали в нещо като традиция в висшето ни образование... аз лично не мисля че можем да се справим с това. трябва просто да ги игнорираме ;)
Аватар
geribo
В началото бе словото
Специалност: Социална педагогика
Курс: четвърти

Мнение от geribo »

O|OeHukc написа:Споменатото до момента е истина, поне така са видяли очите ми. Но мисля, че е редно да се види и от другата страна на монетата.

Подчовешко отношение №1
- Преподавател да говори 15 минути срещу даден неприсъстващ студент пред неговите колеги, използвайки епитети и определения като пред махалата
- Преподавател да се заяжда със студент по време на занятията без поводът да е дошъл от студента

Ако зачетем Правилника на СУ, ще видим следното:
"Чл. 115. (1) Освен предвидените в Конституцията и законите задължения, всеки член на академичния състав в Университета е длъжен:
- да се отнася с уважение към честта и достойнството на колегите си, на студентите, на докторантите, на специализантите и на работниците и служителите от помощния персонал;
- да пази доброто име на академичната общност и на Университета и да не злоупотребява с доверието им;
- да спазва правилата на добрите нрави и на академичната етика на територията на Университета;
Друг пример: Преподавател да ти поставя оценка 4 само, защото не си си купил учебника му. Без значение, че си учил от преснимани материали, записки и закони.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Съществува и порочната практика да не те допускат изобщо до изпит, ако не си си купил учебника на преподавателя...
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

MidwinterSun написа:Съществува и порочната практика да не те допускат изобщо до изпит, ако не си си купил учебника на преподавателя...
Пфф, глупости, аз не съм си купувал учебници от 2ри курс - по гражданско учебника, и нагоре само на лекции карам и без проблем минавам...

Даже за някои изпити уча директно от законите, а тях ги има в нета...

И няма как професор да провери дали си му купил учебник, как ще го пусна да дойде в нас да тараши... Абсурд...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”