Нека бъде физика...

Подфорум към Физическия факултет
Аватар
Luvitzata
В началото бе словото
Специалност: АМГ - задочно
Курс: първи

Нека бъде физика...

Мнение от Luvitzata »

Сърцето ми се разбумтя, но срам не срам ще си попитам :oops:

Гладах дълго време чертежи и четях определения описващи Момента на сила и Момента на импулса. Разбрах каква е разликата и кога какво е, но имам сериозни проблеми с Момента на импулса и по скоро с неговия чертеж. Като задание имам следното: Момент на сила спрямо точка и спрямо ос (чертеж); Момент на импулса спрямо точка и спрямо ос (чертеж). До тук добре, ама не съвсем. Не ми е ясно кое къде проектирам и какво представлява чертежа, когато става дума за моментите по оста.

Ще съм изключително благодарна, ако има начин да ми се обясни тук :oops:

За сега това, а пък после може да поговорим и за степените на свобода!!!

Леле хора, къде се забих???

П.П. Знам, че това са начални и основни знания, знам че ще става по- добре (може би :roll: ), знам че много хора ще го знаят, но няма да помогнат, знам и че ще стават обърквания и спорове, но все пак може и да успея да разбера. Дано не ви досаждам :oops:

П.П.2: Темата, разбира се, ще е хубаво, ако стане по-така... обширна, не само помагаща на първокурсници като мен! :wink:
Take care!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: Нека бъде физика...

Мнение от Dr Dulcamara »

Много добре направихте, че попитахте, Luvitzata!

Нещата никак не са сложни, но е нужно човек да си ги представи ясно. Опитах да направя няколко рисунки и да напиша обяснения, но става много бавно. Затова потърсих подходящи писания в интернет. Ето какво намерих:
- момент на сила спрямо точка и спрямо ос
http://tehnicheska-mehanika.blogspot.co ... _5335.html;
- момент на импулс и момент на сила
http://elearning-phys.uni-sofia.bg/~gch ... omenta.pdf
http://elearning-phys.uni-sofia.bg/~gch ... -Tialo.pdf
Погледнете тези неща и пак питайте. Ако има проблеми ще направя рисунки и ще обясня (утре).

Не се притеснявайте да питате. Разбирам, че Ви е трудно. Вероятно много Ви затрудняват векторните и скаларните произведения на вектори, но за тях има ясни тълкувания. Предполагам, че си служите с някакви правила на "десния винт", "по часовниковата стрелка" и т.н.
Luvitzata написа:... Леле хора, къде се забих??? ...
На правилното място. :wink: :D Само не се "отплесвайте", нито огъвайте, а просто го пробийте.
Luvitzata написа:... П.П.2: Темата, разбира се, ще е хубаво, ако стане по-така... обширна, не само помагаща на първокурсници като мен! :wink:
Темата е много хубава! Дано се раздвижи!
Аз опитах да създам подобна тема, свързана с лабораторната работа, но в момента е мъртва. Сега, след отпуската, работя доста по-интензивно в лабораторията и при първото интересно нещо ще опитам да я съживя.
Публикувай отговор

Обратно към “ФзФ”